Lomo Renegate tørdragt

I yderkanterne af den normale kajaksæson er vandet koldt i Danmark. Vil man forlænge sæsonen eller ro hele året, så er der sikkerhedsmæssig ikke mange alternativer til en tørdragt. Den kan holde dig og din mundering tør, hvilket kraftig forøger dine muligheder for at overleve en vandgang. Men en tørdragt er forholdsvis kostbar, så derfor søger mange efter billigere muligheder. Og her er det skotske firma Lomo en stærk spiller, idet firmaet sælger deres udstyr direkte på nettet og derfor er prismæssigt attraktiv. Denne test undersøger, hvad man får for pengene, når man køber Lomo’s tørdragt Renegate.

Beskrivelse

Lomos tørdragt er lavet af et kraftig farvet gult og åndbart materiale i tre lag kaldet Lomotex 4000. Hvad dette materiale reelt er fremgår ikke af Lomos hjemmeside, men tallet 4000 kunne angive, at stoffet kan ånde 4000 gram vand pr. kvadratmeter pr. døgn (standard måleenhed). Dette er i så fald på højde med Gore-tex XCR og bedre end standard Gore-tex jf. US Army Soldier System Center. Men det virker nu ikke som om, at der refereres til den skala.

Nb.: Det kan diskuteres, hvor anvendeligt åndbart materiale reelt er til kajakbrug. Alle åndbare materiale arbejder med damptryk på begge sider af stoffet. For at ånde, skal damptrykket være større på indersiden end ydersiden. Ellers kan dampen ikke presses ud af stoffet. Da en kajakbruger er udsat for vandsprøjt på ydersiden, er pakket ind i en ro-vest og sidder med underkroppen i et lukket og fugtigt miljø under skørtet, har det åndbare stof svære betingelser for at virke. Vær derfor ikke overrasket over, at du alligevel er lidt våd af sved efter en ro-tur. Hvis du ikke dyrker gentagne rulninger om vinteren eller oversprøjter dig selv med vand, så virker materialet dog overbevisende. Specielt på en solskinsdag eller en dag med frisk vind.

Dragten er forstærket på knæ, underben, albuer og sæde med Dupont Condura og er udført med koniske latex-manchetter i hals og ved håndled samt indbyggede latex-støvler. Endvidere er der et dobbelt overslag i livet til kajakkens sprayhood. Overslaget er samtidigt monteret med burretape så livet i dragten kan justeres for bedre komfort. Både halsåbning og manchetter kan ligeledes justeres med burretape og i halsens justering er der indbygget en lille kanal, så vand mellem latex-manchetten og dragtens stof kan løbe ud. Langs forstærkninger på dragtens ærmer er indsyet noget 3M refleksbånd, så man ved belysning kan ses i mørke.

Dragten har to lynlåse fra TIZIP, der er i dykkerdragt-kvalitet og derfor helt tætte. Den ene er placeret på tværs af skuldrene og er beregnet til at åbne dragten ved af- og påtegning. Denne lynlås er beskyttet af en flap, der lukkes med burretape. Endvidere er der anbragt en mindre lynlås på fronten, så det er muligt at tisse uden at tage dragten af. Kvinder kan også benytte denne åbning ved hjælp af f.eks. en SheeWee (ikke testet :-)). Med i leveringen er også en tube med smøremiddel til lynlåsene.

Tip: Da lynlåsene ikke er smurt med fedtstof fra fabrikken er det vigtigt at gøre dette straks. Smør både lynlåsenes lameller og yderkant og åben og luk lynlåsen en 5-10 gange.

Alle samlinger af stof er syet sømløst og varmesvejset sammen med tape.

I brug

Lomo Renegate tørdragt, Reed spray og Reed kajakvest

Lomos tørdragt Renegate er udformet med henblik på kajakbrug. Derfor har den forskellige funktioner indbygget ud over de dele, som er naturlige på en tørdragt: forsegling ved hals, håndled og ankler (i Renegaten er forseglingen ved fødderne en latex-sok).

