Rundt om Eskilsø i mørke

26. maj 2012

Med et lovet fantastisk vejr i pinsen, havde Per Wehnert, som jeg kender fra Kajakflokken Malik, indbudt til en mørketur fra Skallehavn og rundt om Eskilsø. 24 kilometer – det blev 25 – i mørke og med chance for at se pinsesolen danse over Ølstykke. Det var lige mig, så jeg slog til med det samme.

Så vi mødtes ved Skallehavnen lidt før midnat og var på vandet 1200. Jeg i tørdragt og Per i korte neoprenbukser og rojakke. Jeg var lidt misundelig for vejret var faktisk lunt og vandet føltes varmt. Så det var med udsigt til en varm tur for mig.

Vi havde begge pandelamper med og jeg monterede et lille knæklys i ryggen på min vest. Det fungerede helt fint og generede ikke mit nattesyn. Per havde lagt den samlede rute ind i hans GPS, der lige som min er en Garmin GPSmap 78s, så min GPS blev tændt, men lagt i dagslugen. Så den så ikke vand eller mørke, men lå lunt i kajakken og loggede hele turen. Jeg havde også taget mit løbeur med, for så kunne jeg da se klokken og logge ruten, hvis Garmin’en skulle svigte. Det gjorde den nu ikke.

Så ud på det mørke vand med os og kurs mod pylonerne, der går over Roskilde Fjord. Og med viden om, at bilerne blev efterladt sammen med en masse fulde unge, der lavede kalas på stranden. Vi nåede hurtigt ned mod Skuldelev og sigtede efter pylonerne, der står på øer midt i fjorden. På den måde kunne vi undgå de lave områder syd for Skallehavnen. Der var rigtigt mange hornfisk i vandet, der sprang op når vi roede forbi. I starten gavn det et gib i en, når der pludselig var haleslag lige ved siden af kajakken. Der er jo en Al Queda dræbersæl i Roskilde Fjord i disse dage.

Vel ankommet til et nordlige Jyllinge, drejede vi lidt mod øst og roede inden om Lillø ved Jyllinge Fiskerihavn. Lige nord for denne havde nogle gutter tændt bål på stranden. De blev vist ret overraskede over vores pludselige fremkomst. Til gengæld blev vi belønnet med den skønneste nattergalesang et par hundrede meter fra bålstedet. Fantastisk.

Videre mod Jyllinge Havn med kurs mod det kraftige fyr på den nordlige mole. Ved indsamlingen til havnen er der en del fiskenet og bundgarnspæle, men vi kom fint forbi. Og nu skulle Pers navigationevner testes. For øst om Eskilsø er der meget lavt, men Per påstod, at der var nogle pæle rammet ned, som man skulle ro efter. Og da de var lagt ind på hans GPS som way points, så roede vi hurtigt fra pæl til pæl, selvom vi først kunne se dem, når vi var en 5-10 meter fra pælene. Så turen øst om Eskilsø gik fint og uden grundstødning.

Syd for Eskilsø drejede vi mod vest og roede over til indsejlingen til sejlrenden vest om Eskilsø. Vejret var fortsat helt stille, men nu kunne man begynde at se, at nattens mørke blev fortrængt. I området mod øst begynde der så småt at tegne sig et orange lys. Oprindeligt havde vi aftalt af ro til Østby Havn og se på solopgangen derfra, men der var fortsat lidt tid til daggry, så vi fortsatte til Skuldelev for at få lidt kaffe. Vi så en havørn, der i lav højde passerede kajakkerne fra vest mod øst. Og i skovene ved Skovbroen (nogle kalder det Strømstedet) var der igen nattergalesang.

Ved Skuldelev ankom vi i mørke, men dog med morgenen på vej. Og efter en 15-20 minutters kaffepause på den badebro, de er ved at sætte op, kom daggryet. Og lyset kom faktisk rigtigt hurtigt. Desværre kunne vi ikke rigtig se pinsesolen danse, da der var lidt lavthængende skyer i horisonten. Til gengæld var der et par flagermus, der baskede rundt efter insekter.

Efter pausen roede vi direkte mod Skallehavnen, da vi nu kun manglede 3,5 kilometer af roturen. Bilerne holdt, hvor vi efterlod dem og festdeltagerne havde ikke rørt dem, selvom der lå en del chipsposer på vejen fra stranden. Desværre var der en del pollen i vandet ved Skallehavn, så nu har jeg vundet en rengøring af kajakken. Men det er en  billig pris for en fin rotur i godt selskab. Det må gøres om igen.

Rute: Mørketur fra Skallehavn til øst om Eskilsø
Isætning: 55.753588,11.84884 (Google)
Optagning: —”—
Distance roet: 25,24 km
Vejr: 13 grader. Vindstille. Mørkt.

4 thoughts on “Rundt om Eskilsø i mørke

 • 27. maj 2012 kl. 08:45
  Permalink

  Hej Fin detaljeret beskrivelse – inspirerende. Lægger i way points her, så vi andre kan benytte dem?
  Vh Jeanne

  Besvar
  • 27. maj 2012 kl. 09:25
   Permalink

   Det havde jeg slet ikke tænkt på, men det var da en god ide. Jeg har ikke lige way points på turen, men det kan jeg vel skaffe? Jeg har jo logget turen.

   Du kan se ruten her i Google Earth. Så kan du selv importere den i din GPS. Brug Garmin Basecamp til at åbne filen og eksporter den som way points til din GPS.

   Besvar
 • 26. maj 2012 kl. 12:46
  Permalink

  Hej Thomas
  Flot beskrivelse!
  Tak for hyggeligt selskab 😉

  Vh Per

  Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.