Orø rundt

25. september 2011

Søndagens tur med Kajakflokken Malik var en tur rundt om Orø (15 kajakker). Jeg havde en anden aftale, men ved at flytte den lidt og afkorte den, nåede jeg netop frem til Hammer Bakker klokken 1100, hvor turen skulle starte. Men kajakken så altså også Roskilde.

Af hensyn til vinden, roede vi syd om Orø for at kunne nyde medvind på vestsiden og få lidt læ på nordsiden. Vinden var nu ikke så kraftig og der var kun små bølger, så vejret kunne rigtigt nydes. Jeg valgte at have våddragt og semi-tør jakke på. Det blev hurtigt meget varmt! Men jeg kunne først skifte tøj, ved første pause – og den var langt væk.

Vi roede syd om to holme ved sydkanten af Orø, dels for at komme uden om meget lavt vand mellem holmene og Orø, dels for at få lidt længde på turen. Afhængigt af rute, kunne det give 22-23 kilometer at ro uden om holmene.

Der var dog fortsat mulighed for at ro på lavt vand – hvilket billedet herover er bevis på. Det er stenøen syd for Orø. Stenene er helt hvide af mågelort, så det er ikke et sted, man naturligt vil gå i land. Men måske skulle man anbringe en geocache på stedet? Så kunne det blive starten på et kajak-orienteringssejlads. Men så skal det lige kontrolleres, om der er fredningsperioden, som der er på de fleste af øerne i Roskilde Fjord.

Efter en lille pause på vandet for at få samling på flokken, roede vi op på vestsiden af Orø. Her var der medvind, og jeg var da lige oppe at klokken 11 kilometer i timen. Ikke dårligt i havkajak. Gennemsnitsfarten på vestsiden var dog lidt mindre, omkring 8 km/t. Jeg brugte Garmin GPSmap 78s til at tracke turen. Læs mere om GPS’en her.

Efter ca. 11 kilometer (halvvejs) holdt vi spisepause på nordsiden af øen ved stranden tæt på campingpladsen. Stranden var fin at gå i land på, og nogle broelementer udgjorde et fint spisested.

   

Efter pausen roede vi sidste halvdel af turen. Kyndbyværket var ret fremme og til venstre (mod nord) lå Kongsøre, hvor Frømandskorpset holder til. Kongsøre var ikke på dagens liste, så det blev retning mod Kyndbyværket.

Kyndbyværket er et såkaldt nødstrømsværk, der ikke leverer strøm til elnettet, men på få minutter kan startes op, hvis der skulle være behov. Værket kan startes op uden strøm udefra – hvilket moderne værker faktisk ikke kan.

Ved Kyndbyværket gik turen mod syd – nu i modvind, der ikke var så kraftig, men hastigheden faldt med 1-1,5 km/t. Også selvom vi var et par kajakker, der i bedste Tour de France-stil lå efter hinanden. Det kan give 1 km/t for de kajakker, der ligger bag den forreste. En enkelt kajak, Per Wehnert, stak dog af, og kom først tilbage til udgangspunktet.

 

Jeg tog lidt billeder af kabelfærgen mellem Hammer Bakker og Orø. Trafikken var stor fra Orø, men ikke fra Hammer Bakker. Der var nok en del, der skulle hjem efter en weekend i sommerhuset.

Vel tilbage var der kun at læsse kajakken på bilen igen, drikke lidt vand og spise den sidste mad. Der blev dog også lige tid til at se Per Wehnerts nye kajak – og en hjemmebygget kajak, der kun havde været få gange på vandet. Den var flot lavet, men byggeren er også snedker.

Rute: Orø Færgehavn – Orø rundt
Isætning: 55.753588,11.84884 (Google)
Optagning: —”—
Distance roet: 22,10 km
Vejr: 17 grader. Vind 5 m/s fra S. Klart vejr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.