Havkajak af Johan Loots

I min søgen efter havkajakbøger har jeg lånt et par bøger af en kollega. Bogen “Havkajak” af Johan Loots er fra 2000 – og er ikke mere i handlen. Den kan dog findes antikvarisk eller lånes på bibliotekerne.

Bogen er oversat til dansk af Liza Schmidt, der faktisk har gjort et dårligt stykke arbejde. Flere af oversættelserne er forkerte, ligesom dele af bogen ikke er blevet oversat. Især lister eller opstilling af underpunkter er fortsat på engelsk. Det skal Johan Loots selvfølgelig ikke klandres for, men jeg håber ikke, at forlaget Atelier har betalt det store for den oversættelse.

Udgangspunkt

Bogen tager udgangspunkt i havkajakken, men omhandler også andre typer af kajakker, der efter min mening falder kraftigt uden for havkajak-kategorien. Således er “sit on top” og oppustelige kajakker i min begrebsverden ikke havkajakker. Bogen skæmmes også af billeder af roere, der ikke bærer sikkerhedsudstyr – hvilket bogen igen og igen gør opmærksom på er en fejl. Her er pædagogien altså fravalgt for at få nogle flotte billeder af forskellige kajaksituationer. Og javel, billederne er fine, men også temmeligt usædvanlige, da de næsten uden undtagelse er taget på – for europæiske havkajakroere – meget eksotiske steder. Billederne fylder også mere end godt er uden at blive relateret til teksten iøvrigt.

Illustrationer

Bogen har tegnede illustrationer for at støtte indlæringen af redning, bæring af kajak og lignende. Det er en god idé, da forstyrrende elementer så kan udelades til gavn for forståelsen. Derfor er det ærgerligt at der er valgt en skrifttype med lutter kapitaler, der gør teksten svær at læse. Det er heller ikke alle forklaringer, der er lige nemme at forstå.

Bogen afsluttes med nogle links til forskellige landes havkajakmiljøer. Vel nok en udemærket ide, men det står ikke klart, hvorfor der linkes til hvad. I Danmark er det f.eks. til klubben “Havkajakroerne”, mens det i andre lande er turistforeninger. At links bliver forældet – og dermed ikke virker længere – er forståeligt. Men kontrollen har nu ikke været særlig god, for alle de tyske henvisninger ender på “.dk” i stedet for “.de”.

Konklusion

Bogens mål er at beskrive “alt om roteknik og udstyr” til havkajak, men når ikke dette i særlig overbevisende grad. Dels er oversættelsen mangelfuld, dels er bogen fyldt med urelevante oplysninger og billeder, der er medtaget for stemning snarere end læring. Nu kan bogen ikke købes længere – og det er derfor nemt at anbefale, at du ikke køber den. Hvis du vil skimme en let læst bog en enkelt aften, så lån den på biblioteket, men det er ikke den store viden, du præsenteres for.

Bogens data

Titel: Havkajak
Forfatter: Johan Loots
Forlag: Atelier, Fiolstræde 31, 1171 København K
ISBN: 87-7857-343-2

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.