Et herreliv i kajakperspektiv af Ole Grøn

kajakbogKunstneren Ole Grøn har i 2005 udgivet en eBog, der kan hentes gratis. Man kan også købe den i en indbundet version direkte ved forfatteren. eBogen er stillet gratis til rådighed i oktober 2012. Det er da service.

Jeg er helt tilfældig faldet over bogen ved at surfe lidt på nettet, og da den handler om rotur i kajak, så er den jo interessant – også selvom det måske er en turkajak og ikke en havkajak, som Ole Grøn roede i.

Men kajak er jo kajak, for oplevelserne på vandet er de samme uanset om kajakken har bagagerum eller ej, så mon ikke at bogen kan læses alligevel?

Udgangspunkt

Det fornægter sig ikke, at Ole Grøn er kunstner. Kajakberetningen er behørigt ledsaget af malerier i naivistisk stil med klare farver. Og teksten er ikke turberetninger i gængs forstand, men et sammensurium af digte, henvisninger til eventyr og bibelen samt korte oplevelsesglimt under forskellige kajakture omkring Norsminde Fjord til Horsens Fjord.

Ole Grøn har haft sine sønner med på enkelte af kajakturene og alle Ole’s betragtninger og tanker under turene er behørigt kogt sammen til finurlige historier.

Bogen

Ole Grøns kajakbog er af de sære. Og det er ment positivt, for den skiller sig ud fra mængden af turbeskrivelser i kajak. Ikke noget med pakkeliste og en nøjagtig beskrivelse af oplevelserne fra punkt A til punkt B med billeder og kilometerangivelser. Nej, her er de sjælelige oplevelser og tanker sat i højsædet. På en forunderlig måde starter historien egentlig for 40 år siden, men beskriver ture over en sommer på korte afstande. Vel ikke mere end små 50 kilometer fra udgangspunktet. Men det er slet ikke Oles fokus. Det er selve livet og tankerne, der beskrives – med udgangspunkt i en kajak. Og det lykkes faktisk at fremstille en unik hyldest til livet uden at gøre dette til noget pompøst og ophøjet.

Ole har ledsaget beretningerne med et håndtegnet kort, så det er muligt at overskue de steder, som beretningerne omhandler. Og sammen med billederne, som Ole selv maler, så fremstår eBogen som en lille perle blandt kajakbøger. Bør være på enhver kajakroers iPad.

Konklusion

En meget anderledes kajakbog, der i stedet for gængse turberetninger nærmest kan kaldes en kajakrejse i sjæl og legeme. Altid med finurlige beskrivelser og flotte, overraskende malerier. Det hele krydret med digte og henvisninger til ordsprog eller eventyr. Hent bogen ned og læs den på din iPad eller lignende. Der er både grin og underfundige, men tankevækkende, betragtninger indbygget.

Bogen er gratis som eBog og kan hentes hos Odder bibliotek her. Rul lidt ned på siden. Den kan også hentes hos Saxo.com her, men så koster den 55 dkr. Det kræver, at du har en eBogslæser. Har du MAC kan en sådan hentes gratis i Appstore.

Titel: Et herreliv i kajakperspektiv
Forfatter: Ole Grøn
Forlag: www.Olegroen.dk
eISBN:  978-87-990787-1-4

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.