Gas i gasflasker

VandkogningHar du aldrig stået før en kajaktur over nogle dage og undret dig over, om er var nok gas i dine gasflasker til trangiaen? For brugte du ikke noget gas i den flaske, da du var afsted sidst? Jeg har selv brugt at veje flasken på en husholdningsvægt, men hvad nu når du er ude i naturen? Jeg har flere gange hørt et råd om at sænke gasflasken i vand, og nu skal det råd testes – for jeg har ikke kunnet finde noget på nettet om en sådan metode.

Men først: Hvor meget gas bruger du på en weekendtur (2 dage)? Jeg har målt gasforbruget i gram og har fundet ud af, at jeg med to gange aftensmad, to gange morgenmad (grød) og to gange opvarmning af en liter vand til termokanden (til pulverkaffe) bruger ca. 100 gram gas. Middagsmad klarer jeg oftest uden gas.

tomDa jeg ikke er ved vandet lige nu, så har jeg undersøgt mine gasflasker i en stor balje vand. Og ja, det er muligt at måle gasmængden til en vis grad. Stik dåsen omvendt ned i vandet. Gassen i flasken er jo under tryk og derfor flydende. Den er tungere end vand og trækker dåsen ned i vandet. Til gengæld modvirker den tomme del af dåsen det, og derfor flyder dåsen. Og jo mere tom desto højere ligger dåsen i vandet. Grunden til at dåsen skal omvendt ned i vandet skyldes dåsens bund, der er buet indad. Det vil snyde målingen, hvis dåsen vendte rigtigt.

På billedet til højre har jeg fremhævet vandlinjen, da den var lidt utydelig. Gasflasken er næsten tom og indeholder kun ca. 50 gram gas ud af 230 gram. Dåsen vejer normalt 380 gram, når den er fyldt – og 150 gram, når den er tom. Dvs. der er ca. en femtedel tilbage – og det er vist meget godt illustreret ved, at kun en femtedel af dåsen er nede i vandet.

FyldtPå billedet til venstre er en næsten fyldt dåse. Næsten, fordi den ikke fyldes helt fra fabrikken – der skal være mulighed for gassen at udvide sig, hvis dåsen udsættes for varmt vejr. Og under testen var dåsens temperatur ca. 7 grader.

Billedet viser, at dåsen er 2/3-del fyldt – hvilket vil være normalt ved en fyldt dåse. Dåsen har et indhold på 500 gram gas og vejer sammen med selve dåsen 750 gram.

Råd: Tag dine fyldte dåser og mærk med den tush, hvor vandlinjen er. Så er det nemt at vurdere, hvor meget gas der er tilbage, næste gang du måler efter. Så kan du afgøre, om du skal have en dåse gas mere med eller ej på næste kajaktur.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.