Ram Mount til GPS

For at have en håndholdt GPS i kajakken, er der to ting, der er vigtige:

1) Den skal være placeret, så skærmen kan ses – uden at være i vejen!
2) Den skal sidde sikkert, så den ikke mistes i bølger eller rul.

Jeg har set flere løsninger på ovenstående – GPS anbragt en en vandtæt pose foran cockpittet under nogle dæksliner, lagt en en lomme med plasticvindue i en dækstaske eller anbragt i en holder, der er skruet på en lille træplade og anbragt under dækslinerne. Alle løsninger der fungerer, men findes der noget mere enkelt – og sikkert? Denne artikel tester Ram Mount fra det britiske firma med samme navn. De laver holdere til GPS’er, kameraer og alt muligt andet. Holderne kan anbringes i biler, på både og kajakker og på motorcykler mv. Den testede model passer til Garmin MapGPS 78s og er med sugekop – men der er mange andre muligheder.

Beskrivelse

Holderen til Garmin MapGPS 78s hedder RAP-B-166-GA40 (modellen findes kun i USA – dvs. du på den britiske side skal opbygge holderen selv. Det er dog ikke et problem, for hjemmesiden giver dig forslag) og består af fire matsorte plastic-dele: Selve holderen til GPS’en, et kugleled, et mellemstykke der muliggør at dreje GPS’en til den optimale vinkel og endelig selve sugekoppen. Holderen skrues fast på kugleledet med et par skruer. De to skruer medleveres tilsyneladende ikke. Jeg tror dog, at det er en forglemmelse ved netop det testede eksemplar, for normalt leverer Ram Mount alle dele i deres pakker.

Med kugleledet skruet bag i GPS-holderen kan mellemstykket monteres på kugleled og på sugekop. Det gøres ved at løsne den store vingemøtrik og proppe kugle-toppen ned i mellemstykkets to ender. Færdig!

Ved montering på kajakken drejes vingerne på sugekoppen med sugekop holdt ned mod kajakken. Herved opstår der et kraftigt undertryk under sugekoppen, der fastholder hele holderen til dækket. Kugleenderne er betrukket med gummi, så de fastholdes i den position, du vælger – også uden at stramme fingerskruen ret meget.

I brug

Med holderen anbragt det rigtige sted på kajakken, sidder GPS’en som støbt. Faktisk kan jeg løfte hele kajakken i holderen, når den er sat fast. Men det er vigtigt, at den monteres på et glat stykke kajak. Er der f.eks. et klistermærke eller en staffering i vejen, kan der trækkes luft ind under sugekoppen, så den falder af.Ram Mount har en løsning på problemet, hvis holderen skal monteres et uheldigt sted: En selvklæbende skive, der klistres på kajakken og benyttes som underlag. Det har dog ikke været nødvendigt på min glasfiber-kajak.

I praksis fungerer holderen eksemplarisk. Den er nærmest uopslidelig og kan justeres i alle vinkler, så den passer til dit brug. Den kan anbringes både foran cockpittet eller i den ene side af dækket, hvis du f.eks. har en dagsluge foran cockpittet. Mellemstykket er så tilpas langt, at holderen kan anbringes, så du ikke rammer den med din pagaj. Heller ikke under rul. Ved selvredning efter cowboy-metoden, kan den måske være lidt i vejen – så prøv den ideelle placering for dig gennem selvredningstræning.

Garmin MapGPS 78s kan flyde, men Ram Mount er relativt tungt, så jeg har ladet GPS’ens håndledsrem være monteret i GPS’en og sat en sjækel i denne og sat den fast i en dæksline. Hellere sikker end ærgerlig!

Konklusion

Med Ram Mount er mulighederne for anbringelse af GPS (og f.eks. kameraer) næsten uendelige. Og produktet er utroligt robust udført – men også lidt højt prissat. Desværre findes sættet til Garmin MapGPS 78s kun i USA, hvor der jo så kommer told på, hvis det bestilles. I UK skal man selv sammensætte pakken, men så får man jo så også det rigtige. Husk at vælge en løsning med et mellemstykke (enten langt – som testet – eller kort). Du kan lave en løsning uden mellemstykke, men så kan du ikke dreje GPS’en ret meget, når den er monteret på kajakken. Det var ikke brugbart for mig – med mindre GPS’en blev anbragt lige foran cockpittet og havde GPS’ens skærm pegende opad.

Set til 360 Dkr. plus forsendelse direkte hos Ram Mount. Ca. 550 dkr. i danske butikker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.