Selvfølgelig har den et skørt eller tunnel, der er beregnet til at komme ud over kajakkens spray, så der ikke løber vand ned mellem tørdragten og sprayet. Skørtet fungerer rigtigt fint og bruges samtidigt til at snøre tørdragten ind i livet. Det foregår med et bredt vævet bælte med burretape, så justeringen er trinløs. Der er ligeledes tænkt på slidstyrke af stoffet, og derfor er der anbragt forstærkninger på knæ, albuer og sæde. Rigtigt tænkt er der også anbragt forstærkninger på underbenet, så dragten ikke slides unødigt, når man bevæger sig gennem siv, underskov eller lignende “forhindringer” når kajakken bæres til og fra vandet. Til gengæld er stoffet så ikke så åndbart i de områder – og det er lidt uheldigt, da det er områder, der ikke er dækket af f.eks. vest og lignende og derfor udgør en væsentlig del af dragtens åndbare del.

Modellen har indgangslynlåsen anbragt i ryggen. Det giver nogle klare fordele, men også ulemper. Fordelene er at lynlåsen er godt beskyttet, da den ikke er udsat for bøjninger og tryk, som hvis den var anbragt på forsiden. Og det er godt, da lynlåsen på en tørdragt er det svage punkt. Imidlertid er det en ulempe, at lynlåsen er svær at nå. Det gør det næsten umuligt at komme i dragten alene med mindre man har lange arme. Det bliver heller ikke bedre af, at TIZIP-lynlåsen er meget stram og oven i købet skal trækkes ind i en lille holder for at være tæt. Desværre er lynlåse i tørdragter meget stramme, da forseglingen ellers ikke holder tæt. Det kan hjælpe at afmontere den medfølgende lille rem i samleleddet og erstatte den med en længere snor. Så er det muligt at tage dragten af og på alene, men ikke uden et større hopperi. For ikke at belaste lynlåsen for meget, vil jeg anbefale dig at få hjælp eller montere en længere snor.

Tip: For at få dragten til at være tættere på kroppen og ikke pose ud, så put en finger ned i manchetten ved halsen og hiv den lidt ud samtidigt med at du sætter dig på hug med armene inde i siden. Så lukkes overskydende luft ud og dragten føles mere behagelig, da den ikke er oppustet.

Modsat andre tørdragter, så har Lomo valgt at sætte latex-sokker på dragten i stedet for åndbart stof. Et bevidst valg fra Lomos side, da fabrikken oplyser i deres video (se længere nede) at det faktisk er en dyrere løsning. Fordelen er bla. at huller kan lappes med en cykellap. Prøv lige at tætne et hul i åndbart stof. Det er næsten umuligt. Desuden påstår Lomo, at latex-løsningen er mere slidstærk. Det må komme an på en prøve, men godstykkelsen ser solid ud. Og da jeg alligevel altid bruger et par neoprensko, så er slidstyrken ikke et større problem for mig. Derimod kan det være svært at komme af med fodsved, men det åndbare stof ville alligevel ikke virke ordentligt i et par våde neoprensko.

Manchetterne i hals og ærmer fungerer fint og heldigvis er manchetten i halsen ret lang og udført med ringe på indersiden. Det betyder, at man kan klippe en ring af (eller flere), hvis den går for langt op i halsen.

Tip: Når du har roet et antal gange og synes at halsmanchetten er for lang, så klip en ring af og ro nogle gange igen. Er det ikke nok, så klip yderligere en ring af og så fremdeles indtil længden er god. Pas på med at klippe for meget af. Så er dragten ikke tæt længere og der skal påsvejses en ny manchet. Se hvordan her.

Tørdragtens udformning er fin og understøtter princippet om tre lags tøj. Den er designet rummelig og lavet, så man kan sidde ned uden at den strammer i hals eller over ryggen. Stoffet er dog ret stift i det, og der er lidt lyd i stoffet, når man ror. Det bemærkes specielt i vintersæsonens start og slutning, når man enten kommer fra eller går tilbage til sin almindelige rojakke. Nu er jeg heldigvis ikke sart, men i forhold til de mere gummiagtige tørdragter til dykning, så er der da lidt lyd. Lyden forsvinder noget, når dragten er mere slidt. Til gengæld bevirker koldere vejr, at stoffet larmer mere.

