Havkajakroer af Jørgen Skovmand

havkajakroerNår en bog om havkajak kommer på gaden, er det naturligvis noget, der tiltrækker opmærksomhed fra kajakroere. Og når udgivelsen oven i købet er på dansk og forfattet af en dansker, så tæller det dobbelt. Denne artikel er at anmeldelse af bogen “Havkajakroer – sikkerhed for bedre oplevelser” af Jørgen Skovmand.

Jørgen Skovmand, der er kendt i havkajakkredse som medstifter af Havkajakroerne og aktiv kajakroer med kajakforretninger og mange afholdte kurser bag sig, har i maj 2012 udgivet en bog om sikkerhed i havkajak. Den bygger delvist på en tidligere udgivelse på DVD kaldet “Havkajakroer – Sådan gør du“, der fortsat er Danmarks eneste udgivne instruktionsvideo om havkajak.

Når Jørgen Skovmand ikke er på vandet, er han ansat i en havkajakforretning i Fredericia, som han selv startede, men solgte fra for at prøve kræfter med kajakudlejning og arrangere kajakture på Menorca i Spanien, der er naboø til Mallorca. Nu er Jørgen Skovmand imidlertid tilbage i Danmark og har fået tid til at udgive en bog.

Udgangspunkt

Bogen er opbygget over Jørgen Skovmands eget uddannelsessystem, der tager udgangspunkt i havkajakroerens behov. Det vil sige, at det er muligt at uddanne sig til sommerroer og måske senere til vinterroer med fokus på de færdigheder, der er nødvendige for at ro sikkert.

Bogen

Bogen har en logisk og systematisk opbygning, hvor en ny kajakroer tages i hånden og føres gennem forskellige uddannelsesniveauer, der dækker de mest basale behov. Der startes med en generel indføring i havkajakkens mysterier, hvorefter begynderkursus og kursus for øvede, sommer og vinter følger efter. Bogen afsluttes med et kursus i rul og et afsnit om kajak og materiel. Hvert afsnit er opbygget med en indholdsfortegnelse og fine små instruktioner ledsaget af ganske mange og velforklarende billeder. Det er nok bogens stærkeste del: Enkle forklaringer på øvelser og relevante billeder.

Imidlertid er der ikke rigtig nogen forklaring på, hvorfor det er nødvendigt at udarbejde et helt nyt kajakkursus, når der nu allerede eksisterer EPP, DGI og BCU-kurser. Specielt mangler en vejledning i, om det introducerede kursus reelt giver adgang til kajakklubber. For rigtigt mange kajakklubber kræver EPP2-niveau før medlemskab, hvilket vel svarer til afsnittet Øvet-Sommer, men ikke helt – og vil klubberne acceptere forskellene? Er begrundelsen, at Jørgen Skovmands kurser lettere at bestå, så en nybegynder kan komme på vandet med i det mindste nogle grundliggende færdigheder? Umiddelbart ser det ud til, at Jørgen Skovmand vil netop det: At havkajakroere gør sig realistiske tanker om eget niveau og træner systematisk, hvor der er mangler i forhold til vilje. Og det rammer Jørgen Skovmand ganske fornuftigt.

Ror du alene eller sammen med andre uden for klubregi – eller i virtuelle grupper med baggrund i Internet – så er bogen ganske fin. Både for nybegynderen, der kan afpasse roturene efter evner og gennemførte kurser, og for den mere øvede, der kan finde inspiration til træning af redning eller bare leg med kajakken. For der er ikke tvivl om, at Jørgen Skovmand ved, hvad kan taler om – og selv har en stor interesse for havkajak.

Konklusion

Med Havkajakroer – Sikkerhed for bedre oplevelser har Jørgen Skovmand introduceret et kursusforløb, der sikrer et minimum af færdigheder inden du som havkajakroer begiver dig ud på vandet sommer og vinter. Og programmet er meget pædagogisk og logisk opbygget uden overflødige færdigheder, da det er målrettet på at få roeren på vandet med fokus på sikkerhed. Man skal dog vide, at kurset ikke helt er sammenligneligt med eksisterende kurser og derfor ikke nødvendigvis giver adgang til klubber, hvis det er målet. Og det er også anbefalelsesværdigt at deltage i kurser med instruktør, så teknikken øves med feedback fra en, der ved hvordan øvelserne skal gennemføres for maksimalt udbytte. Men er du nybegynder eller vil ro selv eller sammen med andre uden for klubregi, så er bogen en rigtig god mulighed for at få styr på basal sikkerhed og så du ikke ror ud i noget, du ikke er erfaren nok til.

Billedmaterialet er fantastisk illustrativt og gør det let at træne især redning efterfølgende. Meget brugbart, når en nybegynder skal prøve kajak og du vil instruere og træne denne i redning inden en tur.

Bogens pris er ikke afskrækkende og der er viden at hente for både begyndere og øvede. Med fordel kunne bogen have et afsnit med turforslag, f.eks. i form at links til de mange turbeskrivelser, som Jørgen Skovmand allerede har lavet forskellige steder på nettet. Især når bogen nu skulle give bedre sikkerhed for oplevelser. Der er lidt slåfejl i bogen og enkelte sætninger er svære at forstå, men det er ikke noget, der forstyrrer i større omfang.

Pris: 190 dkr. for paperback og ca. 100 sider i A4-format.

Titel: Havkajakroer
Forfatter: Jørgen Skovmand
Forlag: Havkajakkens Forlag, maj 2012
Adresse: Fredericia
ISBN:  978-87-995349-0-6

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.