Suunto Ambit2 Sapphire

suuntoGPS-ure kan fås i mange forskellige udgaver. Denne artikel ser på det finske firma Suunto’s GPS-ur model Ambit2 Saphire. Uret er et vandtæt sportsur, der har indbygget GPS. Det specielle ved uret er, at man via Internet kan få mere end 1000 applikationer til uret, så det kan gøre næsten alt, hvad man ønsker inden for registrering af  tid, højde, tryk, position, temperatur, pedalomdrejninger med videre. Men er det anvendeligt til kajak?

Det skal bemærkes, at denne test undersøger urets anvendelighed i havkajak – ikke til det, som uret er tiltænkt.

Beskrivelse

Den testede udgave er uden pulsmåler, der i øvrigt benytter samme standard som for eksempel Garmin, så har du en pulsmåler herfra, så kan den benyttes. Det samme gælder fod-pod til løb og kadence-måler til cykel. Men det er jo også tilbehør, der er mindre interessant i havkajak. Kadence-måleren kan dog monteres på pagajen, hvis det skulle være ønskeligt.

ladekabelUret kommer med rem af gummi, selve uret samt en klemme, der sættes på uret og i et USB-stik, når det skal oplades eller data overføres til Internet. Uret kan gemme data på Suunto’s gratis hjemmeside kaldet Movescount. På  hjemmesiden gemmes data fra uret og det er også her, at man kan lave programmer til uret, opdatere software på uret og overføre applikationer til uret. Uret kan også programmeres via hjemmesiden, herunder vælge sprog på uret (ikke dansk – desværre), indstille strømforbrug og vælge målemetoder. Hjemmesiden kan indstilles til dansk.

Uret er vandtæt til 100 meter og udført i stål med safirglas. Uret har tre hovedvisninger, der alle har undermenuer. Hovedvisningerne er ur, tryk og kompas. Undermenuerne kan vise temperatur, data, tid, solopgang, solnedgang, sekunder, dag, batteri eller dual-tid. Alt kan omprogrammeres, hvis der ønskes andet.

Skal uret benyttes til træning, kan der fås menu frem, der er tilpasset den disciplin, du vil træne i. Det kan for eksempel være tid, kilometer, puls, kadence, rute, omgange og så videre. Også her kan der programmeres om – eller vælges særlige sportsgrene via Suunto’s hjemmeside.

I brug

moveSelvom uret har utroligt mange funktioner, så er det ret nemt at betjene i daglig brug. Ved kajakbrug holdes en knap nede i få sekunder for at komme ind i træningsmenuen. Så kan der vælges kajak (hvis man har overført den applikation fra Suunto’s hjemmeside) og så vises der den information, der er interessant. Det kunne være hastighed, klokkeslet og tilbagelagt afstand. Det kunne også være position eller alt muligt andet. Du kan nemlig vælge et antal scenarier på Suunto’s hjemmeside, der kan overføres til uret. Så kan du skifte mellem disse under roturen, hvis du har behov for at se andre oplysninger end de tre informationer, som uret kan vise samtidigt på skærmen.

Uret bruger selvfølgelig batteri – og mere, hvis GPS’ en er slået til. Imidlertid er GPS’en af nyeste slags, der kun bruger lidt strøm. Suunto oplyser, at uret kan holde strøm i 30 dage uden GPS og op til 50 timer med GPS. For at spare strøm kan GPS’en stilles til at måle i intervaller på mellem 1 sekund eller 1 minut. I kajak kan man sagtens sætte måleintervallet lidt op, så batteriet holder længere.

Du kan sagtens navigere efter uret, idet der kan indlægges waypoints på uret, som du så kan ro efter. Der kan dog ikke indlægges kort på uret. Også et 3D-kompas findes, så det kan benyttes uanset hvordan uret holdes.

Til brug i mørke kan uret selvfølgelig baggrundsbelyses – og du kan oven i købet skifte udseende på urets skærm, så lys bliver mørk og omvendt.

Konklusion

Uret har utroligt mange funktioner, men er meget nemt at benytte. Og til forskel fra andre GPS-ure, så kan det programmeres, så det helt opfylder dine behov. Menu-systemet er logisk opbygget og nemt at finde rundt i og så holder det strøm længe. Har man ikke en håndholdt GPS og ønsker en GPS til mange sportsgrene, men ikke har brug for et kort, så er Suunto et rigtigt godt valg. At uret samtidigt ser godt ud og er let aflæselig på grund af den store skærm, er bare ekstra plusser.

Pris: Uret koster ca. 3800 dkr. for udgaven uden pulsmåler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.