Kulhuse – Alholm (sælsafari)

4. september 2011

Søndagens rotur var (igen) med Kajakflokken Malik. Denne gang var udgangspunktet Kulhuse af hensyn til den lidt kraftige vind fra sydøst. Målet var at se nogle sæler eller måske marsvin i Isefjorden.

Jeg ankom til parkeringspladsen ved Kulhuse Havn i god tid, men flere var allerede på stranden med deres kajakker. Desværre ligger parkeringspladsen på den anden side af færgevejen, så kajakken skal bæres 100 meter. Til gengæld er stranden fin og der er både toilet og ishus i nærheden.

Per Hülsen foreslog en tur rundt om øen Alholm lidt inde i Isefjorden. Det var i modvind, men i nogen læ af øen. Da der er mange sten i vandet, holdt vi os en pænt stykke fra stranden. Der var mange skarver i området og de tørrede deres vingen, mens de stod på stenene. De er ret sky, så de lettede inden vi kom for tæt på.

Da vi rundede Alholm, forsvandt den læ, som øen gav. Så der var god mulighed for at øve roning i større bølger. Bølgerne var ret uregelmæssige med flere hvide toppe. Nogle af bølgerne havde en højde på en lille meter og da vi fik dem ind fra siden, var der mulighed for at træne balance og enkelte støttetag. Vi gik i land ved et større hvidt hus på Lille Bautahøjvej, hvor der var nogle gamle høfter og en sandstrand.

Vi holdt en kort kaffepause og blev enige om at ro tilbage langs kysten og derved inden om Alholm, som vi passerede på ydresiden på vejen til pause-stranden. Her var bølgerne mindre, men der kunne fint surfes indtil vi nåede det lave område fra øen og ind mod Kulhuse. Her måtte vi ro zig-zag mellem stenene og på meget lavt vand. Dem med dyre pagajer valgte at ro med armene og lade pagajen ligge på dækket. Min billige plastik-pagaj klarede sig fint. Et enkelt sted skrabede kajakken mod bunden over 5-10 meter, men da jeg har monteret sandblæsningstape, gik det helt fint.

På vejen passerede vi denne vejpæl midt i vandet mellem Kulhuse og Alholm. Der var godt nok lavt, men jeg tvivler på, at der er en vej ved lavvande. Men måske kan en traktor køre over til øen…? Nå, ja. Uden at ro, kunne vind og bølger give en hastighed på næsten 4 km/t. Så vi kunne slappe lidt af på vejen tilbage.

Vel tilbage på stranden var der kun at pakke sammen. Vi så ikke sæler eller marsvin i dag. Det blæste for meget. Jeg havde lidt problemer med sovende fødder. Jeg kan åbenbart ikke forliges med Tahe’s sæde. Der må ske noget nyt. Snart!

Rute: Kulhuse og rundt om Alholm
Isætning:  55°56’8.55″,  11°54’22.17″ (Google)
Optagning: —”—
Distance roet: 8,38 km
Vejr: 23 grader. Vind 8 m/s fra SE. Klart, let overskyet vejr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.