Værebro Å

10. september 2011

Vejret var fint, så Christian og jeg stod tidligt op for at ro en ekspedition ind i vildnisset i Værebro Å. Vi var i vandet allerede klokken 0915 – og det passede fint med den forventede tur og tiden til rådighed inden resten af familien skulle passes.

Vi stod ud fra Jyllinge gamle havn og roede mod nord. Det var højvande i dag, så vi kunne let holde os ude af sejlrenden ved Lilleø. Og ved revet nord for Jyllinge, stak vraget kun en lille smule op over vandet – så der var ikke fare for at støde på grund eller ramme sten på turen. I det mindste ikke, hvis vi holdt os lidt fra land. På grund af det fine vejr, var der mange fugle på vandet, især sølvmåger, skarver og troldænder. Også en del sejlbåde var på vandet – og selvfølgelig en række speedbåde med unge drenge ved roret, der med fuld gas skulle imponere medbragte piger. Især en enkelt større speedbåd sejlede stærkt i sejlrenden ved Lilleø. Det gav lidt bølger, men så kunne man jo lege lidt med dem.

For at sejle ind i Værebro Å, skal man sejle helt op i den nordlige ende af bugten nord for Jyllinge. Herefter skal man sejle på sydsiden langs en række pæle i vandet, der markerer en slags sejlrende. Der er dog ikke særligt dybt – heller ikke ved højvande. Jeg har jo været der før, så vi fandt let åen.

Åen havde en strøm på ca. 3 km/t, så det var ikke så let at slå hastighedsrekorder. Men det gik da indad – og kommunen eller andre havde ryddet lidt op i åen, så i dag kunne vi sejle længere op ad åen. Sidst var der jo en spærring af et væltet træ, men det var væk, så vi fortsatte.

Jeg ved, at der er kajakroere, der “samler” på broer. Dvs. fører en log over broer, de har sejlet under. Her er Værebro Å meget nyttig, for der er mange broer, hvoraf enkelte er lidt af en udfordring. Bro nummer 2 herover kan passeres, hvis man læner sig lidt bagud. Broen er af jernribber.

Bro nummer 3 er noget nemmere at passere. Broen er en vejbro med ribber af cement. Vejen, der gå over, er vejen mellem Jyllinge og Frederikssund – altså den lille (gamle) vej. Broen er dog forholdsvis ny.

Bro nummer 4 er ikke så meget en bro. Det er en tyk stamme, der ligger tværs over åen. Den kan netop passeres, hvis man ligger sig helt fladt ned. Ved alm. vandstand kan kanoer også passere – og jeg har en mistanke om, at træstammen får lov til at ligge, da den effektiv hindrer andre end kajakker og kanoer i at ro dybere op ad åen.

Efter træstammen kom vi til Værebro Kanoklubs lille kano-lager. Her var gode muligheder for at gå i land og holde en pause. Læg mærke til skiltet, der faktisk byder kajakker og kanoer velkommen til at holde en pause. Fantastisk. På grund af højvande, var pladsens lille mole helt dækket af vand, så vi kunne sejle direkte op på græsset.

   

Det var tid til at vende om – og nu kunne vi så nyde strømmen i åen. 9 km/t kunne let holdes, så turen ud af åen tog kun den halve tid – og ved mindre kraft. Ude af åen havde vi 3,5 kilometer tilbage til Jyllinge gamle havn. Vi mødte forresten en kano oppe i åen, da vi sejlede op. Den var på vej ud af åen og vi så den igen, da vi sejlede til Jyllinge. De to roere var gået i land lige syd for tangen nord for Jyllinge.

En god tur og Christians længste til dato.

Rute: Jyllinge og ind i Værebro Å
Isætning:  55.751919, 12.101025 (Google)
Optagning: —”—
Distance roet: 14,46 km
Vejr: 19 grader. Vind 3 m/s fra SE. Klart, let overskyet vejr.

One thought on “Værebro Å

 • 11. september 2011 kl. 20:51
  Permalink

  Hej Thomas

  Det er skønt (for en gangs skyld) at se et positivt skilt ser byder én velkommen til at gå på land.

  På Gudenåen er der alle vegne skilte med »landgang forbud«t og »privat område« osv. alle vegne udenfor de offentlige områder.

  Venlig hilsen Helge

  Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.