Knæklys

En nem måde at blive set i mørke på, er at montere et knæklys på kajak eller på dig selv. Men er der noget, man skal passe på eller tænke over, når man begiver sig ud i mørket i en kajak? Og kan man bruge knæklyset under overnatning i det fri?

Denne artikel beskriver brug af knæklys på kajak og under en overnatning i det fri.

Beskrivelse

Det traditionelle knæklyse (eller glow stick) består af et plastikhylster, der indeholder to typer væske. De to væsker er en selvlysende væske kaldet hydrogen peroxide og diphenyl oxalate, der er isoleret fra hinanden. Ved at knække lidt på hylstret, bliver oxalatet frigivet og blander sig med hydrogen peroxide. Det starter den kemiske proces, der er selvlysende ved at de to væsker frigiver energi og bliver til carbon dioxide. Energien får fotoner til at frigive sig. Og det er fotonerne, der får væsken til at lyse. Ved at justere på væskernes koncentration kan producenterne få knæklyset til at lyse i kortere eller længere tid.

Som så meget andet er knæklys opfundet af det amerikanske militær i midten af tresserne. I starten var indholdet giftigt, men moderne knæklys er relativt uskadelige. For slutproduktet efter den kemiske reaktion er phenol og kuldioxid. Ikke noget man skal spise, men kan bortskaffes som almindeligt affald.

Anvendelse

Knæklys kan få i flere farver og størrelser. Vær opmærksom på, at tiden kun er vejledende. I varmt vejr er den kemiske proces hurtigere. Her lyser knæklyset lidt kraftigere og tiden er tilsvarende kortere. Så hvis der på pakken står, at knæklyset er beregnet til koldt vejr, så er tiden noget kortere i varmt vejr. De fleste har opgivet virketid ved alm. temperatur omkring 20 grader.

Lyset kan godt anvendes til at læse et kort, men jeg benytter det primært som markeringslys. Ved at anbringe et knækys på rovestens bagside, så kan de andre se dig i mørket og du bliver ikke selv blændet. Det fungerer faktisk rigtigt godt og i mørke bliver en del af kajakken bag dig faktisk fint oplyst. Men knæklys kan ikke erstatte et klart lysende hvidt lys, som du skal kunne anvende ved rotur i mørke. Læs mere her om regler for roning i mørke.

Vel ankommet til en mørk strand, så kan knæklys også benyttes til oplysning af telt og teltplads. Men det er jo ikke en projektør, så en god lommelygte kan ikke undværes.

Konklusion

Knæklys er en genial opfindelse til kajakbrug. Nem at have med og virker i lang tid. Og giver tilstrækkeligt lys til at markere sig selv og kajakken uden at blænde nævneværdigt. Og så er det faktisk relativt billigt lys.

Priser fra 2 dkr og opad. Køb en pakke med flere knæklys og opnå rabat. Det er oftest billigst at købe knæklys på nettet i en partybutik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.