Reparation af utæthed

IMG_1062Finne-brønden på en kajak kan være en archilleshæl. Den kan blive utæt, hvis finnen – ved forglemmelse – har været slået ned under landgang eller hvis bølger har rykket hårdt i finnen. Denne artikel viser, hvordan en sådan utæthed kan repareres.

Finne-brønden i denne kajak er blevet utæt efter surfing i bølger, hvor finnen ramte en sandrevle, der fik brønden til at løsne sig i overgangen mellem brønd og kajak. For at udbedre skaden, er der anvendt et færdigkøbt reparationssæt fra West System samt en rulle glasfibervæv. Der er til rigtigt mange reparationer i et sådant sæt, så sørg for at opbevare hærder og epoxy resin i de tætsluttende dunke. Epoxy er valgt fordi det giver en tættere overflade, kan holde til større påvirkning og er stærkere end polyester-resin. Men begge typer kan bruges.

warn3Advarsel: Anvend altid engangshandsker, når du arbejder med epoxy. Det er skrappe sager og kan give allergi! Og sørg for god udluftning.

Reparation færdigFinne-brønden er tidligere blevet nødrepareret, men der er lidt bevægelse i selve brønden under roning i bølger, så reparationen holdt kun i 1/2 år. Nu skal det laves ordentligt. Se artikel om at finde utæthed her. Det er lidt svært at se utætheden på billedet til højre, men den er i overgangen mellem brønd og kajakkens skrog i forkanten af finne-brønden.

Hvis du skal reparere et hul i kajakken, så kan du se en artikel om reparation her.

Forberedelsen

Før du mikser epoxyen skal du sørge for at have tingene parat og klippe glasvævet til. Du skal bruge følgende:

  • Engangshandsker.
  • Epoxy resin og hærder.
  • Beholder til at blande resin og hærder samt en rørepind.
  • Glasvæv klippet til med en saks.
  • Pensel til fordeling af epoxyen.
  • Eventuelt en lille skum-rulle til at presse væv ned i epoxyen. Fingrene kan bruges – eller andet, der kan rulles oven på reparationen.
  • Plastikspartel til at fordele epoxyen.
  • Fortynder, papir, rensecreme, rensebenzin og sandpapir korn 100.
  • Hobbykniv.

Slib området der skal repareres med sandpapir korn 100. Rens området med rensebenzin, så det er tørt og rent. Klip glasvævet til – eventuelt flere stykker, hvis du vil bruge det. Vævet har til formål at styrke epoxyen, så den modstår bevægelser.

Blanding af epoxy

Bland proxy resin og hærder i det blandingsforhold, der står på pakken. Bland ikke mere en højst nødvendigt, da resinen begynder at hærde med det samme og efter 10-15 minutter ved 21 grader begynder den at blive umulig at arbejde med. Er det varmere i vejret hærder blandingen hurtigere. Du kan sinke hærdningen ved at smøre blandingen ud i en beholder. Et tyndt lag er længere tid om at hærde. Bland tykkelsespulver i blandingen. Blandingen skal have samme tykkelse som ketchup – eventuelt lidt tykkere, hvis reparationen er på en lodret flade.

IMGP2123

Reparationen

Smør epoxy på vævet og kom det på reparationsstedet. Hæld eventuelt noget af epoxy-blandingen ud over vævet, hvis det er nødvendigt. Du kan evt. pensle lidt epoxy ud på reparationsstedet først, så vævet klæber lidt fast. Det gør det nemmere at arbejde med. Brug en spartel til at fordele epoxyen og trykke den ned i vævet.  Du kan komme flere lag væv på, hvis du vil – det skal gøres inden for 15 minutter, så der kan arbejdes vådt-i-vådt. Det giver den bedste binding. Rul eventuelt med skumrullen mellem hvert lag for at få bobler ud af epoxyen og fordel lidt mere epoxy, så der er god binding mellem lagene. Har du ikke epoxy nok, kan du blande lidt mere mellem hvert væv.

Skær eventuel overskydende væv af med en skarp hobby-kniv mens epoxyen er til at arbejde med. Fjern overskydende epoxy med en skraber. Tørrer den op, skal der anvendes slibepapir.

Epoxyen er tør og kan belastes efter ca. 5 timer, men fuld styrke opnås først efter et døgn. Tørretiden kan reduceres med en varmepistol på moderat varme.

Oprydning

Fjern uhærdet epoxy fra hud og tøj med en vandfri hudrensecreme og vask efter med sæbe og vand. Fjern overskydende epoxy fra reparationen med en flad træpind eller papirklude. Du kan rense helt op med acetone eller lak-fortynder inden epoxyen er hærdet.

Se en video her om reparationen.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.