Skallehavn til Jyllinge

22. januar 2012

I dag blev roturen til ‘de fire årstider’. Den stod på solskin, overskyet vejr, slud og regn. Og alt det på tre timer. Dagens tur udgik fra Skallehavn ved Frederikssund sammen med kajakflokken Malik. Vejret lovede fint med kun svag vind og fint solskin. I det mindste mens jeg kørte til Skallehavn, for fremme ved havnen var det blevet overskyet. Men fortsat med klart vejr. Så efter lidt klargøring, blev 11 kajakker sat i vandet. Kursen blev sat mod Jyllinge, som jo er ‘mit’ rovand mod nord og ned til Roskilde i syd. Altså når jeg ror alene. Så det skulle jo være en kendt tur med passage af vraget ved Jyllinge og en tur forbi Jyllinge Fiskerihavn. Et par kilometer mod syd, vendte en enkelt kajak om, men vi andre fortsatte mod Jyllinge.

Normalt ror jeg med neoprenhandsker fra Palm, der er testet her. Det kan dog være lidt koldt for fingerspidserne når det blæser og er koldt i vejret, så jeg testede lige et par Lowe Alpine Mitt GTX, jeg havde på lager. De er ret varme, da der er en udtagelig inderhandske lavet i Primaloft. Ydredelen er af Goretex med læder i håndfladen. Nu er læder nok ikke det bedste til saltvand, men i mangel af andet var det en test værd. Så ud med inderhandsken, på med neoprenhandskerne og endelig på med Lowe Alpine Mitt GTX. Det fungerede OK – fingrene blev holdt varme – men læderet i håndfladen ville gerne krølle lidt, så det er ikke varig løsning på kolde fingre.

Ved nordkanten af Jyllinge blev vi enige om at ro inden om Lilleø og forbi Fiskerihavnen. Der var ikke så mange robåde som om sommeren, men de sædvanlige to fiskekuttere lå ved Lilleø. Den underlige båd, der skal ligne en gammel DSB-færge, har det ikke så godt. Sidst jeg så den, kunne det flyde, men nu ser det ud som om, at den er sunket sammen. Den overlever nok ikke vinteren, hvis fjorden fryser til. Men sjov at se, det er båden da.

Pausen blev holdt ved den lille strand umiddelbart nord for Jyllinge Havn. Her er både gynger og bænke, så vi kunne tage mad og kaffe frem. Efter en lille halv time med historier og vittigheder, roede vi retur, men ved at ro vest om Lilleø. Det var heldigvis så højvandet, at stenene øst for Lilleø var oversvømmet. Så det var nemt at komme forbi øen og sætte kurs mod elledningerne over fjorden ved Skuldelev. De kunne nu ikke ses, da det var lidt diset. Men med GPS, så kan man vel ikke fare helt vildt. Og ellers er fjorden jo ikke så bred, at man ikke hurtigt kan ro mod land. De disede fortog sig dog hurtigt, så vi kunne ro mod Frederikssund, dog uden at kunne se så langt.

Vejret viste sig nu ikke fra sin gode side, da det satte ind med slud lige efter Lilleø. Der var lidt is i luften inden det blev til sne. Og da det var modvind, slog det lidt hårdt i øjnene, men så var det da godt, at min hue fra har både flapper til at varme ørene og en skygge til at tage de fleste slag. Du kan se et test af huen her.

Ved Skuldelev skulle jeg da lige østen om de pyloner, der er tættest på Frederikssundsiden. Det gav da også lige 200 meter længere tur – så jeg kunne komme over 17 kilometer. Fantastisk dag på fjorden – og alle fire årstider repræsenteret i løbet af de tre timers rotur.

Rute: Skallehavn til Jyllinge og retur
Isætning:  55.753588,11.84884 (Google)
Optagning: —”—
Distance roet: 17,02 km
Vejr: 2 grader. Vind 4 m/s fra NE. Solskin, overskyet, slud, regn – de fire årstider på 3 timer.

3 thoughts on “Skallehavn til Jyllinge

  • 29. januar 2012 kl. 13:20
   Permalink

   Der er heldigvis mange muligheder for at holde fingrene varme. Dine luffer ser fine ud. Hvordan er de at have på under en selvredning?
   Jeg lurer selv på et par overtrækshandsker fra Kokatat. De kan knappes over pagajen og skulle være varme. Jeg håber på en test senere.

   Besvar
   • 29. januar 2012 kl. 15:03
    Permalink

    Mine handsker er så varme at jeg kun bruger dem når temperaturen nærmer sig frysepunktet, og jeg må ærligt erkende, at jeg ikke har haft dem på under selvredning (hvor problemet dog snarere er alt det tøj jeg har på herunder tørdragten).

    Jeg oplever dog tilnærmelsesvis ingen begrænsninger af bevægelsesfriheden mht. handskerne.

    Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.