Helsingør til Hornbæk

Kronborg3. februar 2013

Jannik, som jeg har lært at kende siden Havkajakroernes efterårstræf, havde indbudt til en rotur fra Helsingør. Og da jeg ikke har roet fra Helsingør før, så var det oplagt at prøve. Dagens mål var Hornbæk med et mellemfaldende mål ved Hellebæk, hvor nogle roere ville støde til.

Så jeg pakkede bilen og kørte mod Helsingør. En tur på en time. Jeg fandt hurtigt Kajakklubben Krogen, hvor vi skulle starte fra. Jannik var allerede ved at klargøre kajakker til hams selv og Johannes fra Brøndby, så jeg iklædte mig tørdragt og pakkede min kajak. Vi skulle starte i fem kajakker og Jannik gav en grundig instruks med vejr- og strømforhold i løbet af dagen. Så blev vi sat sammen med en romakker og indskærpet at ro kystnært og vente på alle. God og sikker opstart på roturen.

Desværre var havnen frosset til, så vi måtte sætte ud fra stranden, der ligger 3-400 meter fra klubhuset. Så det var et tungt slæb – især, da jeg havde fået noget brænde til middagspausen, som var pakket i bagerste lastrum – det rykkede ved balancen og kajakken var noget bagtung, da jeg bar den. Men vi kom da til stranden.

Klargøring

Vi satte kajakkerne i vandet og roede mod Hellebæk. På vejen betragtede jeg de fine huse og Marienlyst. Jeg er ikke så kendt i området, men fik da øje på Majorgården og Udkigsstationen ved Hellebæk.

Majorgården Søudkig

Jeg har engang drukket kaffe på Majorgården i den overbyggede pavillon. Udkigsstationen er underlagt Maritimt Overvågnings Center Nord og overvåger trafik ind og ud af Østersøen, hvis de sejler gennem Øresund. Der er flere udkigsstationer og især radarer rundt om i Danmark, der overvåger over 60.000 skibe om året. Både som almindelig sejladssikkerhed, men også for krænkelser af dansk suverænitet.

Ved Hellebæk stødte der iøvrigt fire roere til og to roede tilbage, så nu var vi syv roere, der fortsatte mod Hornbæk. Jeg kendte et par af de nytilgåede roere, Tiim og Karen, så jeg fik talt en del med Tiim undervejs til Hornbæk. Især om hans kajakgruppe på Facebook, der handler om at have sjov i kajak, og hans virke som instruktør i kajak på forskellige turer under Dansk Gymnastik- og Idrætsforeninger.

Derudaf

Fremme ved dagens mål skulle vi i land. Desværre på et stykke strand, hvor der var en del sten. Ikke så sjovt. Jeg fik vist en del heltestriber på kajakken ved den lejlighed. Da jeg var først inde, hjalp jeg de andre, så de ikke fik helt samme oplevelse. På stranden fandt vi hurtigt op til bænkene, hvor vi skulle spise. Jannik lavede bål, og hurtigt var der både varme og mad.

Bål og mad

Jannik og en anden havde bagt kage, så snakken gik lystigt mens mad, kaffe og kage forsvandt. Jeg var da også lige over ved bålet for at få lidt varme i fødder og hænder. Det bevirkede så, at jeg måtte vaske alt mit tøj ved hjemkomsten, da det lugtede af røg. Men jeg fik da varmen.

Turen tilbage var en gentagelse af udturen – nu bare i med vind og medstrøm. Enkelte gange var der lidt bølger fra passerende skibe, som der kunne leges med. Jeg roede også inden om forskellige stenhøfter og under badebroer for sjov skyld. Ved Hellebæk satte vi fire roere fra igen, og vi resterende tre roere fortsatte de sidste ca. 5 kilometer tilbage til Helsingør.

Ro-stemning

Efter ankomst – og ikke mindst fornyet slæbning af kajakkerne over stranden – pakkede vi kajakkerne af og mødtes til en kop hurtig kaffe i klubhuset. En rigtig fin dag på vandet og i flot vejr. Tak til Jannik for arrangementet! Jannik har lavet en video over turen, som du kan se her.

Jannik

Helsingør

Rute: Helsingør til Hornbæk og retur
Isætning: 56° 2.617’N,  12° 36.718’Ø (Google)
Optagning: —”—
Distance roet: 22,42 km
Vejr: -3 til +4 grader. Vind 5-6 m/s fra SW. Solskin.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.