2-dages tur til Orø – igen!

IMGP21965-6. september 2014

Endelig. Efter flere års snak lykkedes det at komme på en kajaktur, hvor gutterne kunne nyde natur og selskabet. Michael havde smug-trænet lidt kajak med konen, så hans windsurfing-evner kunne få lidt konkurrence – og det var vist også på høje tid, at Lars kajakfærdigheder blev pudset af efter tre års pause.

Vi mødtes ved Munkholmbroen klokken 1530, hvor jeg havde medbragt to kajakker og Lars mødte op med sin egen Hasle Explorer. Efter pakning og et skippermøde, stod vi ud fra sydsiden af Munkholmbroen for at ro mod Kirsebærhaven nord for Holbæk. Vi ville udnytte medvind og bølger på en tur op til Nordkanten af Orø, hvor der skulle slås lejr på shelterpladsen ved Naturskolen. Jeg havde forinden ringet til skydebanen ved Bredetved, hvor der var varslet skydning til klokken 1800. Fareområdet dækker jo næsten hele Inderbredningen i bunden af fjorden. Det ville betyde, at vi måtte ro øst om Orø. Det ville jeg helst ikke, da den tur er noget længere – den skulle gemmes til dag 2. Heldigvis var skydebanen blevet færdig tidligere, så der var ikke problemer med vores passage.

Note: Jægerspris Skydeterræn har ansvaret for skydebanen, men vidste ikke rigtigt noget om skydningerne. Ring derfor direkte til Bredetved på telefon 5918 2483 (opsynsmanden). Der var rigtig god service. Du kan se skydebanens skydetider her.

IMGP2185

Straks efter start kunne vi konstatere, at det ville blive en eftermiddag med god rygvind og spændende bølger, så der kunne både surfes lidt og få et passende skub langs kysten mod Kirsebærhaven. Lars måtte dog lige afbryde turen, da hans kajak-ror skulle justeres helt på plads. En anden havde lånt hans kajak for flere år siden og åbenbart justeret på roret. Han fik det på plads og vi kunne ro videre – nu med en flyder og en fiskekrog i vandet som et kommende supplement til aftensmaden. Det virkede nu ikke helt efter hensigten, da Lars kun fangede tang. Godt vi havde planlagt alternativ aftensmad! Jeg skar krog og flyder af fiskelinen og så var den fisketur forbi.

IMGP2193 IMGP2191 IMGP2190 IMGP2189 IMGP2188 IMGP2198

Vi havde planlagt et kort hvil ved Kirsebærhaven, hvor der er en golfbane. Der er også en kuglevasker, som vi ville se nærmere på. Jeg er imidlertid ikke sikker på, at vi var helt enige om, hvilke kugler den kunne vaske. Men vi valgte i stedet at krydse åbningen ind mod Holbæk Fjord og gå i land ved Tornehage på Bognæs. Her var en lille “lagune”, hvor der var læ, så kaffen kunne nydes sammen med Lars tørrede abrikoser, som kunne sætte lidt gang i maven.

IMGP2194

Efter kaffen manglede det sidste stykke langs Orøs vestkyst og der var bedre læ for blæsten. Vi roede op til marsmanden, der er et lille markeringstårn, hvor der er et stenrev ud i passagen forbi Orø. Her krydsede vi over til Orø-siden og roede forbi de 5-6 vindmøller, der står på Orø. De larmede noget, men selvom vores lejrplads var i nærheden af møllerne, kunne de heldigvis ikke høres der. Vel ankommet til Orøs nordkyst, roede vi ind i den nærmest forsvundne lille havn, som naturskolen engang har lavet. Den er OK til kajakker, men ikke længere andre både.

IMGP2204 IMGP2207

Vi afpakkede kajakkerne og fandt op til shelterpladsen, hvor der både er et shelter, udendørskøkken med vand, toiletter og bålplads. Samtidigt er der store græsplæner og borde med bænke. Et super sted – og meget ugenert. At der også en en savanne med køer, heste, strudse og råvildt krydrer det hele. Vi havde en time i dagslys, så vi fik tændt bålpladsen og lagt en steg på grillen. Herefter rejste vi vores telte og gjorde klar til aftensmad. Det var nærmest en luksusmenu: Grillet oksesteg med ris iblandet ærter og bacon, bearnaisesovs, asparges, salat og rødvin. Som natten skred frem var der lidt chokoladetoppe, chips og nogle øl samt varme fra bålet. Det blev tid til mange røverhistorier!

