Kajak i Tibet?

I min evige jagt på nye kajakoplevelser, har jeg rekognosceret for mulighederne for at sejle i kajak i Tibet. De fleste større floder i Indien udspringer jo i Himalaya og flere tæt på Tibets hovedstad Lhasa. Så der burde være mulighed.

Desværre så jeg ikke nogle kajakker i Tibet. Faktisk sejler tibetanerne nødigt på floderne for ikke at ophidse ånderne i floderne. For godt nok har tibetanerne været buddhister siden ca. år 764, men før var religionen Bön, som var en shaman-religion med ånder og andet djævelskab. Og en hel del af dette eksisterer fortsat ved siden af buddhismen. Derfor var de oprindelige både i Tibet få og lavet af yak-oksehud. Og det gav så et andet problem. Buddhisterne må ikke slå dyr ihjel – så bådførere regnedes for laveste socialklasse, da de jo slog ihjel for at få skind til bådene.

Så ser man både i Tibet, så er det temmeligt sikkert kinesere og ikke tibetanere, der er på togt. Og kineserne i Tibet benyttede sig ikke af floderne, men kun af små, kunstige søer. Her sejler de så rundt i små pedaldrevne både, der mest minder om små badekar med en pavillon over.

Så mulighederne for at sejle kajak (måske mest flodkajakker) er egentligt gode i Tibet, men ikke noget der finder sted. Og da Lhasa-sletten ligger i næsten 4700 meters højde, er det måske OK, for der er ikke så meget ilt i den tynde luft. Og det gør fysisk aktivitet anstrengende. Jeg leder videre efter et godt kajakområde et andet sted i verden…..

Foreløbig er resultatet at USA er en god mulighed – både på vestkysten i Californien og på floderne i det centrale USA ved Harrisburg. Men Kina er ikke en oplagt mulighed. Hverken i Beijing, Urumqi i Xinjiang eller Lhasa i Tibet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.