Tystrup Sø

24. januar 2012

Da jeg ikke får tid i weekenden til en rotur – og der loves koldere vejr, havde jeg udset mig en rotur på Tystrup Sø og en afstikker ned i Susåen, hvis det var muligt. Forrige weekend var Lyngby Sø jo dækket af tynd is, men jeg håbede at Susåen, der er lidt varmere end 0 grader, kunne gøre søen isfri. Eller i det mindste så meget isfri, at jeg kunne finde en vej ned i Susåen.

Så tidligt op og køre datteren i skole med kajak på taget og direkte til Kongskilde ved Sorø, da jeg havde Frederikskilde Strand i tankerne som isætningssted. Vel fremme på parkeringspladsen ved skoven, rekognoscerede jeg for en rute til at få kajakken i vandet og lige en vurdering af, om jeg kunne ro på søen. Jeg kunne se is på midten af søen, men kunne ikke rigtigt afgøre, om det var muligt at ro igennem eller finde en vej uden om isen. Så jeg tog chancen og hentede kajakken og al udstyret. Desværre er der et pænt stykke at bære kajakken, så jeg sendte min kajakvogn en behagelig tanke. For den hyggede sig hjemme. Men så fik jeg jo trænet rygmusklerne…

Jeg havde hele stranden for mig selv, men det var jo også tidligt. Der var lidt is tæt på land, men på grund af den lavthængende sol, kunne jeg ikke se så langt ud på søen. Så jeg satte i og roede ud mod midten. Men allerede en lille kilometer ude kunne jeg se, at en stor mængde grågæs gik på vandet. Og da det ikke rigtigt har været brugt siden Jesus, så måtte der være is. Øv.

Jeg forsøgte at ro gennem isen mod Susåen og Bavelse Sø, men det var kun muligt i starten, hvor det var grødis. Efter 50-100 meter i tynd grødis, blev den tykkere og endte med, at kajakken skulle op på isen og med vægt bryde den. Det var uholdbart, da jeg næsten ikke kunne hugge pagajen gennem isen – og der var 2-300 meter til vand på den anden side. Og midt på isfladen kunne gæs gå rundt og skræppe. Så jeg roede tilbage til iskanten og forsøgte et par andre steder, men med samme resultat. Jeg kunne ikke komme over til Susåen i dag – og det bliver nok først muligt til foråret, hvis vejrudsigten med det kommende frostvejr holder.

Note til mig selv: Når gæs kan gå på vandet, så er der med stor sandsynlighed is på vandet.

Så jeg opgav Suså-besøget og roede i stedet rundt i den isfri del af den østlige del af Tystrup Søen. Vejret var jo meget flot, og jeg ville da gerne op over 7 kilometer, så jeg havde fået lidt ud af køreturen. Så begge sider af søen blev besøgt og der blev kigget på flere fiskehejrer, toppede lappedykkere, en enkelt falk, gråænder og selvfølgelig grågæs og et par svaner. Så min monokulære kikkert var i flittig brug.

Når jeg nu ikke kunne ro i hele søen, så kunne jeg da genbesøge de genstande, som jeg nok har set før, men ikke brugt tid på. Blandt andet kanobøjen ved østkanten af søen. Jeg erindrer, at der stod noget på de to trekanter, men det har tidens tand fjernet. Jeg har et par gange for flere år siden roet fra området i kano. Men det er altså længe siden.

Jeg fik også set træet, hvor en fiskehejre holder til. Den er ikke på billedet, da den fløj længe før jeg kom tæt på, men jeg så senere, at den vendte tilbage til træet, så det må jo være et fint sted at holde øje med fjender (mig) og fisk (mad).

Efter 8 kilometers rotur, roede jeg tilbage til Frederikskilde Strand. Nu havde jeg gennemroet det åbne vand, og en gentagelse af turen må vente til foråret, når isen er væk. Så kunne turen til Næstved via Susåen være en fin lille tur. Jeg skal bare huske kajakvognen, for ved Holløse Mølle skal kajakken ud af vandet og transporteres uden om slusen. Selvom turen blev kort, nød jeg det fine vejr – og naturen.

Rute: Tystrup Sø
Isætning:   55°22’34.45″N,  11°32’44.86″Ø (Google)
Optagning: —”—
Distance roet: 8,41 km
Vejr: -5 grader. Vind 2 m/s fra N. Solskin.

2 thoughts on “Tystrup Sø

 • 14. marts 2012 kl. 11:42
  Permalink

  Hej der!
  Dejligt at læse dine turberetninger.

  Husk næste gang du skal på tur til Susåen: at din kajak skal have nummerplade på…
  Se mere her: http://www.naestved.dk/kano.aspx#h2_2 eller prøv at google “i kano på susåen”

  Mange venlige hilsner
  Henrik Ortmann

  Besvar
  • 14. marts 2012 kl. 13:18
   Permalink

   Hej Henrik

   Tak for din oplysning. Jeg havde nu en nummerplade. Det eneste jeg forsyndede mig imod, var at placere “pladen” synligt. For jeg havde den i et rum, så jeg kunne fremvise den, hvis det blev nødvendigt. Kongskilde Friluftsgaard tilbyder nemlig, at nummerpladen tilsendes mod at betale porto. Og da den gælder i fire dage (datoerne står på pladen), så er det bare om at komme afsted. Man kan selv fastsætte datoerne, så pladen kan bestilles i god tid.

   Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.