Skuldelev til Kølholm

1. august 2012

Første rotur efter ferien var med Kajakflokken Malik fra Skuldelev og til Kølholm. Christian var med og vi var i alt 19 kajakker. Så er der altså lidt trængsel ved den lille strand ved Skuldelev. Men det gik.

Blæsten gav lidt bølger ind mod kysten, så vi roede ind i læ nord for Skuldelev. Vi fik lidt medvind ind i bugten og kunne slappe lidt af. Inde i bugten vendte vi mod nord for at ro mod Kølholm. En enkelt væltede i bølgerne, men vandet nåede ham kun til livet og der var straks flere, der gav en kajakstævn til selvredningen. Jeg ved ikke helt, hvorfor han væltede, men det kan jo ske.

Vi roede ind på Kølholm på Nordvest-siden. Jeg skulle dog lige efterlade lidt kajak på en sten, der lå 5 cm. under vandoverfladen. Øv. Og der var et tydeligt spor af hvid gelcote på stenen.

På Kølholm landsatte vi kajakkerne på tangen mellem de to bakker. Christian og jeg skulle selvfølgelig lige op på den store sydbakke. Den er nu alene, men før havde bakken en tvilling på norddelen. Men den blev gravet af og anvendt til jernbanedæmningen ved Frederikssund sidst i 1920’erne. Bakken er iøvrigt en del af åsen, der går fra netop Kølholm over Skuldelev til Gershøj og videre over Færgebro Rev til Kornerup og Lejre. For 8000 år siden dannedes der store muslingebanker lige efter istiden omkring Kølholm, der efterfølgende blev udnyttet til skallegravning og forarbejdning til hønsefoder, tagpap og andre materialer.

  

Jeg tog et billede af en gammel motor i vandkanten. Jeg kunne se nogle spanter i vandet og gættede på, at det måtte stamme fra et gammelt kuttervrag. Og minsandten om jeg ikke på nettet fandt et billede af vraget på roskilde-fjord.dk. Det lå ved Kølholm gennem mange år fra slutningen af 1980’erne og op i 1990’erne indtil vind og vejr fik det nedbrudt. Næsten kun motoren er tilbage. Billedet herunder viser den afgravede del af Kølholm og den lille prik til venstre for landtangen er faktisk motoren og ikke en sten.

På toppen af Kølholm er en fantastisk udsigt til alle sider, så kommer du på de kanter – og uden for fredningsperoiden indtil 15. juli – så gå op på toppen og nyd udsigten. Toppen er fyldt med brændenælder, så du kan ikke sidde og nyde en medbragt mad, men udsigten fejler ikke noget.

Efter lidt vand eller kaffe, roede vi næsten samme tur tilbage til Skuldelev. Men denne gang dog uden at ramme sten i vandet. Vi fik ikke trænet selvredning i dag, så det må vi træne næste gang. Fin lille tur i forholdsvist lavt tempo, så alle kunne være med.

Rute: Skuldelev til Kølholm
Isætning:  55°47’32.88″ 12° 3’21.64″
Optagning: —”—
Distance roet: 7,21 km
Vejr: 19 grader. Vind 6 m/s fra SØ.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.