Tilley TWC 4 Outback hat

Tilley er et canadisk firma, der efter eget udsagn laver nogle af verdens bedste hatte til brug på havet, i ørkenen eller til fint, casual brug alle andre steder. KajakGal har testet modellen, der hedder Tilly TWC 4 Outback Waxed Cotton Hat Broader Brim – ikke mindre!

Hatten er i en farve kaldet British Tan, der vel bedst kan betegnes som ruskinds-brun. Den fås også i olivenfarve og med lidt mindre skygge.

Beskrivelse

Hatten til test er en udgave, hvor stoffet er af bomuld og er blevet behandlet med en vaskbar, syntetisk voks på begge sider, der sikrer beskyttelse af stoffet og gør det vandskyende. Voksbehandlingen får ikke hatten til at lugte, som voksbehandlet stof ellers kan gøre. Hatten kan maskin- eller håndvaskes og bør maskintørres på lav varme en gang imellem. Det sikrer hatten fortsat skyer vand. Alle sømme er låsesting, så hatten ikke skilles ad, hvis en syning skulle fejle. Endelig er der syet en svedrem ind i kanten af hatten.

Hatten giver en beskyttelse på solens UV-stråling svarende til mere end faktor 50. Om det er efter den amerikanske målestok er ikke oplyst. Hvis det er den amerikanske, så svarer det til faktor 25+ i den europæiske målestok. Desuden kan den flyde i vand, der der i hattens top er indsyet en tynd skumcelle-plade, der samtidigt beskytter lidt mod slag. Der er også en hemmelig lomme i hatten, hvor fisketegn, lidt kontanter eller kreditkort kan opbevares. Der er også indsat et lille felt, hvor man kan skrive sit navn og adresse, så hatten kan komme tilbage, hvis den mistes.

Hatten sikres i blæst med en hagerem, der er delt i to. En rem til hagen og en til nakken. Tilley anbefaler, at man i let blæst anvender nakkeremmen og eventuelt supplerer med hageremmen, hvis det rigtigt blæser.

I begge sider er der udluftningshuller af messing. Hullerne kan anvendes til at stikke solbrillernes stænger ind i, når man ikke har dem foran øjnene. Inde i hatten er der i den ene side et stykke burretape, så den ene brillestang kan låses lidt fast.

Som en lille kuriositet leveres hatten med en fire sides manual og små sedler, som man kan give til andre, der også vil have en Tilley-hat (kaldet blære-sedler). Har man behov for flere, kan man skrive til firmaet. Så tilsender de dig gerne nogle flere.

I brug

Hatten fås i mange størrelser og kan derfor købes i en størrelse, der sidder perfekt på dit hoved. Den er designet til at sidde lidt løst, så den ikke trykker på panden. Du skal kunne få en finger op mellem hat og hoved, så er størrelsen perfekt.

Når jeg ror kajak, synes jeg, at er skyggen godt designet, da den beskytter mod sol i øjnene – man kan dog ikke helt undvære solbriller – og bagved går den langt nok ned i nakken til at beskytte mod solstik. Samtidigt skyr den vandet fra pagajen, så det ikke kommer i øjnene eller ned ad nakken.

Stoffet er lidt tykt, og ror man kraftigt til i varmt vejr, så er hatten noget varm at have på. Så ror du med stor kraft på meget varme dage, så er det måske en anden model, du bør vælge. Men i almindeligt dansk vejr, forår, sommer og efterår, så er hatten god til at beskytte mod vand, vind og sol. Sveder du meget på en varm dag, så kan du vende hatten om ved lejligheder, så du benytter svedbåndet i begge ender af hatten. Der er nemlig ikke den helt store forskel på for- eller bagside på hatten. Men feltet inde i hatten til at skrive dit navn på skal være fremad. Så vender den rigtigt. Hatten er også lidt mere spids forrest.

Remmene til at sikre hatten i blæsevejr er gode. De er reelt bare snørebånd, så de er nemme at skifte ud, når de er blevet slidt eller grimme at se på. Der burde måske være en plastik-lås i stedet for en knude. Det er selvfølgeligt en smagssag, men en samlemuffe i plastik eller bedre i gummi er nemmere at justere. Til gengæld fylder den så lidt i hatten, når den ikke benyttes. Snoren er meget stærk, så husk at have en kniv i vesten, hvis du skulle have behov for at få hatten af – og af en eller anden grund ikke kan få den af på normal måde. Måske ikke så aktuelt i havkajak, med mindre du udforsker åer med bevoksning ud over åen.

Konklusion

Det er svært ikke at flyde over i rosende ord. Hatten sidder perfekt og er meget hårdfør – men også lidt varm på solrige dage. Ved længere tids brug opnår den en eftertragtet patina, der kun gør hatten flottere og læderagtig. Der er tænkt over detaljerne og firmaets garantier er ganske fine: Forsvinder din hat inden for 2 år, så kan du købe en ny til halv pris. Og der er livsvarig garanti mod slid. Prisen er til den høje side, men ikke dyrere i Danmark end i andre lande. Hatten kan klart anbefales – også til brug i havkajak. Jeg falder nu ikke helt for det univers, som firmaet i brochurer og vedlagte sedler forsøger at bygge op. Det er en hat, for guds skyld. Ikke et statement eller en livsstil.

Hatten koster 595 dkr. i Danmark. I Sverige er den set til 999 skr. og i Storbritanien £62 (ca. 580 dkr).

3 thoughts on “Tilley TWC 4 Outback hat

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.