Bognæs rundt

IMGP2059OBS: Er blevet gjort opmærksom på, at Bognæs er privat område og ejeren tillader ikke, at man benytter græsmarken. Gentag derfor ikke turen!

 

12. marts 2014

Jeg har ofte set på søkort over Roskilde Fjord og tænkt på, om man ikke kunne ro rundt om Bognæs, selvom det er en halvø. Man skulle i så fald bare bære kajakken over et kort stykke, der godt nok er bakket, men vel ikke umuligt? Så det skulle selvfølgelig prøves. Måske ikke det bedste udgangspunkt, når man er alene, for så skal kajakken jo bæres af én person. Så en plan B var at ro tilbage ad samme rute, hvis jeg ikke kunne overskue overbæringen.

Jeg startede fra stranden ved Vikingeskibsmuseet, men den var udviddet med en ekstra mudret strandbred, da det var meget lavvandet. Øv, for bunden er blød, men dog af sand. Så jeg valgte alligevel at ro ud herfra.

IMGP2053

Jeg kunne gå næsten over til havnen. Til gengæld ville alle de store sten langs kysten jo så være tørlagt, så de kunne undgås. Hvis det da ikke bare introducerede nye sten, man normalt ikke ser. Jeg roede forbi havnen, men var lige inde for at se på det gode skib Sagafjord. Det sejler vist ikke endnu, men der var noget rustarbejde og malearbejde i gang. Efter havnen roede jeg forbi Kællingehaven og over mod Parcelgården. Da der var meget lavt, roede jeg et pænt stykke fra kysten, men alligevel var der ikke mere end en meter dybt.

IMGP2056  IMGP2057

Ved parcelgården gik en del gæs på stranden, men de flagrede op, da jeg roede forbi. De fløj over mod Bognæs, hvor jeg også skulle til, men senere kunne jeg se, at de vendte tilbage til området ved Parcelgården. Jeg krydsede over til Bognæs i håbet om at se havørne, men de var ikke hjemme i dag og kommunens afspærring var også væk, så vidt jeg kunne se. Derfor roede jeg fortsat kystnært rundt om den nordlige kyst på Bognæs.

IMGP2059

Tæt på Nørrerev så jeg en havørn i stor højde. Jeg forsøgte at fotografere den, men den var for langt væk til mit lille lommekamera, så I må tro mig på mit ord. Nørrerev var i dagens anledning noget større på grund af det lave vand, så jeg måtte ro en pæn bue nordpå for at komme uden om selve revet. Til gengæld kunne jeg ikke dy mig for at gå i land, hvor der oftest er vand.

IMGP2061Så er det også prøvet. Nu skulle jeg så bare ned til Herslev og finde en god mulighed for at overbære kajakken. Jeg havde hjemmefra lavet et waypoint på min GPS, så jeg roede i den retning, som GPS’en viste. Og det passede ganske fint. Jeg landede på en lille strand tæt ved den store skrænt, men med en mulighed for at gå udenom selve skrænten og tage turen til Kattinge Vig via to græsmarker. Imidlertid var det ret langt og jeg måtte gå to ture: En med udrustning og en med kajakken. Min GPS viste, at jeg har gået lidt over 600 meter*tre, men med næsten 20 højdemeter hver gang. Så det var en træt kajakroer, der gjorde holdt på toppen og spiste frokost. Belønningen var en fantastisk udsigt over bunden af Kattinge Vig og bugten på nordsiden af Bognæs ved Vestskoven.

IMGP2062 IMGP2063

Prøv lige at se de to fotos. De er taget i hver sin retning mod henholdsvis vest og herefter mod øst – inden kajakken blev båret op over bakken. Det er da en belønning for sliddet!

Efter frokost bar jeg kajakken ned af bakken, kun små 60-70 meter og isatte i bunden af Kattinge Vig. Jeg satte kurs langs kysten mod Boserup Skov, og så, at også andre var ude i det gode vejr. Både skovarbejdere og andre var på tur i skoven. Jeg rundede igen pynten ved Parcelgården og roede samme vej tilbage til Roskilde som på udturen. Denne gang dog med kvalme over at se den nye forbrændingsanstalt, som man får klasket lige i hovedet, når man roer mod syd. Den dominerer hele bunden af Roskilde Fjord, da den er anbragt på den højeste bakke i Roskilde. Den ligner en mellemting mellem en karikatur af Sfinksen i Giza og en stor brun hunde-efterladenskab, der er så nylagt, at den stadig ryger. Hvem i al verden har designet den? Det har da forhåbentlig ikke kostet noget at få den designet.

Nå, jeg nåede tilbage på trods af det kvalmende syn i østbyen og blev igen belønnet med en lille oplevelse: En banjo-spiller ved Vikingeskibsmuseet. Vi talte lidt sammen, inden jeg roede over til stranden og pakkede sammen.

turRute: Fra Roskilde Vikingeskibsmuseum og Bognæs rundt.
Isætning:  55° 39.076′N 12° 4.949′Ø
Optagning: —”—
Distance roet: 23,52 km
Vejr: 12 grader. Vind 4 m/s fra W. Sol. 

One thought on “Bognæs rundt

 • 17. april 2014 kl. 10:16
  Permalink

  Hej Thomas

  Det var imponerende du gennemførte turen.

  Hilsen
  Jakob

  Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.