Veddelev og Kattinge Vig rundt

22. oktober 2011

Turen i kajakken udgik fra Veddelev Strand lige ved siden af Veddelev Havn. Det sted har jeg brugt mange gange, men i dag var der sat et skilt ud på vejen. Det fortalte at kun medlemmer af bådelauget i Veddelev måtte køre ind til stranden. Mærkeligt, for jeg har gennem et år brugt holdepladsen ved stranden, men mange både bliver jo taget på land i disse dage, så jeg tror, at det skyldes at lastbiler med både skal kunne komme rundt. Jeg tog chancen jo parkerede der, hvor jeg plejer. Og ingen tog notits af mig – jeg skulle jo også bruge havet.

Det blæste lidt mere end DMI havde opgjort, men ikke mere, end jeg kunne binde an med at krydse fjorden over til Kattinge Vig. Jeg fik bølger og blæst i siden, men bølgerne var nu ikke så store – kun på midten af fjorden var der lidt hyppige små bølger – og vindenkunne jeg kompensere for med halv finne. Se brug af finne her.

Dagens togt var planlaget at runde hele Kattinge Vig og evt. sejle op i Kattinge Sø, hvis åen mellem vigen og søen gav den mulighed. Det skulle kunne give en tur på små 15 kilometer – hvilket passede med 2 1/2 times roning inklusiv en pause til frokost. Jeg foretrækker at ro mindst 10 kilometer inden pausen, så det kunne passende give en pause ved Boserup Skov på vejen tilbage. Her er der shelter-pladser, som jeg godt lige ville se an.

Jeg skulle også gerne færdigteste sæde og ryglæn fra KajakSporet i kajakken. Og lad mig bare gøre det klart med det samme. Det fungerer. Jeg har overhovedet ikke problemer med sovende ben, fødder eller ømme hofter. Samtidigt er tyngdepunktet flyttet et par centimeter ned, hvilket har givet en mere stabil kajak. Endvidere er ryglænet så højt bagtil, at jeg kan læne mig bagud uden at få cockpitkanten skærende i ryggen. Jeg er tilfreds. Meget tilfreds.

Vel over fjorden og inde i Kattinge Vig roede jeg langs den nordlige kyst. Jeg holdt mig 30-50 meter fra stranden, så jeg rigtigt kunne nyde naturen – og hvis jeg var heldig: Kunne se havørnene, der holder til ved Borgnæs, tæt på. Og minsandten! Der var en af havørnene jo – den legede med at flyve ind mellem træerne og stige op på bagsiden af skoven for så at runde skoven i stor højde – og prøve igen. Et fantastisk syn. Jeg forsøgte at tage et billede, men den holdt også øje med mig og forsvandt. Så billedet blev taget på stor afstand. Havørnen kom dog tilbage senere og fortsatte sig leg.

Du kan se havørnen til højre på billedet -ja, ja. Jeg ved det godt. Det kunne godt være en klat på linsen af kameraet, men prøv du at tage et bedre billede af en sky havørn, når du nærmer dig i kajak. Og husk så lige, at havørnen er fredet og at der er et beskyttet område ved Borgnæs, hvor du ikke må komme. Se mere her.

Inde i bunden af Kattinge Vig er der kun et smalt stykke mellem vigen og Herslev Strand på den anden side. Jeg ved, at enkelte har løftet deres kajak over de 30 meter land, krydset vejen til Borgnæs og sat kajakken i på den anden side. Det er en mulighed for at spare 7-10 kilometer i stedet for at ro uden om. Altså hvis man er i Kattinge Vig alligevel og vil til Herslev. Det ville jeg ikke, men jeg fik da hilst på en lystfisker, der stod midt i den inderste bugt og fiskede. Vandet var du heller ikke dybere end 1/2 meter. Jeg overvejede at tilbyde en kop kaffe, men belært fra tidligere, så kan lystfiskere være lidt olme, når man ror i deres fangstvand, så jeg holdt mig på afstand. Han sagde nu højt goddag, så måske er ikke alle lystfiskere så sure.

Jeg begyndte min roning mod åen til Kattinge Sø, men måtte lige beundre mange fiskehejre, der havde taget opstilling langs stranden. Jeg forstyrrede lidt, da jeg var så tæt på strandkanten, men de flyver en lille runde og lander igen bag mig. Så det er nok ikke så alvorligt. En af havørnens unger (den var noget mindre) holdt til en en lille lund mellem Gadekæret og Kattinge Sø. Den rundede lunden flere gange, men da jeg kom tæt på, kunne jeg ikke få øje på den. Den havde nok gemt sig mellem grenene.

Jeg roede forbi stemmeværket ved Kattinge og fandt åen på GPS’en. Indsejlingen var snæver, men det gik fint an. Jeg roede vel 2-300 meter op af åen, men kunne ikke komme forbi vejdæmningen ved Kattinge. Så skal man ind i Kattinge Sø, må man vist bære kajakken over vejen. Det blev ikke i dag.

Pausen blev holdt ved et shelter ved Boserup Skov. Jeg var alene ved selve shelteret, men der var mange mennekser – og bål – i området. Så der var for meget uro efter min mening, så maden blev hurtigt spist og jeg kunne ro turen færdig.

Rute: Veddelev strand, Kattinge Vig rundt
Isætning: 55.680518, 12.072204 (Google)
Optagning: —”—
Distance roet:14,43 km
Vejr: 7 grader. Vind 6 m/s fra S. Klart vejr og solskin.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.