Hundested mod Liseleje

Kajak ved Knus Rasmussens hus17. februar 2013

I dag stod den på rotur ved Sjællands nordkyst. Isefjorden og Roskilde Fjord er fortsat frosset til, så der skal køres lidt langt i øjeblikket, hvis der skal vand under kajakken. Og det skal der jo. Så jeg roede med Kajakflokken Malik, der dog ikke var så stor i dag. Vi var i alt 6 kajakker der lagde ud ved stranden lige ved Hundested Havn.For en gangs skyld var jeg ikke omklædt i tørdragt inden ankomsten, så jeg var lige lidt sent på den inden vi kunne ro. De andre måtte vente et par minutter, men jeg hørte heldigvis ingen klager.

Roturen gik mod nordøst mod Liseleje. Vi nåede nu ikke helt til Liseleje. Så skulle vi havde roet et par kilometer mere i hver retning, og det var der ikke stemning for i dag.

Straks ude fra stranden rundede vi grønlandsfareren Knud Rasmussens fine hus. Det er et museum og en del af Industrimuseet Frederiksværk. Huset ligger på toppen af bakken lige øst for Hundested og har åbent om sommeren. Vi gik ikke i land – det var for tidligt på roturen – men området, hvor huset ligger er et besøg værd. Også selv om museet skulle være lukket. For huset er flot udefra og udsigten ud over Kattegat og Hesselø er fantastik på klare dage. Huset er opført under den første verdenskrig og er holdt i engelsk cottage-stil, der var den førende mode på det tidspunkt. Knud Rasmussen brugte huset som arbejdsplads og senere som sommerhus. Knud Rasmussen døde i 1933 og hans enke overdrog hus, indhold og område til staten i 1939 som mindestue og museum.

Kajak ved Knus Rasmussens hus

Et stenkast fra Knud Rasmussens hus står Spodsbjerg Fyr. Også her er der gang i kulturen, for den gamle fyrmesterbolig bruges til skiftende udstillinger. Der har jeg nu aldrig været på besøg. Fyret er fortsat aktivt og er lidt spøjst, for det er ikke særligt højt. Kun omkring 9 meter, men da det står på en klint, der er 30 meter høj, så virker det vist fint. Ikke noget der normalt bekymre en kajakroer, men det er da med på søkort og kan benyttes til landkending – hvis man kan se det, når der ros kystnært. Der er lidt cementplatforme og lignende omkring fyret, da tyskerne havde et bemandet kystbatteri på stedet under den anden verdenskrig. 100 tyske soldater skulle have boet i nogle barakker på stedet. De barakker er ikke at se mere. Vi kiggede nu også mest den anden vej, for vi spottede en enkelt sæl i vandet.

Kajakker på stranden

Efter 6 kilometers roning, var der stemning for en kaffepause. Jeg smuttede lige op ad en trappe for at tage et billede for oven. Trappen var markeret med “privat”, så jeg så meget privat ud, da jeg klatrede op. Efter en kortere pause med medbragt kaffe og brød, roede vi tilbage mod Hundested. Vi blev lidt spredt på vejen tilbage, så jeg roede kystnært. Også fordi jeg lurede på at ro inden om stenhøfterne ved stranden, men alle havde en lille sandrevle bag stenene, så det ikke var muligt at ro indenom. Det er det ellers nogle gange.

Kajakflokken

En tur af de kortere, men så var jeg da hjemme i ordentlig tid og kunne bage nogle boller med datteren. Det var også rart.

Hundested og nordkystenRute: Hundested mod Liseleje
Isætning:  55°58’1.30″N,  11°50’44.69″Ø (Google)
Optagning: —”—
Distance roet: 11,95 km
Vejr: 0grader. Vind 4 m/s fra SE. Klart vejr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.