Om

EgoMit navn er Thomas og KajakGal er en hjemmeside, der indeholder information om en af mine hobbies – at ro havkajak. En  hobby jeg har taget tilløb i mange år. Det kulminerede i at jeg tog et kursus i selvredning og håndtering af kajak. Herefter var jeg solgt og måtte bare vende tilbage til havet – noget jeg dyrkede i mine yngre dage i optimistjolle og senere i europajolle. I mellemtiden prøvede jeg kajakpolo, hvilket er en vældig sjov sport, men kræver flere sejlere for at det er rigtigt skægt. Da jeg gerne vil kunne ro uden at være afhængig af andre, ja, så var havkajak jo oplagt.

Hjemmesiden består at to dele: Turberetninger (naturligvis), men ikke mindst en del med råd, tips og test i forbindelse med havkajak. Jeg forsøger efter bedste evne at teste det udstyr, som jeg får lagt mine klamme hænder på. Og forhåbentligt kan du bruge mine bemærkninger til egne indkøb. Bemærkningerne er mine egne og er selvoplevede, så har du andre erfaringer eller kommentarer, så må du gerne skrive det på hjemmesiden.

Spørgsmål jeg af og til stilles:

Hvor meget ror du? Så meget som muligt, men familie og arbejde skal jo passes. De seneste år har jeg roet omkring 800 kilometer i snit om året.

Hvor ror du henne? Mest i Roskilde Fjord og i Isefjorden, men gerne omkring Sjælland. At jeg ikke ror så meget andre steder skyldes mest, at ferier prioriteres sammen med familien – og at ikke alle i familien ror i havkajak.

Er det dyrt at ro i havkajak? Både og. Jeg er en grej-freak og ofrer nok lidt mere end strengt nødvendigt. Men jeg har da også opdaget nydelsen i “back to basics”, dvs. kun at have det mest nødvendige med på en rotur. En fin havkajak i glasfiber (eller plastik eller kulfiber), vest, pagaj og spray er det mest nødvendige. Så kan man ro i fint vejr og når vandet ikke er for koldt. Den pakke kan erhverves fra ny til omkring 13.000 dkr og opefter – brugt måske omkring 8-9.000 dkr og opefter. Vil du ro i yderperioderne eller hele året, så skal der mere til. Våddragt, tørdragt, handsker, egnet undertøj osv. øger prisen med fra 6-7.000 dkr. og opefter afhængigt at kvalitet. Er det dyrt? Her og nu måske, men set over en kajaks normale levetid, så er det nok ikke så galt. Og oplevelserne er ubetalelige.

Er det ikke farligt at ro om vinteren? Nej. Men selvfølgelig skal du have et godt udgangspunkt gennem træning og roturer i det varme halvår inden vinterroning. Og så er korrekt påklædning vigtig sammen med viden om eget niveau og egne begrænsninger. Sund fornuft skal råde! Og ro nu sammen med en makker om vinteren.

Kan alle ro havkajak? Ja, det vil være mit postulat. Der findes en havkajak til alle, der er normalt raske og rørige. Alder har ingen indflydelse. Jeg har roet med min datter og med langt ældre. Alle har haft gode oplevelser.

Er du medlem af en klub? Ja, men ikke en traditionel klub. Jeg er medlem af Havkajakroerne, Kajakhornsherred og Kajakflokken Malik. Alle mere eller mindre virtuelle klubber. Jeg ror gerne alene i den varme sæson, så jeg er ikke så afhængig af klubtilhørsforhold. Og jeg nyder at ro ture med andre, som vi selv arrangerer. Det behøver jeg ikke et klubhus til. Andre har andre prioriteter og befinder sig godt i en klub. Opdatering: Har været medlem af en klub (Holbæk), men da den kun tilbyder kurser op til EPP2, får jeg ikke rigtigt noget ud af et medlemskab. Men er du ny i kajak, så meld dig ind i en klub og tag et EPP2-kursus!

Kan du lave en grønlændervending? Ja. Selvom jeg ikke træner det nok og derfor ikke altid har vendingen i skabet. Men så kan jeg jo passende træne selvredning.

Laver du andet end at ro i havkajak? Ja, da. Familie og min motorcykel får en del opmærksomhed. Og kan jeg ikke finde på mere at lave i fritiden, så er der jo arbejdet.