Sea Kayak Navigation

navigationRoture i kendt farvand kræver måske ikke den store viden om navigation, men skal du på ture, hvor du ikke har roet tidligere – eller vil du bare være bedre til at finde vej til søs – så er viden om navigation til havs vigtig. Og selvom det kan virke lettere uoverskueligt at forstå og anvende søkort, kompas og viden om havets bevægelser, så kan bøger hjælpe med forståelsen og gøre det enklere at navigere i ukendt terræn. Denne artikel ser på en bog af Franco Ferrero, der postulerer at kunne afmystificere “den sorte kunst” i navigation.

Forfatteren

Franco Ferrero er administrende direktør i Pesda Press, der udgiver flere bøger om havkajak. Selvom Franco startede ret sent i havkajak som 50-årig, har han stor viden om navigation i kajak blandt andet opnået ved at være den første, der roede rundt om Irland i 1978 og krydsede Nordsøen i 1989 uden støtte fra følgeskibe. Franco har uddannelse som BCU 5-instruktør. Bogen om navigation skrev han i 1999 og den er i 2007 udkommet i andet oplag med rettelser og tilføjelser.

Udgangspunkt

bogBogens udgangspunkt er at lære en nybegynder navigationsteknik. Derfor er der taget hensyn til at være helt enkel i forklaringerne og ved ikke at overlæsse læseren med unødige detaljer. Alligevel kan selv mere erfarne navigatører lære en hel del – eller få opfrisket grundbegreberne. Bogen er skrevet i Storbritanien og tager derfor udgangspunkt i britiske kort. Men heldigvis regnes der i knob og i metersystemet, så alle andre kan være med. I Danmark skal man dog lige omsætte kortsymboler til de kort, søkort, som vi benytter. Det er dog ikke så besværligt som det lyder, for farvekoder og de fleste symboler er internationale. Land er altid gul, og hvid/blå er altid vand. Grøn benyttes til kystområder, der er oversvømmet ved højvande og tørre ved ebbe. Det ses ikke så tit på danske søkort, da forskellen i Danmark er lille.

Bogen

Bogen er opbygget med flere kapitler, så man kan bladre frem til de kapitler, der er relevante. Forstår man basal navigation og opbygning af kort, så kan man springe direkte til afsnittet om vejfinding eller for eksempel brug af GPS. Hvert afsnit afsluttes med nogle opgaver, så man kan teste det lærte. Nogle opgaver kræver adgang til søkort og andre, at man bevæger sig ud i naturen. Men det er jo også to elementer, der vil indgå i navigationen, så det er ganske fint prioriteret.

Løsning på bogens opgaver kan hentes på forlagets hjemmeside her. Endvidere kan alle diagrammer og illustrationer hentes her, hvis du selv vil holde et foredrag om emnet. Det er god stil!

Konklusion

Bogen er logisk opbygget og selvom den er på engelsk, så er den let forståelig med forklaringer på de lidt mere svære dele. Bogen fører dig gennem de basale begreber, korthåndtering og navigation både på kort og via GPS og prioriteten mellem navigation på kort og GPS er fin. For en GPS kan ikke helt erstatte kortnavigation – slet ikke fordi en GPS er en elektronisk enhed, der kan gå i stykker. Derfor skal man være forberedt på kortnavigation – og så eventuelt støtte denne med GPS. KajakGal kan anbefale bogen for både begyndere og øvede kajakroere, der vil tage kajakturen til næste trin og ro i mere ukendt farvand.

Prisen på bogen må siges at være overordentlig rimelig. Uanset hvor meget – eller hvor lidt – du kommer til at anvende bogens læring, så svarer prisen kun til 1-1 1/2 cafe latte på din ynglings-café. Så kan en bog vist ikke fremstilles billigere. Og der er flere timers underholdning, råd, tips og viden til prisen.

Pris: 42 dkr. for paperback på 110 sider.

Titel: Sea kayak Navigation
Forfatter: Franco Ferrero
Forlag: Pesda Press, UK, 2007
Adresse: Tan Y Coed Canol, Ceunant, Caernarfon, Gwyneed, LL55 4RN
ISBN:  078-1-906095-03-1

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.