Orø rundt, turleder

09 maj 2015

Forårets træf med Havkajakroerne er i fuld gang. Jeg er blevet medlem af Holbæk Kajakklub, der arrangerer årets træf og er derfor blevet involveret som hjælper. En af mine opgaver har været at være turleder på et par turer, herunder en tur rundt om Orø. Det skulle vise sig at være en tur med mange udfordringer, så det var da godt, at jeg ikke var alene som turleder, men havde Peter med fra klubben, der er væsentlig bedre roer end jeg.

Efter et møde med 7 glade Havkajakroere, hvor vi fortalte om turen, pauser og niveau, spurgte vi om der var skavanker eller sygdomme, der kunne have indflydelse på turen. Det var der ikke, så vi satte roerne sammen to og to. Et hold blev udpeget til at ro forrest og jeg roede bagerst med Peter mere fri. Vi var hurtigt afsted og var faktisk første hold på havet.

IMGP2437

Det skulle imidlertid vise sig at være en spændende tur. Blæsten var kraftig og stigende til middag, hvor den ville kulminere. Derfor valgte vi at ro mod uret hjem, så vi kunne klare det længste kryds fra Holbæk Fjord til Langø ved Orø. Her er der ca. 4 km i ret åbent farvand og det ville vi gerne have overstået mens vi var friske. Desværre var bølgerne imod os med en højde på ca. 1 meter og vinden ligeså. Jeg kiggede på GPS’en og kunne se, at vi kun kom frem med 2 km/t. Det betød, at vi lige netop ville være ved Orø, når blæsten var værst. En enkelt væltede, men kunne selv rulle op igen. Godt, for det ville ikke have været så rart at hjælpe ham i de store bølger.

Endelig ved Langø, samlede Peter og jeg tropperne for at vise vej til første pause lige nord for kabelfærgens havn på Orø. En fisker i en speedbåd nærmede sig forsigtigt bagfra, og jeg kiggede dovent på ham. Da jeg lige ville se søkort på GPS’en, havde jeg kun fat i pagajen med een hånd – og her valgte fiskeren så at gasse op og passere mig tæt på. Resultat: Hans hækbølge væltede mig. Øv. Men Peter var lige ved siden af og en makkerredning senere var i afsted igen. Men den fisker burde have uheld i fiskefangsten de næste to år, hvis det stod til mig.

IMGP2443

Ved Orø kabelfærge holdt vi en kort pause. Der var iøvrigt en del blæst ved passage af færgelejet sammen med refleksbølger. Sjovt. Pausen var kort, for det var i vindsiden, så det var nærmest en strække-ben-pause. Jeg løb lidt rundt for at få varmen efter vandgangen.

IMGP2441

Nu var det tid til lidt hygge, for medvinden var kraftig, så vi kunne slappe af op gennem det østre løb. Vi aftalte at holde frokost ved Orøs nordligste punkt, hvor der ville være læ for vinden. Der var et par andre kajakroere på stedet, så vi holdt lidt afstand og valgte et landingssted for os selv. Og nu skulle der spises. De andre havde nogle kedelige madpakker med :-), men jeg gjorde klar til at lave omelet på Trangiaen. Alt var klar og helt ny gasflaske medbragt. Men den uoriginale gasflaske passede ikke på trangiaens gasstik. En krave på gasflasken forhindrede ordentlig kontakt, så der kom ikke gas ud… Var der lige dømt surmule? Så jeg måtte nøjes med kaffe fra termokande og en müslibar.

Efter pausen skulle sælbugten nord for Orø passeres. Der er ret lavt i selve bugten, så vi krydsede over mod campingpladsen – vel vidende at der ville være sidevind og -bølger. Og det var der! En væltede midt under krydset, og da han mistede taget i kajakken, drev den kurtigere fra ham, end han kunne svømme. Jeg og en anden fløjtede for at varsgo de andre, der dannede flåde, mens vi andre hjalp med makkerredning. En fik fat i kajakken og trak den over mod den væltede og jeg forsøgte at ro til hjælp, men vindengjorde det til en lidt langsom operation, og Peter, der kom i medvind var hurtigt fremme og fik manden tilbage i kajakken.

Desværre roede en enkelt videre og holdt ikke samme med os andre. På et tidspunkt var han nok 15 minutters roning fra os andre, hvilket ikke er hensigtsmæssigt. Heldigvis kom han frem til roligt vand uden problemer, men det kunne være gået grueligt galt. Vi fik samlet tropperne ud for campingpladsen, og repeterede lige sikkerheden.

Så var det ved at være tid til at møde modvinden i det vestre løb og tilbage mod Holbæk. Det var nu ikke så slemt, for Orø gav læ, så vi var uproblematisk fremme ved marsmanden, der er et lille fyrtårn ved et rev.

IMGP2446

En enkelt var begyndt at have temmeligt ondt i hofterne. Måske fordi det var en ny kajak – og en hårdere strækning, end han havde regnet med. Så han roede mere og mere tilbagelænet. Jeg har selv været der, da jeg begyndte at ro kajak – men det er heldigvis et overstået kapitel for mig. Jeg blev ved ham, da han på grund af den tilbagelænede stil ikke havde et effektiv arbejde med pagajen og roede langsommere end de andre.

Peter og jeg besluttede at gå i land en sidste gang lige nord for indsejlingen til bunden af Holbæk Fjord, så vi lige kunne vurdere vejret inden et lille kryds over sejlrenden. Og det var heldigt, for en var blevet syg, så han knækkede sig voldsomt. Måske var det søsyge, men han ville gerne lige sunde sig. Så vi andre drak en kop kaffe og jeg fandt et par hovedpinepiller frem til ham, der havde ondt i hoften.

Nu manglede der bare lige det sidste stykke på et par kilometer tilbage til havnen. Vinden var nu aftaget så meget, at vi let krydsede sejlrenden. Færgen til Orø var på vej fra Holbæk, så vi gav den lidt gas over sejlrenden, så vi ikke var i vejen. Ham med ondt i hoften kunne ikke rigtigt sætte farten op, så jeg blev ved ham, hvis der skulle være problemer med færgen. Det var der nu ikke, og alle kom tilbage til Holbæk Marina efter en spændende tur, der var udfordrende på mange måder. Der blev vist sovet godt  i teltet om aftenen.

IMGP2438 IMGP2445 IMGP2444 IMGP2447 IMGP2440 IMGP2442

Rute: Orø rundt fra Holbæk Marina
Isætning: 55° 43.334’N  11° 45.609’Ø
Optagning: —”—
Distance roet:  28,07 km
Vejr: 9 grader. Vind 9 m/s fra SØ, overskyet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.