Aggresive sæler

22. maj 2012

De ser søde ud, men de er livsfarlige. Tilsyneladende. For politiet oplyser her til morgen, at en kvindelig roer i Roskilde Fjord er blevet angrebet af en bidsk sæl under en rotur.

Det er ret usædvanligt, at en sæl bider mennesker, så mon ikke der er tale om en syg sæl? Det er heller ikke helt normalt, at der er sæler så langt inde i Roskilde Fjord. Jeg har ikke selv set sæler syd for Frederikssund, men i disse dage er der mange hornfisk, så en sæl kan vel godt have fulgt efter maden. Den har dog været heldig, for det må ikke være ment at komme forbi Eskilsø med alle de fiskere og deres fiskenet. Tilsyneladende er der tale om en gråsæl, hvilket er en usædvanlig gæst. Bestanden er stigende i Danmark fra at være næsten udryddet. Men i de sidste par dage er der rapporteret gråsæler ved Jægerspris og i Øresund – og nu altså også i bunden af Roskilde Fjord.

Ser du sæler, så lad dem være i fred. Hold en god afstand til sælerne og træng dem ikke op i en krog. Så kan de dels blive stressede, dels forsøge at forsvare sig. Betragt dem på afstand og nyd, at sæler normalt er nysgerrige og selv svømmer tættere på for at kigge.

Netop nu er sælerne ved at være klar til at få unger. De er drægtige i 11 måneder og føder ‘en unge om sommeren i juni eller juli. Så måske er hun-sælerne lidt pirrelige netop i disse dage? Finder du en unge på stranden, så lad den være. Moderen er ofte tæt på og venter bare på, at der igen er fredeligt på stranden. Du skal heller ikke røre ved sælungen selvom den hyler. Ligger sælungen alene på stranden i mange timer – den skal have mad et par gange i døgnet fra moderen -, så kontakt det lokale politi. De vil tage kontakt til Skov- og Naturstyrelsen i lokalområdet.

Opdateret 30. juni 2012. Så er sælen blevet aflivet. Et par forskere fra Aalborg Universitet ved Risø skød sælen ved Sønderby Havn i Roskilde Fjord efter en vurdering om sælens adfærd. Læs mere her.

One thought on “Aggresive sæler

  • 22. maj 2012 kl. 23:43
    Permalink

    Tak for en fornuftig indstilling og mulig forklaring på sælen fra Roskilde.

    Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.