Veddelev og rundt om Eskilsø

15. juni 2012

Fridag og dagens gøremål inkluderede en rotur fra Veddelev og rundt om Eskilsø. Jeg ville gerne op over 20 kilometer og med en blæsende vejrudsigt i weekenden, så var fredag jo et godt valg. Vinden var let fra morgenstunden, men var varslet op til frisk vind fra øst i løbet af eftermiddagen. Så jeg stod tidligt op og pakkede udstyret. Klokken 0930 roede jeg ud fra Veddelev, der var valgt, så jeg kunne ro over fjorden til den vestlige kant i fint vejr, og så ro tilbage langs østkysten – og i læ – hvis det skulle blæse op.

Først skulle jeg forbi Elleore og retningen blev sat mod Borgnæs. Elleore blev passeret i fin stil og let medvind, men ved vestkanten af Elleore flød der en spand. Jeg ved ikke, hvem, der har søsat den, men den havde tydelig vis retning mod Elleores kyst. Jeg planlagde at tage den med og dumpe den i en skraldespand, men den var allerede på lavt vand og jeg ville heller ikke forstyrre fuglelivet på Elleore. Så jeg lod spand være spand – men det er da lidt ærgerligt, at der bare smides affald i naturen.

Ved Borgnæs var havørnen på vingerne. Jeg brugte en kikkert til at se nærmere på fuglen. Man må jo ikke komme helt tæt på Borgnæs, da området er beskyttet. Det kan du læse mere om her. Der er dog kommet en tydeligere afmærkning en artiklen beskriver, idet der er kommet et par bøjer mere i vandet, så man ikke er i tvivl om områdets udstrækning.

Jeg kunne ikke tage et billede af ørnen, da den var for højt oppe. Men gennem kikkerten kunne jeg tydeligt se dens hvide mærker på vingerne. Flot naturoplevelse, og det lader jo til, at den får fred nok, for nu har der da været ynglende havørne på Borgnæs i flere år.

Vel over ved Borgnæs blev kursen sat over mod Sønderby. Et pænt stykke over åbent vand, men heldigvis med svag rygvind, så de små 5 kilometer blev roet med lidt over 8 km/t jf. GPS’en. Jeg roede lidt om kap med en lystsejler, der dog kun havde genuaen oppe. Og ved sejlrenden ved Eskilsø blev genuaen rullet sammen og han gik for motor gennem sejlrenden. Vindretningen var ellers fin til at bruge sejlet, og der var ikke trafik i renden. Men ham om det. Jeg roede forbi Eskilsø og lagde kursen mod Østby Havn, hvor jeg ville spise frokost. Jeg lagde til på stranden syd for selve havnen og benyttede det fine vejr til at gå en rundtur på havnen. Den er ikke særlig velholdt og har rejst sig noget i den nordlige ende. Der er også en del skrammel og en gammel militær container på havnepladsen. En del af skramlet er fra skalleperioden, for det er grabber til kraner, der sikkert har losset pramme med skaller. Efter en 10-15 minutter roede jeg videre.

Planen var at ro inden om Lilleø, så kursen var tværs over fjorden med retning mod den private lystbådehavn nord for Jyllinge. Der var ikke så meget trafik på fjorden, så jeg kunne fint ro på tværs af fjorden.

Ved Jyllinge Fiskerihavn ved Lilleø har de haft forårsrengøring. For flere skibe er fjernet. Blandt andet den flydende ponton-fidus, der lignede en DSB-færge. Det ser fint ud, for de fjernede skibe var ikke fem flade rødspætter værd. Der ligger dog et skibsvrag ved Lilleø, men kun spanderne er tilbage. Så det er nok ikke så let at fjerne det vrag.

Så var turen kommet til at ro inden om Eskilsø. Men nu kender jeg jo tricket med at ro efter et par pæle, der er rammet ned. Så er der OK dybde og der er ikke fare for at støde på en sten. Nu kunne Risø ses i det fjerne, men jeg skulle da lige inden om betonvraget nord for Bolunde. Det har jeg ikke set tæt på længe, så jeg studerede lige vedligeholdelsestilstanden. Og desværre. I styrbords side tæt ved hækken er der hul i skroget. Så vraget kommer nok aldrig ud at sejle igen. Det har der nok heller ikke været planer om. For resten af prammen er også i en elendig forfatning.

Opdatering den 25. juni 2013: Jeg tog fejl. Betonvraget kom ud at sejle, for det blev tætnet og skal nu være en husbåd i København. Vraget er allerede sejlet væk. Læs mere her. Hvis man er historisk interesseret i sådan en cementpram, så stammer prammen i Roskilde Fjord fra Storbritannien og der kan læses lidt her om en søster.

Så var der kun en 3-4 kilometer igen inden jeg var tilbage ved Veddelev. Jeg skulle bare forbi Risø og alle deres bygninger. Der var ikke meget udendørs aktivitet ud over et par folk ved Risø Havn og så selvfølgelig vindmøllerne. For det var blæst lidt op, så de lavede tilsyneladende god strøm i dag.

Vel tilbage bar jeg kajakken op på græsplænen foran bilen. Læssede den og klædte om til almindeligt tøj. Min påklædning i form af våddragt og neopren t-shirt sammen med vesten fungerede fint. Mine underbukser var dog lidt våde af sved. Men det skulle jo være sundt at svede.

Rute: Veddelev strand, Eskilsø rundt
Isætning: 55.680518, 12.072204 (Google)
Optagning: —”—
Distance roet: 21,55 km
Vejr: 17 grader. Vind 6 m/s fra Ø. Klart vejr og solskin.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.