Beskyttelse mod ridser

De første ridser i kajakken er ubehagelige, ærgerlige og undgåelige. Men det bør man sætte sig ud over, for uanset hvor meget kajakken bæres ud over stensætninger, klipper eller sandstrande, så vil der komme ridser. Er kajakken af glasfiber, så er den ret modtagelig. Men så længe ridserne ikke er så dybe, at glasfiberen er blottet, så er det kun kosmetisk – og i virkeligheden et adelsmærke: Kajakken bliver brugt!

Alligevel kan der være en fordel i at beskytte de mest udsatte steder. Og det er oftest stævn og hæk samt midten af kajakkens bund i længderetningen. Det er disse dele, der tager imod en strandlanding eller der, hvor kajakken lægges på klipper, sten med videre under landgang. Og det er faktisk muligt at gøre lidt ved sagen: Sandblæsningstape!

Tapen er beregnet til at beskytte maling mv. under sandblæsning og er derfor ret kraftig. Jeg har købt en rulle hos T.Hansen til 99 kroner. I rullen er der 33 meter tape og derfor rigeligt til flere kajakker – eller til udskiftning af tapen, hvis det skulle blive nødvendigt. Tapen er 5 cm. bred og 0,5 mm tyk og af et selvklæbende gummimateriale (PVC) og ret nem at have med at gøre. Men først nogle gode råd, så tapen kan sættes fast på kajakken:

1) Forberedelse. Rengør kajakken og tør den af med et gammelt håndklæde eller lignende, så den er tør, hvor tapen skal sættes fast. Med fordel kan du herefter lave en sæbeopløsning, som du smører på kajakken. Så kan du arbejde med tapen, idet den ikke hæfter så kraftigt. Det er lidt en test-sag at smøre nok sæbe på, til at du kan arbejde – men ikke så meget, at tapen ikke hæfter. Men efterhånden som sæbeblandingen tørre ind, vil tapen sætte sig fast. Når du er færdig med denne behandling, så er det tid til at sætte tapen fast.

2) Fastgørelse af tapen. Det nemmeste er at trække en meter ud af rullen ad gangen og så holde den stramt. Sæt tapen fast i stævn eller hæk og arbejd dig så den anden vej. Du kan rette på tapen undervejs, så tag det bare roligt! For at undgå luftbobler under tapen, så hold en finger midt på tapen og tryk den fast midt på kajakkens bund to-tre steder pr. meter. Herefter fastgør du tapen på den ene side af kajakkens midte, så luftbobler kan trykkes hen over midten. Efterfølgende gør du det samme på den anden side af kajakmidten.

Efter flere skift af tape, har jeg fundet en bedre metode til at sætte tapen fast. Start i front ved at skære tapen rund i enden. Så passer den bedre på kajakken, når enden sættes fast. Sæt herefter 20-30 cm. fast f.eks. lidt over vandlinjen og til netop rund om stævnen. Hold derefter tapen stram og fri af kajakkens bund, mens du ruller tapen ud og går ned i bagenden af kajakken – stadig med tapen holdt højt over kajakken, så den kun sidder fast i fronten. Herefter er det relativt nemt at flugte tapen ned langs kajakbunden og så fastgøre den i hele kajakkens længde på en gang.

3) Pænt resultat. For at det skal se pænt ud, er det vigtigt at du hele tiden flugter ned langs midten af kajakken. Ellers vil tapen slingre fra side til side. Fortvivl dog ikke, for er sæbeblandingen god, så kan du løsne tapen og flytte lidt på den. På billedet til venstre kan du se, at det slingrede lidt for mig. Det rettede jeg op efterfølgende. Finder du luftbobler under tapen, så kan du med en negl løsne tapen i den ene side og trykke luften ud, hvorefter tapen fastgøres igen. Helt små luftbobler vil forsvinde i løbet at nogle timer eller efter et døgns tid. Ellers må du frem med neglen igen!

Brug en hårtørrer til at blødgøre tapen og tryk den fast på begge sider af kajakkens midte. Er der luftbobler, så løsen kanten og gnid luften ud. Mindre bobler fjernes ved at blødgøre tapen med hårtørreren og stikke en nål ind i boblen og gnide luften ud.

4) Udskæring. Med tapen sat fast og resultatet tilfredsstillende, er det tid til at nusse lidt. Har du en finne på kajakken, skal du skære en rende i tapen, så du kan benytte den. Brug en skarp hobbykniv og skær ned i finnebrønden i begge sider og fjern det overskydende tape. Det kan også være nødvendigt at snitte lidt i tapen, hvor bund går over i stævn eller hæk. Det er lidt afhængigt af kajakkens spring. Skal der skæres en del, så kan det være en fordel at benytte flere stykker tape i stedet for et langt, der kan være svært at tilpasse med et ordentligt udseende.

Brug en hårtørrer til at blødgøre tapen. Så klistrer den bedre fast, hvis den er blevet lidt løs af skæreriet. Specielt omkring finne-brønden og i tapens ender ved hæk og stævn.

5) Sejlads! Så er du færdig, og kajakken er beskyttet mod de værste ridser. Tapen holder fint gennem en sæson, men kan selvfølgelig skiftes løbende, hvis der er gået hul på tapen. Den kan sidde lidt godt fast, når den skal fjernes, men så brug en hårtørrer på lavt trin og varm tapen op. Er der klister-rester (det bør der ikke være), så kan de fjernes med lidt grundrens eller sprit.

God fornøjelse – og afhængigt af kajakkens farver, så kan tapen se brand godt ud som kontrast!

Og det virker skulle jeg hilse at sige! Efter en tur rundt om Stevns Klint, hvor der blev dyrket sten-slalom tæt på kysten, viste beskyttelsen at virke. Den er ridset flere steder og enkelte steder er den flået. Men der er ikke kommet ridser i selve kajakken. Fantastisk. Og den lidt skramlede tape kan jo bare udskiftes. Beskyttelsen sidder fortsat fint fast. Glæder mig til at afprøve den på is senere på året….

Opdatering 16. november 2012: Artiklen er tilsyneladende så brugbar, at den bliver kopieret. Se en direkte kopi her (vurder selv, hvor meget der er kopi). Efter kontakt, er der efterfølgende rettet i artiklen. Vil du have original viden, så surf på KajakGal 🙂

2 thoughts on “Beskyttelse mod ridser

  • 12. september 2011 kl. 11:05
    Permalink

    ´Hej – har selv ledt efter noget lignende til beskyttelse af “kølen”. Fandt noget på Fyn der hedder durastripe. Det bruges til afmærknng i fabrikhaller og lignende. Det er også 5 cm bredt men 1,2mm tykt og så koster det 640 kr. rullen, som sjovt nok også er på ca. 30 m. Har nu haft det på hele sommeren og det sidder stadig godt fast.

    Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.