Gershøj til Eskilsø

20. maj 2012
I et fantastisk vejr med vind på kun 5 m/s fra SØ, satte jeg kajakken i vandet ved Gershøj Havn. Et ret fint sted, hvor der kan parkeres direkte ved strandkanten foran kroen. Og er man i det humør, kan kajakturen eventuelt afsluttes med mad eller bare en pilsner eller is på kroen. Mange sad på terrassen og nød det gode vejr, da jeg kom tilbage.

Vandtemperaturen nærmer sig nu nogle overlevelsesbare temperaturer, så det var min første tur i år – fraregnet ture i USA – i våddragt i stedet for tørdragt. Et klogt valg, da temperaturerne i luften var høje. Og det er altså nemmere at ånde i en våddragt end i en tørdragt. Jeg så da også flere kajakroere på fjorden, der var kommet til samme erkendelse.

På grund af manglende GPS, se indlevering af Garmin GPSmap 78s her, måtte mit løbeur tages i brug. Det er nu ikke det store problem, da det primært er hastighed og roet strækning samt logning af selve ruten, jeg er interesseret i. Og det klarer løbeuret fint, hvis man ikke er for længe på vandet. For batteritiden er ikke særlig lang. Og uret kan godt klare at blive brugt i kajak – modsat GPSmap 78s, der ellers er lavet til maritim brug.

Jeg havde en tur rundt om Eskilsø i tankerne, og det var da også den rute, jeg havde oplyst familien om. Det blev dog lavet lidt om, da en gåtur op til kirkeruinen på Eskilsø trak. Så jeg ringede naturligvis hjem og fortalte om ruteændringen. Først ville jeg lige til Sjælsø bugt, hvor jeg har fået at vide, at der er et fint isætningssted for kajakker. Så jeg roede mod nord i medvind og nød varmen. Lige nord for Gershøj er der en rapsmark i fuld flor. Den duftede fantastisk og hornfiskene sprang foran kajakken. Ren idyl. Der var dog ved at komme rigtigt mange vandmænd. Stadig ikke så store, men enkelte steder kunne det mærkes i roret.

Ved Sjælsø mødte jeg et par kajakker på vej mod syd og ved broen i bunden af bugten ved Sjælsø Sø, lå der også en kajak. Roeren var dog ved at pakke sammen. Jeg tog et par billeder af isætningsstedet.

Og isætningsstedet ser fint ud. Man kan køre bilen ned til en rampe, men derefter må bilen køres til en lille parkeringsplads lidt øst for selve havnen. Det er dog ikke så langt – max. 100 meter, vil jeg tro. Fordelen frem for Gershøj er, at naturen er flot fra start af roturen, især mod vest og den store bakke, der er udlagt til rekreativt område. Kysten ved Gershøj er mere åben. Til gengæld er parkeringsforholdene ved Gershøj suveræne og hvis roturen går til Borrevejle Vig, så er Gershøj – eller måske Herslev gode steder. Og begge steder kan der købes is. Det kan der ikke ved Sjælsø. Hvis man er til is, selvfølgelig.

Bakken ved Sjælsø er ret flot, så den er et besøg værd. Især hvis man vil på picknick. Og der var da også enkelte, der sad og nød livet på medbragte tæpper. Jeg roede forbi en fisker, der stod lidt ude i vandet i sine waders. Det syn skulle jeg se en del gange på turen, for mange var ude for at sikre sig lidt hornfisk.

Jeg roede mod Sønderby Havn for at følge kysten mod Eskilsø. Det gav nogle sjove bølger fra siden. Ikke så store, men ret tætte og ind i mellem knækkede de, så kajakken blev skyllet over. Sjovt i så forholdsvist roligt vejr, men selvfølgelig kunne vinden lege med vandet helt mede fra Roskilde. Og det lave vand forbi Sønderby rejste bølgerne lidt. Jeg roede i lidt modvind, men så kunne jeg jo glæde mig til turen tilbage.

Turen forbi Sønderby Havn var ret begivenhedsløs, men jeg fik da set nogle at de store sten, der er i vandet ud fra kysten. De fleste er mærket med en stav og et eller andet flydende. Enkelte er det dog ikke, men det er nok fordi de ligger på sandbanker, hvor kun kajakker kan passere. Jeg ramte dog ikke nogle sten, så det gik jo fint.

Så var Eskilsø i sigte. Ved den vestlige passage forbi Eskilsø, stod en række fiskere og fangede hornfisk i sejlrenden. Flere havde bid, så det var da ikke helt forgæves. Der var en fin strøm mod nord, så jeg lagde mig bag en større sejlbåd og kunne faktisk holde trit med båden indtil den lille havn på Eskilsø. Her besluttede jeg mig for at gå i land og se nærmere på kirkeruinen på den nordligste bakke på øen. Jeg har roet forbi mange gange, men aldrig været på øen, så umiddelbart nord for havnen roede jeg i land og gik op til ruinen. En god beslutning, for der var en fantastisk udsigt og kaffen smagte bare så godt, da jeg sad på bænkene og nød vejret.

Munkene på Eskilsø var tilsyneladende kendt for deres skørlevned. Og til sidst blev det for meget og der blev sendt en biskop til klosteret for at stramme op. Men klosterets formue bestod kun af syv oste og en halv skinke. Så enten havde munkene festet igennem eller også var rygterne noget overdrevne. Klosterets munke blev senere flyttet til Nordsjælland til Æbelholt Kloster, da klosteret på Eskilsø var slidt og utidsvarende. Men det var altså også et af de første klostre i Danmark fra ca. 1130’erne. Det blev opgivet allerede i 1175’erne. Men kun ruinen af kirken står tilbage. Klosteret er helt væk.

Jeg håber man kan se, at vejret var fantastisk på Eskilsø. Og der kom da også tre gutter, da jeg var færdig med kaffen. De havde medbragt udstyr til den helt store frokost. Det så godt ud! Jeg ønskede dem god weekend og gik tilbage til kajakken, hvor jeg havde efterladt min rovest og spray. Men gåturen var i våddragt. Lidt klamt, men hvad…?

Det var ved at være tid til at ro tilbage, og som man kan se, var hjemturen en gentagelse af udturen. Nu bare i let medvind og med bølger ind fra den anden side. Jeg roede igen ind mod Sjælsø for at komme op på 20 kilometer. Det nåede jeg nu ikke helt, men 19 kilometer på 3 1/2 time inklusiv en vandretur og kaffepause på Eskilsø er nu ikke så tosset endda.

Rute: Gershøj Havn – Eskilsø og tilbage
Isætning: 55°42’57.88″N, 11°58’46.69″Ø (Google)
Optagning: —”—
Distance roet: 19,10 km
Vejr: 16 grader. Vind 5 m/s fra SØ. Klart vejr og solskin.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.