2-dages tur til Hven (Gennemført)

Bugsering i oprørt hav27.- 28. september 2014

Jannik Stamp fra Krogen, der er en kajakklub i Helsingør, havde indbudt til en weekendtur til Hven. Den tur har han tænkt sig at arrangere hver sidste weekend i september, så skriv datoen ned i kalenderen og hold øje med facebook-siden. Jeg har før været på Hven med Jannik, så jeg var frisk på en weekendtur med en masse kajakroere.

Jeg meldte mig til en gruppe, der roede ud fra Nivå. Andre muligheder var Rungsted eller Helsingør. Fra Nivå var vi 18 roere og efter et kort skippermøde, startede vi med at ro til Hven. Vi havde medvind, men den var lidt kraftigt – for at sige det mildt. Og det rejste selvfølgelig bølger, der blev større som vi nærmede os Hven. Der var da også enkelte, der væltede.

Hven i sigte

Blandt andet mig, der måtte lide den tort at vælte midt i sejlrenden. Vi var stoppet kort før sejlrenden for at lade nogle store skibe passere (det kan ses på GPS-sporet herunder, hvor vi drev lidt mod syd og roede lidt tilbage). Da vi så roede over sejlrenden, havde skibene og selve sejlrenden skabt nærmest en heksekeddel af bølger fra alle sider, der knækkede. Og da mine lave styretag ikke sad i skabet, så måtte jeg en tur i suppen. Ingen panik. Makkerredning var hurtigt overstået, men bølgerne væltede ind over cockpittet og gjorde det svært at tømme kajakken helt for vand. Samtidigt blev min finne beskadiget under redningen, så den ikke kunne trækkes op. Så da sejlrenden var passeret, måtte jeg lige smage på suppen igen. Og igen ved Hven. Ingen problemer med at komme op i kajakken – det var da positivt, men stoltheden led nogle alvorlige knæk. Ydmygelsen var total, da jeg måtte trækkes til roligere vand – heldigvis ikke så langt, men stadigt… Læren? Træn støttetag! Og finnen blev selvfølgelig repareret ved ankomst til Hven.

Endelig ankommet til Hven, gik vi i land på stranden foran Ven Camping. Ikke en fantastisk landingsplads, da det er en strand fuld af mursten fra tidligere tiders teglværker i området. Samtidigt er der kun en ødelagt bro og en skrænt, men det gik da lige. Hven er naturbeskyttet område, så Allemandsretten gælder ikke på Hven. Man skal benytte campingpladsen ved overnatning.

IMGP2244 IMGP2245

Overnatningen kostede 260 svenske kroner for ét telt pr. nat. Ikke særligt billigt, men sådan er det vel med monopol? Til gengæld havde Jannik arrangeret både aftensmad, morgenmad og frokost for bare 100 danske kroner. Og der kan altså ikke klages over forplejningen. Chilli con Carne med rissalat med et glas vin og en øl til aftensmad. Til morgenmad var der røræg med pandekager og bacon, boller, ost, müsli, mælk og juice og til frokost var der smør-selv mulighed med brød, pølse, skinke og hjemmelavet tunsalat. Helt overdådigt.

IMGP2235 IMGP2240 IMGP2241 IMGP2242

En hel del af os gik en tur på Hven inden aftensmaden. Øen er jo til at overskue både på grund af størrelsen og på grund af øens højde. Vi var nogle der gik op til Tycho Brahes gamle stjerneobservatorium. Desværre var der kun en halv time til lukketid, så vi fik kun set området udefra.

IMGP2227

Vi rundede også Kirkebakken, der ses tydeligt selv fra Danmark. Mange benytter den som retning, når der ros til Hven og udsigten fejler ikke noget fra den gamle, danske kirke.

IMGP2231 IMGP2229 IMGP2230 IMGP2228

Jeg var også forbi Whiskey-destilleriet ved Nordborg, men kiggede ikke indenfor. Jeg gik i stedet tilbage til campingpladsen for at hjælpe til med aftensmaden. Klokken 1930 blev der serveret og hygget ved det fælles langbord. 40 glade roere var vi, og der blev talt til langt ud på natten.

IMGP2234

Næste morgen blev der lavet og spist morgenmad og smurt madpakke. Alle pakkede sammen og roede fra Hven ved 10-tiden. Nogle få roede direkte mod Nivå, da de havde noget de skulle hjemme. Resten roede syd om øen for at se hele øen fra havsiden. Det blev en fin tur, desværre ikke i solskin, da det var overskyet næsten hele dagen. Målet var at ro til Kirkebakkens havn, hvor vi ville spise frokost inden vi roede mod Sjælland.

IMGP2249 IMGP2247

Ved 13-tiden delte vi os. Nogle skulle til Rungsted, nogle til Helsingør og så var der os, der skulle tilbage til Nivå. Turen over Øresund var i modvind og tiltagende bølger. Ikke så slemt som om lørdagen – men der skulle da ros til i modvinden, hvor der i stødene kunne være op til 10 m/s. Hårdt – og lidt kedeligt, da man halvvejs mellem Hven og Sjælland ikke rigtigt kan se, at man kommer fremad. Men det gør man selvfølgelig.

IMGP2252

Endelig tilbage ved Nivå tog vi afsked med hinanden. Turen over havde taget 2 timer , så det var – vejret taget i betragtning – OK. Jeg havde gemt en mad og en cola, der blev nydt inden Dorthe hentede mig. Hun var lidt forsinket på grund af den sammenstyrtede bro på Helsingørmotorvejen.

Stor tak til Jannik og hans hjælpere for en fantastisk arrangeret tur. Og næste år sidder mine støttetag lige i skabet!

 

Rute: Nivå Havn – Hven og retur
Isætning:  55°56’16.12″N, 12°31’39.58″Ø (Google)
Optagning: —”—
Distance roet: 32,92 km
Vejr: 18 grader. Vind op til 10 m/s – i stød mere fra W og SW. Solskin og overskyet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.