Pandelampe Petzl Tikka Plus

I forbindelse med aktiviteter i mørke er en pandelampe uvurderlig, da den holder hænderne frie – modsat en lommelygte – og lyser netop der, hvor man ser. Denne artikel tester en model fra Petzl, nemlig model Tikka Plus.

Beskrivelse

Tikka Plus består af et lygtehus og et elastikbånd, der spændes rundt om hovedet. Elastikken kan justeres med et plasticbeslag i nakken. Beslaget består af to dele, som man skyder fra hinanden og derved afkorter elastikken.

Selve lampen sidder på et beslag foran og kan klikkes i fire forskellige vinkler, så der kan lyses fremad eller nedad. Lampen består af 4 dioder med en bred trykknap oven på lygtehuset. Lampen kan lyse med tre styrker samt blinke. Der skiftes ved at trykke gentagende gange på knappen. Foran dioderne sidder en plasticskærm, der desværre ikke kan skiftes ud med farvede skærme. Desuden er der en lille skærm under dioderne, så lygten ikke blænder dig i øjnene, når den er tændt. Lampen er vandsikret til IPX4 hvilket betyder, at den kan overleve en byge.

På lygtens hus sidder der desuden en plasticsikring, der kan trykkes ned for adgang til batterierne. Lygten bruger 3 AAA-batterier og skulle kunne lyse i 120 timer ved laveste lysstyrke.

Lampen vejer omkring 80 gram med batterier. Der kan anvendes litium-batterier, der er lidt lettere.

I brug

Lampens elastikrem er nem at justere til i, men jeg savner et bånd, der går over hovedet til ekstra sikring. Lygten sidder umiddelbart godt fast, men jeg tvivler lidt på, at den sidder fast nok, hvis jeg tager et ufrivilligt rul. Den sidder dog ok ved et planlagt rul i stille vand, hvis den er justeret stramt til. Indstillingsmekanismen har dog en tendens til at løsne sig under brug og herved gøre elastikken længere. Det er som om, at savtakkerne på beslaget ikke er vinklet nok til at gribe fast i elastikken.

Da lyskilden er dioder (LED), er strømforbruget ikke stort. Jeg har især brugt laveste lysstyrke, der er fuldt tilstrækkeligt til at orientere sig eller læse kort. Jeg har lygten slukket hovedparten af tiden, og har kun en enkelt gang haft grund til at skifte batterier. Og det er faktisk ret let at konstatere, for lampen bliver gradvist svagere og svagere. Men da dette sker over 10 timer, er der varsel nok til batteriskifte! Desværre kan lampen ikke lyse rødt, så nattesynet ikke mistes, når lampen tændes. Det findes imidlertid i en nyere model. Så i bedste Gør-det-selv stil, kan det være en fordel at farve glasset foran dioderne med en permanent sprittush.

Tip: Jeg har selv anbragt et stykke rødt cellofan bag glasset. Det virker fint.

Lygten er beregnet til udendørs brug, men er ikke rigtig vandtæt. Selve lampen overlever vandet, men i batterihuset irrer kontakterne og kortslutter batterierne. Det er især et problem i saltvand. En så dyr lampe burde have en vandtæt forsegling, så dette blev undgået. Selvfølgelig kan man skifte batterier, skylle lygten og tørre den, men det burde ikke være nødvendigt.

Konklusion

Petzl Tikka Plus er i stabil diode-lygte, der kan lyse både langt og længe. Desværre har lampen dog nogle designmæssige fejl, som ikke hører hjemme i prisklassen. Dels er lygtehuset ikke vandtæt, dels er elastik-indstillingen mangelfuld. Jeg ville også have foretrukket, at det svageste lys blev tændt først. Så kunne man efterfølgende lukke øjnene og trykke frem til slukket lampe og herved undgå at blænde sig selv. Det er dog en smagssag.

Petzel har andre lygter, og skal du købe nyt, så gå efter en model, der kan lyse rødt og som er vandtæt. Men så er prisen meget høj.

Petzl Tikka Plus er set til 250 dkr. på nettet. Lampen har 3 års garanti.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.