Under roning er dragten funktionel og praktisk. Den åndbare funktion fungerer ikke så specielt godt, så noget fugtighed er der nu alligevel i tøjet under dragten (se noten ovenfor). Dragten hæmmer ikke bevægelse med kroppen og der er så god plads over skuldrene, at robevægelsen i armene heller ikke er begrænset. Halsens krave går vel op om halsen og kan irritere halsen under roning. Men da den lukkes med burretape, kan man justere lidt på den. Desværre er stykket med burretape dog ikke så langt.

Konklusion

Med Renegate har Lomo skabt en prisbillig no nonsense tørdragt, hvor der er vægt på at lave en tørdragt til kajakbrug med få detaljer, men til gengæld med kvalitet i det, der tæller, men desværre ikke i åndbarheden. Stoffet er lidt stift, men hæmmer ikke bevægeligheden og efter første vask er stoffet lidt blødere. Åndbarheden vurderes i underkanten af det acceptable og kan ikke fjerne al fugt fra kroppen. Så det er vigtigt at have et svedtransporterende materiale under dragten. Men det gælder nu alle tørdragter. Især i kanterne af vinteren, hvor vandet er koldt, men luften lidt lun.

Lomo har valgt at anbringe lynlåsen på ryggen, hvilket er et godt valg for tæthed og holdbarhed. Desværre skal der gøres lidt krumspring for at lyne den selv. Som hjælp kan man sætte en lidt længere snor i lynlåsen – eller sætte en karabin i bilens lasteholder og i dragtens strop med en snor imellem og lyne lynlåsen ved at vride overkroppen. Det virker lidt mærkeligt at se på for andre, men det virker og kan lade sig gøre – ellers må de andre jo hjælpe. Men bedre er det nok at ro med en ven og det er heller ikke så tosset. Det er næsten umuligt selv at lukke overslaget over lynlåsen. Her er hjælp nødvendigt. Men dragten holder tæt uanset overslagets brug.

Kvaliteten af dragten er acceptabel til prisen og har ikke givet anledning til de store bemærkninger. Alt fungerer nogenlunde som det skal og uden defekter. Så kan man leve med den klare gule farve og den mangelfulde åndbarhed, så er tørdragten rigtig god til prisen. Jeg er dog ikke rigtig gode venner med halsåbningen, der kradser på min hals lige under hagen.

Købes direkte hos Lomo til 2550 dkr. plus forsendelse.

Fra fremstilleren

With more development time invested, than in any other product we’ve ever made, we’re certain our Renegade Kayaking Drysuits are the best value in the UK if not the world. Designed to compete against the most expensive suits in the market, we know this suit performs as well if not better than many suits costing twice this amount. Take a look at the features list and we are sure you’ll be amazed. For a start we’ve got dual zips ( a rear zip and a front relief zip).

Breathable Lomotex 4000 3 Layer Hydrophobic Material on whole suit
Dupont Cordura reinforcement on knees, arms and seat
Reflective piping on Sleeves
High quality, diving grade, rear TIZIP
Relief zip – TIZIP
Protective rear zip flap
Conical Latex wrist seals
Conical Latex neck seal
Latex drysocks
Adjustable over cuffs to protect latex seals
Adjustable outerneck with drain to protect latex neck seal
Elasticated waist
Double waist tunnel to accommodate spraydeck
All seams stitched and heat taped
Cordura ankle reinforcements to reduce abrasion whilst walking through nettles etc.
Hi visibility colour scheme
Soft, comfortable outer neck

Se en video fra fremstilleren her.

2 thoughts on “Lomo Renegate tørdragt

 • 31. januar 2015 kl. 13:15
  Permalink

  Der bliver skrevet meget godt om dragten, men den Danske test siger noget andet så er det et meget dårligt køb den lever overhovedet ikke op til det i lover Øv

  Besvar
  • 2. februar 2015 kl. 19:40
   Permalink

   Hej Flemming
   Hvad er det for en test? Mener du KajakGals test?

   Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.