Strøby til Stevns Klint

15. maj 2011

Weekendens tur var fra Strøby til Stevns Klint og tilbage. Igen en tur med Kajakflokken Malik. Det er efterhånden ved at være en fantastisk standard på ledige søndage.

Vi mødtes på en p-plads ved Tryggevælde å tæt ved Strøby Egede og kørte i samlet flok til Garderhøjen ved Strøbylille. Her er en lille P-plads ved siden af Strøby Havn, hvor vi kunne sætte de i alt 14 kajakker i vandet. Man skal lige forcere en lille stensætning med tang, men så er der fin sandstrand. Bag p-pladsen er der en lille købmand, så det er muligt at proviantere på stedet.

De 14 kajakker kom hurtigt fra land, og da jeg jo har sejlet flere gange med kajakflokken, er der nu ved at være en del mennesker, jeg kender fra andre ture. Det er hyggeligt, for så kan man jo lige udveksle erfaringer og oplevelser med dem. Normalt er det Per fra Malik, der står for turene, men i dag var det Torben, der ror i området og derfor er stedkendt.

Vi roede mod sydøst langs med Bøgeskoven, der egentligt hedder Magleby Skov på det første stykke og ned til Præsteskov, der er en lille flække. Ane og jeg så hornfisk springe 3-4 meter foran kajakken. Sjovt at se vandet syde af fisk. Ved Præsteskov er også en lille havn (Bøgeskov Havn) og en kro eller lignende (jeg undersøgte det ikke nærmere). Her spiste vi vores medbragte mad. En havde kage med, en anden P-tærter og en tredje After Eight, så der var mange muligheder for at nyde frokosten. Vi havde roet ca. 8 kilometer, så jeg troede, at vi skulle ro tilbage, da kajakflokken havde talt om en lille tur på mindre end 20 kilometer. Men nej.

Da vi stod ud fra stranden, ville jeg lige runde Bøgeskov Havn for at se på lokaliteterne. De andre sejlede forbi og videre mod sydøst. Det undrede jeg mig lidt over, men efter lidt spørgen forstod jeg, at flere ville ro til den nordligste del af Stevns Klint. Det var jeg da med på, for jeg har ikke set Stevns Klint fra vandsiden. Lidt estimering på min søkorthukommelse og lidt slag på tasken-analyse sagde mig, at turen så ville blive i omegnen af 20 kilometer. Det var helt fint. Desværre var der et par stykker, der ikke ville så langt, så de vendte om.

Men græsset er jo altid lidt grønnere længere fremme, så en lokalkendt (Torben?) fortalte, at bag næste pynt var Stevns meget flottere. Så vi roede videre (og videre og videre). Og flot, det er der jo. Og samtidigt var der medvind og mulighed for at surfe i lidt bølger i ny og næ. Det er jo aldrig af foragte, selv om jeg begyndte at lure lidt på turen tilbage. Det måtte jo være i modvind og modbølger. Og var det ikke begyndt at blæse op? Jeg havde nemlig en aftale med konen om at færdiggøre vores soveværelse inden konfirmationen på fredag.

Endelig nåede vi dagens mål. Et gammelt og nedlagt kalkbrud med rester af noget udskibningslignende betonkonstruktion. Kilometertælleren sagde 12 kilometer. Og så skulle vi retur. I modvind og modbølger. Det gik nu fint, men man kunne godt mærke sine arme. Vi sejlede tæt mod land for at få mest mulig læ. Det gik en fluefisker på. Han stod i vandet ca. 50 meter fra kysten. De fleste fiskere vil jo gerne have, at man  passerer dem inden om – eller på meget stor afstand. Deres blink når jo langt ud. Den utilfredse fisker fiskede imidlertid med flue og piskede sin line frem og tilbage. Vi var et par stykker, der måtte holde pagajen foran kroppen for at fange linen, hvis den kom for nær. Han begyndte at råbe af os i stedet for at lade os passere: Det tager under 1 minut, så er vi væk igen. Vi roede i samlet flok og vi så ikke andre kajakroere på turen, så mon ikke han kunne overleve det ene minut i løbet af en hel dag…?

På tilbageturen så vi mange gravænder med deres flotte hvide og sorte farve. Deres rustrøde bagdel og røde næb var lette at se. De var ret sky, så de fløj foran os og landede på vandet, hvorefter vi roede dem op igen og skræmte dem igen. Ikke fordi vi forfulgte dem, men fordi de hele tiden fløj længere frem ad kysten – samme vej som vi skulle.

Vel tilbage – eller næsten – skulle vi da lige ind i Strøbylille Havn, der har en sjov indsejling. Inde i havnen ligger der nogle få joller og mindre motorbåde. Vandet er stillestående i havnen og er begyndt at lugte. Man skulle ikke stikke pagajen særligt dybt før der steg uklart vand op med rådden lugt. Det må være stygt om sommeren.

Umiddelbart ved siden af Strøbylille Havn var bilerne parkeret og turen var slut for denne gang. Hvis jeg skal ud med min søn Christian for at se på Stevns Klint, ville det sikkert være bedre i forhold til hans ønsker at stå ud fra Bøgeskov Havn. Så sparer man næsten 16 kilometer, der kan bruges ved Stevns – eller gøre turen kortere.

Rute: Strøby – Stevns Klint
Isætning:  55°24’0.47″N 12°18’44.13″Ø (Google)
Optagning: —”—
Distance roet: 25,33 km
Rotid:
Vejr: 16 grader. Vind 8 m/s stigende til 9/10 stykker i stød fra W. Skyet men senere sol.

4 thoughts on “Strøby til Stevns Klint

 • 16. maj 2011 kl. 17:11
  Permalink

  Hey Thomas.. super hjemmeside – masser af respekt.

  Godt at se dig sammen med Malik-Flokken. Jeg bor på Stevns, kender Per og efterhånden de fleste i flokken. Så jeg tager med, når det kan lade sig gøre. Ellers ror jeg i Køge Bugt og Østersøen – og i Frederiksværk Ro-og Kajakklub, hvor jeg har været i flere år.

  Ps. når lejligheden byder sig, så laver vi én ny tur ved Klinten – fra Rødvig, så vi får den flotteste og mest spændende del af turen.

  See U… hilsen Torben.

  Besvar
  • 16. maj 2011 kl. 17:13
   Permalink

   Øhh glemte lige at rose dig for den flotte beskrivelse af turen til Bøgeskoven..>> Torben.

   Besvar
   • 16. maj 2011 kl. 19:03
    Permalink

    Tak, Torben. Jeg er helt sikkert med på en Rødvig-tur!

    Hvor i Østersøen ror du?

    Besvar
    • 18. maj 2011 kl. 16:51
     Permalink

     Hey Thomas…

     Det blive mest ved Marienlyst på Falster. Vi har en gammel onkel, som gerne låner sit sommerhus ud en weekende ind i mellem og ellers 1 uge i sommerferien. Det ligger så tæt på vandet, at jeg kan gå med den på skulderen derned.

     Så har jeg 2 kolleger, som har sommerhus ved Rødby-Østersøbadet. De giver gerne en weekend og så tager jeg begge kajakker med.

     See U Torben.

     Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.