Advarsel mod Lomo 15 meters kasteline

Efter lidt over et års brug – ringe er rustet og kan skære tov over. Kastelinen har været på vandet 3-4 gange.

Opdateret den 12. Juli 2012: De to metaløjer i bunden af posen, hvor håndtaget er, er begyndt at ruste kraftigt. Det er ikke særligt godt, da det kan skære tovet over i en uheldig situation, hvor man skal trække en anden kajak over en længere strækning. Jeg har kontaktet Lomo. Indtil da, kan kastelinen ikke anbefales!

Opdateret den 13. Juli 2012: Lomo vendte tilbage ret hurtigt, men vil ikke forholde sig til valg af forkert materiale i fabrikationen af kastelinen. Og de ønsker hverken at kommentere det uhensigtsmæssige i dårligt sikkerhedsudstyr eller at bytte posen til en anden. På den baggrund skal KajakGal stærkt anbefale, at du ikke køber Lomo’s kasteline. Samtidigt bør du have Lomo’s returpolitik i tankerne, når du handler sikkerhedsudstyr med dem. Desværre. For deres priser er ellers fine. Men mønten har tilsyneladende en bagside.

Her er testen af kastelinen fra før sikkerhedsproblemet opstod

En vigtig del af dit sikkerhedsudstyr er en kasteline. Med den kan du hjælpe andre roere i nød eller selv få hjælp f.eks. hvis du er blevet træt eller syg og ikke længere har kræfter til at ro i land.

Der findes mange forskellige kasteliner på markedet, men denne test tager fat i Lomo’s kasteline, der kan købes i deres online butik.

Beskrivelse

Kastelinen består af tre dele: En gul, 15 meter lang og 8 mm tyk line med blåt mønster, der kan flyde, en opbevarings- og kastepose med refleksbånd samt et mavebælte med spænder, så posen kan fæstes om kroppen og være klar til brug. I en anvendelsessituation, spændes posen af bæltet og kasteren binder enden af linen fast til sin kajak eller sig selv og kaster posen til den nødstede. Denne samler posen op og holder fast i posens bund, hvor der er et håndtag, der reelt er enden af linen.

Efter brug kan linen pakkes ned i posen igen og posen lukkes med et lille stykke burretape.

I brug

Posens mavebælte fungerer i teorien godt nok, men mavebæltet er i vejen for sprayhood og kajakvest, så det bruger jeg ikke. Det hæmmer også din bevægelse i kroppen under sejlads. Jeg har i stedet fastgjort posen lige bag cockpittet. Den ene af mine kajakker har her et øje til samme formål, men posen kan også gøres fast i dækslinerne. Heldigvis har Lomo nemlig udformet spændet på posen, så det kan lukkes uden mavebæltet. Det er ideelt til fastgørelse på kajakken. Posen kan også sættes fast bagved dit sæde i cockpittet, men så skal dit sprayhood løsnes under brug, og det er ikke så godt i større bølger.

Den ende af linen, som kasteren har fat i, er en tovende. Den kan du så binde til din kajak, hvis du skal trække en nødstedt kajakroer. Jeg har fastgjort et sjækel til enden, som jeg så kan gøre fast til min kajaks krog til det samme eller til dækslinerne. Den nødstedte kan gribe fast i et håndtag i posens bund. Desværre er dette håndtag ret lille og ikke beskyttet af f.eks. et lille plasticrør, som jeg har set på andre liner. Derfor har jeg gjort håndtaget lidt større og købt en stump tynd, klar vandslange, som er ført uden på håndtaget. Det gør det meget nemmere at holde fast i håndtaget og til nød kan armen føres ind i håndtaget og linen holdes fast i albuleddet.

Posen er ret nem at kaste, og de 15 meter er et fint kompromis mellem at være for kort eller for lang. Jeg kunne dog godt tænke mig, at burretapen til lukning af posen var lidt tættere på posens åbning. Når linen er våd, er det ikke helt nemt at putte den tilbage i posen. Slet ikke, hvis dette gøres på havet. Så en anelse større pose ville være bedre – og det kunne opnås ved at flytte burretapen lidt udad.

Konklusion

Til prisen er Lomos kasteline rigtig god. Den har den rette længde og er tydelig at se selv i tusmørke eller skummende bølger. Der er plads til nogle få hjemmestrikkede løsninger på tovenderne, men det er selvfølgelig en holdningssag. Det skal bare være nemt at bruge – også i store bølger og med en udmattet nødstedt.
Mavebæltet ser jeg ikke den store anvendelse af, men remmen kan bruges til at fastgøre posen til kajakken. Posen er nem at kaste og kvalitet af line og pose er rigtig god med gode syningen. Kan klart anbefales!

Posen kan købes direkte hos Lomo til 17£ (ca. 150 dkr) + forsendelse.

Fra fabrikanten

Our 15M kayak throwline has everything you need. The easily stuffable pouch bag has a reflective strip to make it more visible in torchlight. The strong , floating line, is just the right weight to give you strength without too much bulk and the removeable waist belt means its always to hand when you need it.

Se fremstillerens video af kastelinen her

One thought on “Advarsel mod Lomo 15 meters kasteline

  • 13. juli 2012 kl. 20:42
    Permalink

    Taget til efterretning 😀

    Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.