Havnsø til Ordrup Næs

IMGP19965. februar 2014

Igen i dag havde jeg mulighed for at ro en onsdagstur med KajakHornsherred. Denne gang fra Havnsø, der både er isfri og i læ for østenvinden – der vist var mest øst-syd-øst. Vi var fem kajakker og vejret var fantastisk. Solskin og kun en smule dis, der forsvandt i løbet af de første par timer. Vi roede ud fra sydkanten af  havnen lige foran Havnsø Kro, hvor der både er en fin sandstrand og fine tilkørselsforhold. Turen gik mod øst langs stranden – en tur jeg ikke har roet før. Det vil sige jeg har trænet selvredning ved Sanddobberne lige ud for Dragsholm Slot, men aldrig roet en længere tur i området. Og det er en fejl. Det er et meget smukt område at ro i og jeg vender gerne tilbage.

IMGP1995

Når man ror langs kysten kan man se de fine strande langs Sejrøbugten. Sand og lavt vand giver nogle meget børnevenlige bademuligheder og der er da også en campingplads i området. Mine forældre havde engang et sommerhus ved Sejrøbugten og jeg husker de gode sandstrande og rene badevand i sommerferierne. Lækkert.

Vi roede forbi både Dragsholm Slot og udløbet fra en af afvandingskanalerne fra den inddæmmede Lammefjord og forbi campingpladsen, der så noget tom ud. Vi havde kurs mod Vejrhøj, der er den dominerende bakke i området. På toppen af bakken er der i øvrigt et gravsted for filminstruktøren Ole Olsen.

Vi roede selvfølgeligt kystnært og det medførte desværre, at jeg fik afsat en del gelcote på en sten, der lå 50 meter fra kysten og var under overfladen. Øv, men det kan jeg jo ikke gøre noget ved nu. Jeg så stenen igen på vejen tilbage, så nu er den plottet ind på min GPS, så jeg kan styre fri af den. Jeg var helt oppe at ride på stenen og måtte rokke mig ned af den igen.

IMGP1997

På bagsiden af Vejrhøj mod nord ud fra Kårup Skov ved Ordrup Næs gik vi land for at holde frokost. I området kunne man tydeligt se stormen i december 2013’s hærgen. Flere steder var kysten helt eroderet og tidligere stier ned til stranden endte i et brat fald. Mens vi spiste faldt der fortsat stykker af jord ned. Men de største overraskelser var dog at der blev fremtryllet højt belagt smørrebrød. Jeg blev også tilbudt, selv om jeg havde en medbragt – men nu totalt kedelig – madpakke. Det var vist Palle, der havde været forbi en smørrebrødsforretning.

IMGP1999Og som om det ikke var nok, så kunne der trumfes med hjemmelavede muffins af Jakob – eller var det Patricias bagværk? Det var det vist.

Vi nåede ikke at nyde maden, før der pludselig kom større bølger rullende ind på stranden. Det var vist fra jetfærgen fra Odden, der lavede balladen. Utroligt at den kan lave så store bølger så langt væk. Et par af kajakkerne var ved at blive revet til havs, og mit sprayhood var ved at drive væk. Vi fik dog reddet alt og jeg kunne gen-montere roret på min kajak, som bølgerne slog af.

IMGP1998

Efter frokosten gik vi en kort tur for at se på ødelæggelserne fra stormen – og de fine sommerhuse langs kysten. Tilbage i kajakkerne kunne vi ro tilbage ad samme rute som udturen. Vinden havde lagt sig lidt, så modvinden, som vi havde frygtet rundt om Vejrhøj, var mindre end beregnet.

Tilbage ved Havnsø kunne vi se både færgen fra Sejrø, der var på vej tilbage til Havnsø samt den “nye” færge til Nekselø, der var på vej til øen. “Ny” fordi den er købt brugt. Den har sejlet mellem Sjælland og Agersø, men her er der kommet en ny færge, og så er den gamle solgt til Havnsø-Nekseløruten.

Vi læssede kajakkerne på bilerne og spiste de sidste muffins, de var stadig gode, inden vi kørte hjem. En dag med et fantastisk vejr og god udsigt. Det kan ikke være meget bedre.

kort

Rute: Fra Havnsø til Ordrup næs og retur
Isætning:  55° 45.221′  11° 19.301′ (Google)
Optagning: —”—
Distance roet: 19,16 km
Vejr: 1 grad. Vind 5 m/s fra E. Klart vejr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.