Gershøj og rundt om Eskilsø

17. oktober 2010

Langtur til Eskilsø. Satte kajak i vandet ved Gershøj Havn, dvs. på stranden lige ved siden af. God strand i øvrigt. Der var et par andre kajakroere, der netop var sejlet ud. De havde kurs mod Borgnæs, så dem så jeg ikke igen.

Jeg sejlede forbi Møllekrogen og ramte sejlrenden i Nørrerev mod nord. Godt at jeg havde søkort med. Det fungerer bare. Herefter var kursen mod Ægholm, hvor jeg ville nord om, da der er en sejlrende. Ægholm er over vandet, men næppe mere end 1 meter bred og ikke egnet til landgang. Efter Ægholm sejlede jeg mod Eskilsø og sejlrenden vest herfor. Jeg havde egentligt tænkt på at gå i land, men der var god strøm mod nord, og derfor besluttede jeg mig for at sejle rundt om øen i stedet. Hvis man går i land på Eskilsø, så skal det gøres ved den lille havn. Herefter er der fin mulighed for at gå op til klosterruinen og spise sin medbragte mad. Det må blive en anden gang!

Jeg sejlede derfor tæt på Jyllinge Holme, hvor der efter kortet er lidt vand – ellers er der meget lavt. Store sten ligger i vandet ved Eskilsø og ved Jyllinge Holme, men lige midt imellem de to punkter, er der en lile rende ind mod Jyllinge Havn. Jeg forventede lidt grundt vand øst for Eskilsø, idet der skulle være rester fra en gammel dæmning, som munkene på Eskilsø brugte, når de skulle til “fastlandet” – og tak skæbne, hvor jeg blev bekræftiget i det! Jeg zik-zakkede lidt for at ramme dybere vand efter søkortet, men endte med at ramme en sten, der ikke brød overfladen. Stenen var heldigvis dækket af tang og ikke rur. Sammenstødet var også mere en skraben langs siden af skroget – og ved lav hastighed. Tilsyneladende skete der ikke skader på kajakken. Herefter blev der igen dybere og jeg sigtede på at komme SØ for øen Blak. I den sydlige del af Eskilsø W er der vand – op til 16 meter! Utroligt som dybderne skifter på så korte afstande. Jeg sejlede syd om Eskilsø uden om øen Blak. Herefter forsøgte jeg at give den gas stik vest. Jeg sigtede efter starten af sejlrenden W for Eskilsø, da det dels var den korteste vej, dels gav et fint retningspunkt. Herefter sigtede jeg mod koste langs kysten mod Sønderby og havnen syd herfor. Her er der også lavere steder, men ikke noget alvorligt. Jeg har nu fået lidt respekt for sten på lave områder. Sidste stykke ind til Gershøj var i den nedgående sol tegn. Det hindrede mig noget i at se kostene i sejlrenden, men Gershøj var ret tydelig, så ingen problemer. Og sejlrenden dukkede da også op, hvor jeg forventede det.

Da solen sank det sidste stykke, tog jeg bestik at husene i Gershøj for evt. at kunne sejle efter lys i husene eller konturerne på byen. For jeg var ved at rende ud af dagslys.

Opdatering 25 OKT 2010

Øv – der skete sgu lidt skade på kajakken ved sammenstøddet med stenen ved Eskilsø.  Den har fået en kosmetisk ridse i bunden på højre side. Ridsen er nu ikke så synlig og er ikke gået gennem gel coten. Så der er ikke behov for en reparation, men den kan ikke pudses væk. Det er prøvet! Måske skal der Slipoline til, men ridsen forekommer lidt for dyb. Vi skulle jo helst ikke ud i noget som det her – igen. Nå, ridser kommer der jo ved brug.

Rute: Gershøj Havn – Eskilsø rundt og tilbage
Isætning: 55°42’57.88″N, 11°58’46.69″Ø (Google)
Optagning: —”—
Distance roet: 19,87 km
Rotid: 3:04
Vejr: 8 grader. Vind 2 m/s fra N. Klart vejr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.