Havkajakture Sjælland af Bennetzen & Jensen

havkajakture SjællandHenrik Bennetzen og Bjørn Rune Jensen har udgivet en bog om kajakture forskellige steder på Sjælland. Henrik Bennetzen er ivrig kajakroer samt fotograf. Bjørn Rune Jensen er måske bedre kendt som Danmarksmester flere gange i windsurfing og aktiv kite-surfer. Men han ror altså også havkajak. Og de har sammen udgivet en bog omkring ture i havkajak.

Udgangspunkt

Udgangspunktet for bogen er 10 ture omkring Sjælland, der alle er beskrevet som en tur-rapport krydret med oplevelser og billeder. Nogle af turene er gennemført i mindre grupper, andre i større grupper og i enkelte af turene har forfatterne deltaget i en arrangeret tur. Så hvis du vil på tilsvarende ture, kan du altså surfe lidt på nettet og tilmelde dig til samme turer, der arrangeres af andre. Der er masser af muligheder på nettet. At forfatterne har valgt netop de 10 ture, har nok baggrund i mange overvejelser. For der er vel 100 smukke roture omkring Sjælland, specielt når også Møn er med, der ret beset ikke er en del af Sjælland. Men jeg synes nu at valget er meget fornuftigt. Et eller andet sted skal der jo prioriteres.

Bogen

Efter en meget kort introduktion kommer bogen til egentlige formål: Beskrivelse af 10 ture rundt omkring Sjælland. Turene er beskrevet med ro-niveau og om overnatning indgår i turen. Herefter er beskrivelsen meget analog med de turbeskrivelser, der kan hentes på nettet krydret med billeder. Teksten er let læselig, men indeholder nogle slå- eller stavefejl. Man må f.eks. gå ud fra, at billedet på side 6 viser Nekselø og ikke Hekselø. Ligeledes menes der vel Bognæs og ikke Bogense på side 77. Ellers er det da en lang rotur til Kongsøre i Isefjorden nord for Holbæk. Det er iøvrigt lidt overraskende, at turforslaget på side 82 om Orø rundt fra Munkholmbroen ikke oplyser, at der ved Bredetved Strand er en skydebane, som Hjemmeværnet meget ofte benytter. Er der skydninger, skal man ret langt ud i fjorden for at komme forbi. Ellers skal man holde sig langs den østlige bred af Isefjorden både ud og hjem. Se skydetider her fra KajakHornsherred.

Som inspiration er der meget at hente i beskrivelserne. Blandt andet er det beskrevet med koordinater, hvor kajakken har været på land. Så det er muligt at planlægge en nøjagtig kopi af turen hjemmefra. Der er også gjort lidt ud af at beskrive, hvordan turen er gennemført, herunder korte beskrivelser af og historier om det, man møder på turen. Alt sammen understøttet med gode og nærværende billeder. Ikke alle historier er dog helt korrekte. Stevnsfortet skulle ikke huse regeringen i tilfælde af krig. Det må vist være Regeringsanlæg Øst ved Hellebæk, der tænkes på. Stevnsfortet var primært en lyttepost mod Warzawa Pagten (WAPA) i Østersøen.

Enkelte af turene har lange kryds. Her er det bedst at være flere om turene – også selvom niveauet er beskrevet som begynder eller let øvet. For selv i let vind, kan der være ret store dønninger ved f.eks. Sejerø og Nekselø, der godt kan overraske begyndere. Det samme kan siges om turen i Roskilde Fjord. Overbæringen i Kattinge Vig er ikke nem. Er man flere, er det selvfølgelig en mulighed, men skrænten er høj og man skal krydse en mark, der er hegnet ind med strømførende tråd.

Turen rundt om Stevns er beskrevet som en årligt tilbagevendende tur. Det er rigtigt, men det er vist Store Bededag i maj – ikke den 4-5 . maj hvert år – at turen gennemføres. Turen en klubtur for Havkajak Stevns og så længe det er Kaj Poulsen, der arrangerer turen, så kan den anbefales. Men undersøg lige om klubben har givet plads til almindelig adgang.

Møn er beskrevet over to ture. Her kunne der måske have været prioriteret lidt hårdene. Turene er jo næsten ens bort set fra vejret. Men OK, det er vel netop pointen: At samme tur kan give forskellige oplevelser afhængigt af vejret. Jeg ville selv bruge pladsen til at berette om en kajaktur i Københavns Havn i stedet for den ene Møn-tur. Også fordi Møn jo ikke er Sjælland.

Konklusion

De to forfattere har udarbejdet en bog, der er et fint og overskueligt supplement til turbeskrivelser på nettet. Og den fungerer faktisk ganske udemærket som inspiration til ture i sommerperioden. Blandt andet skal den positive tone i beskrivelserne roses – ligesom billedmaterialet er rigtigt godt. Bogen er hurtigt læst igennem, men kan tages frem igen, når inspirationen kræver det. Jeg vil i øvrigt anbefale, at man læser beskrivelserne “begynder/let øvet” som en mulighed, hvis der er en turleder med! Og vel at mærke en, der er habil i ledelse og redning.

Der mangler dog en turbeskrivelse i Københavns Havn, der er noget helt særligt, og ikke kan opleves tilsvarende andre steder i Danmark.

Det er dog ærgerligt med slåfejlene. Jeg har tidligere anmeldt en bog fra samme forlag, og her var stavefejl enddog meget graverende. Det er åbenbart ikke noget, som forlaget vægter særligt højt. Endvidere mangler der et oversigtskort over turene. Hver tur har et fint lille kort, men en samlet oversigt på et sjællandskort mangler.

Pris: 100-120 dkr. for bog i hård indbinding og 83 sider. Formatet er 23*23 cm.

Titel: Havkajakture Sjælland
Forfatter: Henrik Bennetzen og Bjørn Rune Jensen
Forlag: Forlaget Atelier, 2008
ISBN:  978-87-7857-541-0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.