Ynglende havørne ved Roskilde Fjord

Efter et fravær på 100 år, er har der de sidste par år (siden 2003/4) været et ynglende par havørne ved Borgnæs i Roskilde Fjord. Det er et fantastisk skue for kajakroere i fjorden, men da havørne er ret sky fugle, har skovejeren og Lejre Kommune afskærmet området. Der er således adgang forbudt på stranden og i vandet tæt på kysten. Området er afmærket på land med skilte og i vandet med en bøje.

Havørnen er Europas største ørn. Den kan blive 30 år gammel og yngler ved lavvandede kyster, søer og fjorde. Den lever af ådsler, fisk, vandfugle (gerne blishøns) og mindre pattedyr. Reden kan blive over 3 meter høj og veje 500 kg. Havørne har ynglet i Danmark siden istiden – undtagen perioden 1911 – 1994. Et havørnepar danner normalt par for livet. Desværre kræver ørnene ro omkring deres reder, hvorfor det er vigtigt at respektere dette, hvis ørnene ikke skal skræmmes væk.

Skov- og Naturstyrelsen har revideret “Bekendtgørelser om Roskilde fjord Naturreservat” og forbudt adgang i området på kortet herover i perioden 1. februar til 31. juli.

For at så mange mennesker som muligt kan nyde synet af havørne, er det vigtigt at fredningsbestemmelserne overholdes. Så efterlev dem nu, så det ikke er kajakroere, der skræmmer ørnene væk.

Billedet af havørnen til venstre er taget af John Larsen og er copyrighted. Jeg håber dog at John tillader mit brug af billedet, for flot er havørnen jo. Og jeg mener, det er vigtigt at så mange som muligt respekterer fredningen – men også får lyst til at se ørnene på afstand.

2 thoughts on “Ynglende havørne ved Roskilde Fjord

  • 11. juni 2011 kl. 10:43
    Permalink

    Med henblik på kajakroning og overholdelse af fredningsbestemmelserne omkring ørnene på Egehoved, finder jeg ikke de nye fredningsgrænser særligt oplysende, da ovenstående kort kun viser den flydende afmærkning, og referencen “bekendtgørelser om Roskilde fjord Naturreservat” viser noget andet, yderligere er der kommet rettelser i brev fra Lejre kommune 21.jan.2010, om lettere adgang for bådfolket på sydsiden af Askehoved, så mit spørgsmål er: Findes der et kort, der viser nøjagtig i 2011, hvor fredningsområdet er etableret, så diskusionen om de forskellige adgangsforhold kan manes i jorden en gang for alle.

    Som kajakroer har jeg dyb respekt for for naturen og diverse fredningtiltag, og vil gerne, selvom at være afgået som formand for Roskilde Sejlklubs kajakafdeling, stadig have de rigtige og seneste relevante informationer, som derved kan gives videre til vores medlemmer.

    Med venlig hilsen

    Poul Erik Abrahamsen

    Mob: 6185 4168
    Mail: pe.abrahamsen@mail.dk

    Besvar
    • 17. juni 2011 kl. 19:49
      Permalink

      Jeg har ikke set et mere præcist kort end det, der er på siden. Måske burde Lejre kommune udgive GPS koordinater. Mange har jo GPS, og kan så taste de oplysninger ind. Andre kan selv via Google Maps printe et kort med GPS-koordinaterne.

      Venlig hilsen
      Thomas

      Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.