Frederikssund til Skuldelev

IMGP200823. februar 2014

Vejret lovede sol, men også en del blæst, så Kristian og jeg valgte en søndagstur med isætning ved Frederikssund lige nord for broen og et mål ved Skuldelev eller der omkring. Så ville vi have modvind på vejen ud, men til gengæld en lækker medvind tilbage. Lækker fordi det blæste 7 m/s fra syd, men med op til 9-12 m/s i stød. Og dem var der mange af. På vejen til Frederikssund så jeg en anden bil med kajak på taget. Det viste sig at være John, som jeg ofte har roet med, men han var vist på vej til Munkholmbroen, hvor Kajakflokken Malik havde en rotur fra. Jeg drejede imidlertid af ved grillkiosken og ventede på Kristian.

Det så fint ud med vejret. Solskin, men også en del blæst. Og fjorden var vist ved at gå mod lavvande, så der var en kraftig strøm ved Kronprins Frederiksbro. Da Kristian ankom fik vi pakket kajakkerne og roede mod syd. Vi var hurtigt ved Kronprinsens bro, og strømmen var ikke noget særligt alligevel. Der var dog lidt refleksbølger ved støttepillerne. Sikkert fordi både vind og vand skulle samme vej og dermed forøgede bølgerne mod pillerne.

IMGP2003

På den anden side af broen fik vi første test på vindens styrke. Selv ved kraftige rotag var det svært at komme op på mere end 5 km/t mod 7 km/t ved normalt tempo. Så vi holdt os på den østlige side for dog at få lidt læ. Ved Frederikssunds havn roede vi igennem Berntsens Kanal, der går bag om det gamle industriområde med de nybyggede huse. Her var der fint læ, indtil vi kom ud på fjorden igen lige syd for Frederikssund. Da vi jo gerne ville til Skuldelev, der ligger på vestsiden af fjorden, roede vi over fjorden lige ved den gamle jernbanedæmning. Her der der kort over fjorden og vi kunne hurtigt komme i læ på vestsiden.

På den modsatte side af fjorden roede vi ind mod land ved den lille skallehavn ved jernbanedæmningen og fortsatte herefter mod syd. Vi holdt os tæt mod land og kæmpede med vinden. Da der samtidigt var lavvande – især rundt om Tørslev Hage – var det lidt hårdt. Derfor satte vi kurs mod Kølholm for at ro vest om øen, hvor det er lidt dybere. Man skal bare undgå nogle store sten lige nordvest for øen.

Efter Kølholm krydsede vi over mod nudistøen, som vi ville indenom. Der stod en fisker i vandet, som havde fundet ud på en tange med lavt vand. Vi kom dog ikke særligt tæt, da han stod øst for nudistøen og vi roede vest om. Vi kunne også se en kajakroer, der roede alene midt ude i fjorden. Kajakroeren roede samme vej som os, men da vi roede ind til Skuldelev tabte vi roeren af syne, så om denne vendte om eller krydsede over fjorden så vi ikke.

Vi gik ind ved Skuldelev og aftalte, at vi ville spise vores medbragte mad i shelteren – og at vi ikke ville ro længere mod syd. Vi havde shelteren for os selv, men der var tændt op på bålpladsen. Underligt at man ikke tager sig tid til at slukke for et bål, når man forlader området. Men så kunne vi da få varmen – og bålet havde været stort.

IMGP2007

Efter mad og kaffe roede vi retur. Og nu skulle vinden udnyttes. Jeg roede ud fra Skuldelev og holdt pagajen i vejret som sejl. Det gav lige under 7 km/t uden at jeg hjalp til. Så vi kunne slappe af på vejen hjem og alligevel ro med 8-9 km/t. Og i surf var jeg lige op at klokke 12 km/t. Vel at mærke uden at ro synderligt til. Sjovt. Vi forsøgte at undgå udturens lave vand, så vi roede øst om Kølholm, hvor Bodils ødelæggelser kunne ses på sydøstsiden. En anden konsekvens er et meget lavt område – nærmest en lagune – på østsiden. Godt nok var det lavvandet, men jeg har aldrig set det segl-formede område vest for Kølholm før. I hvert fald ikke så markant.

IMGP2018

Nord for Tørslev Hage roede vi igen over fjorden til Berntsens Kanal, som vi igen roede ind i, denne gang fra den modsatte side. Så vi kom ud i fjorden igen gennem Frederikssunds Kanal og kunne ro de sidste små par kilometer gennem Kronprins Frederiksbro og tilbage til udgangspunktet. Vi pakkede hurtigt kajakkerne, og mens vi var i gang, kom en pige forbi med en GPS i hånden. Hun var på geocaching og der lå en lige ved isætningsstedet under en stor sten. Vi fik en lille snak og hun fortalte, at hun havde samlet alle cacherne omkring Roskilde Fjord og kun manglede en på Kølholm.

En god dag på fjorden – og i et blæsevejr.

tur

Rute: Frederikssund til Skuldelev  og retur
Isætning:  55° 50.703’N  12° 2.591’Ø
Optagning: —”—
Distance roet:  15,5 km
Vejr: 7 grader. Vind 7-9 m/s fra S. Sol

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.