IMG_1341 IMG_1340
IMG_1337

Jeg tror vi var i seng ved halv-totiden, men til gengæld oppe igen klokken halvsyv. Jeg overraskede med rundstykker, frøsnappere, smør og ost. Vi lavede også kaffe og varmede vand til termokanden. Efter pakning af telte og kajakker stod vi ud for at ro med uret om Orø. Kursen var mod Kyndbyværket, der kunne ses i horisonten. Nordsiden af øen blev passeret først i god læ, men senere i modvind, der skulle vise sig at være standarden på resten af dagen.

IMGP2210Vi passerede Orøs nordligste kant gennem stenhaven, hvor vi måtte ro slalom mellem de store sten. Jeg har ofte været i området og har nogenlunde styr på de mulige ro-ruter, så jeg roede forrest med de andre på en linje bagved, så vi kunne undgå sammenstød med stenene. Det lykkedes.

IMGP2213Så gik roturen ned langs Orøs østside i let modvind. Vi blev enige om at ro over til Sjællandssiden lidt nede af Orø, hvor der ikke var så langt over. Det ville give os læ resten af turen. Håbede vi. Som aftalt, så gjort. Vi roede over mod Sjælland ved det gamle anlæg til færgesejlads mellem Orø og Hornsherred. Der er ikke så meget tilbage af det anlæg, men man kan da se sømærkerne på begge sider. Over på Sjællandssiden konstaterede vi, at vi nu havde roet i omegnen af 20 kilometer siden starten igår, så nu var vi tæt på at være fuldbefarne sømænd. Og sådanne ryger jo pibe, så det måtte vi da også.

IMGP2216

Mens Lars og jeg fandt piberne frem, roede Michael i forvejen ned mod Hammer Bakke, hvor vi ville holde en kaffepause. Så han måtte ryge en pibe lidt senere, da vi fik ham indhentet. Ved Hammer Bakke holdt vi en kort kaffepause inden kabelfærgen skulle passeres. Der var en livlig trafik med færgen, så der var vist mange sommerhusgæster, der skulle på weekend.

IMGP2219

Det sidste stykke fra Hammer Bakke og ned til Munkholmen blev roet med 6,5 km/t på trods af modvinden. Tæt mod kysten havde vi dog lidt læ og modsat det meste af turen, var der pludselig liv på vandet. Der var kajakkursus ved Hammer Bakke og vi passerede mange kajakroere på vej mod nord. Vi hilste pænt på og fortsatte mod Munkholm langs kysten. Blandt andet tæt forbi nudist-campingpladsen ved Kyndelløse. Og lad os bare sige, at der var campister på pladsen.

IMGP2220

Endelig var Munkholmbroen i sigte og turen var til ende. Vi lagde til ved udgangspunktet og fik en velfortjent øl inden vi pakkede af. En fantastisk tur, og mon ikke lignende ture er på tapetet i fremtiden. Det tror jeg nok!

Rute: Orø rundt fra Munkholmbroen, to-dages tur
Isætning:  55°40’24.56″N, 11°48’48.83″Ø 
Optagning: —”—
Distance roet: 
Dag 1: 14,8 km
Dag 2: 21,43 km 
I alt: 35,93 km
Vejr: 20 grader. Solskin.
Vind:
Dag 1: 5 m/s fra SE
Dag 2: 4-5 m/s fra SE

5 thoughts on “2-dages tur til Orø – igen!

 • 11. juli 2018 kl. 19:58
  Permalink

  Hvordan er hasle explorer kajakken ???
  Tak for spændende læsning

  Besvar
  • 11. juli 2018 kl. 20:12
   Permalink

   Velbekomme, selvom nyhederne har været lidt få på det sidste.

   Hasle-kajakken er en gammel svend, 12-15 år vil jeg tro. Rorpedalerne er lavet om, så det ikke er en pind mellem benene, men pedaler. Men selvom kajakken er gammel, så er Lars meget glad for den, og den har været på flere ture rundt om Sejerø inklusiv overnatning. Lars mener selv, at den er idel, da han overhovedet ikke passer på den, men bare vasker den en sjælden gang imellem. Og han nyder at ro op på stranden, men vi andre står af ude i vandet for at passe på vores fine gelcoat.
   Som fritidskajak eller til lejlighedbrug er den noget af det bedste i plastik og nærmest uopslidelig. Men den mangler lidt i glid gennem vandet, så en rigtig hurtigløber er den ikke.

   Besvar
 • 7. september 2014 kl. 13:49
  Permalink

  Hej Thomas
  Tak for en go tur her søndag stadig lidt øm i albuerne 😉

  Ser frem til alle de andte ture 😉

  Besvar
  • 7. september 2014 kl. 16:58
   Permalink

   Reserver første weekend i september 2015. Lad os starte en tradition!

   Besvar
   • 1. marts 2015 kl. 19:02
    Permalink

    Jeg er klar igen 😉

    Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.