Veddelev – Roskilde – Elleore

29. juni 2011

Dagens rute gik fra Veddelev Strand ned til Roskilde langs østsiden af fjorden. I Roskilde roede jeg ind i museumshavnen og havnen ved Snekken. Herefter roede jeg mod nord på den vestlige side af fjorden forbi Kællingehaven og hospitalet Fjorden. Inde i den del af fjorden roede jeg mod øen Elleore, som jeg rundede nordom inden kursen igen gik til Veddelev. En tur på lidt under 1 1/2 time i det fineste aftenvejr.

Der var selvfølgelig mange andre på fjorden, både kajakker af forskellige slags, speedbåde, sejlbåde og så naturligvis det gode skib Sagafjord. Det er et stykke tid siden jeg selv var med Sagafjord, men det er en hyggelig og anbefalelsesværdig tur. Desværre også lidt pebret. Men så kan man jo gøre som et selskab af pirater gjorde for nylig: De spiste ombord, men da der skulle betales, så sprang de over bord og blev samlet op af en speedbåd. Sjovt stunt – men reelt tyveri. De burde anstændigvis møde op og betale! Opdateret: Og det har de så gjort nu!

Sagafjord aftentur går tilsyneladende ind i bugten ved Boserup Skov, videre øst om Elleore og mod nord til Eskildø, hvorefter der sejles mod Gershøj og tilbage til Roskilde. Det sker i et adstadigt tempo så der bliver tid til at spise.

På fjorden var der også to vikingeskibe, der sejlede fra øst til vest i fjorden og tilbage igen. Det ene skib var ikke så rutineret i at vende, så de begyndte at bakke inden sejlet var vendt til den anden side. Men besætningen så nu ud til at hygge sig – og godt st se, at alle havde rednings- eller svømmeveste på. Det er bestemt ikke normalen på fjorden. Men så er der jo selvfølgelig potentielle kunder til redningstjenesterne.

Jeg sejlede hen mod et af vikingeskibene for at tage et billede. Sådan et skib sejler ikke så stærke, så det var nemt at indhente. Iøvrigt sjovt, at skibet lugter så tydeligt af tjæret tovværk, at man kan lugte skibet på stor afstand. Det er da hyggeligt!

Jeg var også lige forbi et par vrag, der jo er oplagte foto-mål, men ikke rigtigt pynter i fjorden. Jeg syntes nu de er spændende – og kommunen forsøger jo at finde ejerne for at fjerne vrag. Hvis de ikke kan findes, så skal kommunen gøre det. Det sker bare ikke så hurtigt for det koster jo penge.  Vraget lidt nord for Vikingeskibsmuseet blev først efter nogle år fjernet i vinters, da Havnens Venner fjernede skibet gratis.

Ovre ved Borgnæs spejdede jeg efter havørnen, der bor i skoven ud til kysten. Jeg så den nu ikke, men jeg var også på stor afstand og roede langs Elleore. som afslutning roede jeg tilbage mod Veddelev uden at benytte roret. Da vinden kom fra SE, betød det vind ind fra siden hvilket var fint, da jeg så kunne træne styretag for at holde kursen.

En rigtig god tur på fjorden.

Rute: Veddelev strand, Roskilde Havn, Kællingehaven, Elleore
Isætning: 55.680518, 12.072204 (Google)
Optagning: —”—
Distance roet: 10,10 km
Rotid:
Vejr: 24 grader. Vind 5 m/s fra SE. Klart vejr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.