Kulhus til Lynæs

Sælhund31. marts 2013

Endnu en solskinsdag i påsken, der kunne udnyttes til en lille rotur. Christian ville gerne med, så det var oplagt at ro fra Kulhus, så han kunne se sæler – hvis de var der. Christian har ikke roet om vinteren før, men han lånte en reserve-tørdragt og med sidste sommers kajakkursus i hus, skulle det være hans dåb. Der var jo heller ikke nogen vind, der kunne gøre dagen usikker.

Vi læssede kajakkerne på bilen og var ude af døren klokken 0800 – oven i købet på en dag, hvor urene er stillet frem på grund af sommer tid. Og klokken 0900 var vi i vandet sammen med en lille sæl, der solede sig på en af de tre sten, der ikke bryder vandkanten ved Kulhus Strand. Vi havde området for os selv, så vi gav os tid til at lege lidt med gråsælen. Den er ikke så stor, så den er født sidste år. Den var passende nysgerrig, men gad ikke lege og skiftede plads mellem de tre hvilesteder, når den havde set nok. Så for ikke at forstyrre sælen, roede vi mod Kulhusfærgens nordlige “havn” på Lynæssiden ved Sølager.

Mod Lynæs

Der var en smule grøde i vandet af is mellem Kulhus og Lynæs. Ikke sammenhængende, men i små is-flåder. Isen var dog ikke tyk, og der kunne let roes igennem. Men det larmer jo, så vi fandt nogle passager udenom. Sjovt nok var det forsvundet, da vi 30-40 minutter senere roede retur. Men solen har jo også en del kraft – kan jeg se på produktionen af strøm fra mine solceller.

Lynæs Havn

Ved Lynæs Havn var der lidt mere is, og jeg kunne kun ro ind i mundingen af havnen. Selve havnen havde for tyk is, så vi roede tilbage ad samme rute – men denne gang inden om de par fiskere, der forsøgte sig ved Fjordbakken.

Vel tilbage ved Kulhus Strand, var sælen blevet lidt mere selskabelig, så vi fik taget nogle billeder og videoklip af sælen.

For en gangs skyld sluttede vi kajakturen kulturelt. Dels ved et besøg ved Julianehøj ved Jægerspris, hvor Arveprins Frederik i 1770’erne har lavet et mindesmærke over sin moder med omlægning af en gammel gravhøj. Nu pyntet med norsk marmor og det hele. Mere mærkværdig end køn. Men det var ikke det hele. Christian skulle da også prøve en ægte Rikke-is i Jægerspris hos iskiosken. Her har jeg da tidligere købt en del is, når jeg var i skydelejr. En Rikke-is indeholder hjemmebagt vaffel, softice, negerbolle, flødeskum og guf, hvor der kan vælges mellem mange forskellige smage. Til over 40 kroner er den også betalt….

Rikke-is

 En lille, men fin tur på den stille fjord.

KulhusRute: Kulhuse og til Lynæs Havn og retur
Isætning:  55°56’8.55″,  11°54’22.17″ (Google)
Optagning: —”—
Distance roet: 6,72 km
Vejr: 0 grader. Vind 3 m/s fra NE. Klart og solskin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.