Veddelev Havn & rundt om Ringøen

5. september 2010

I forbindelse med en eftermiddagstur med det gode skib Sagafjord, havde Christian og jeg talt om at ro en tur rundt om Ringøen. Det er jo spændende med en ø i fjorden omgivet at saltvand, men en en sø, der er ferskvand. Vel at mærke en sø, der på nær 1 meters penge rund om kanten, fylder hele øen. Det måtte vi se på. Og måske gå i land. Øen er fredet af hensyn til fuglelivet, men ikke hele året. Og vi var pænt uden for yngletiden, så landgang var en mulighed.

Vi stod ud fra Veddelev Havn dvs. sandstranden lige nord herfor. Der er en god græsplæne ved parkeringspladsen, hvor kajakkerne kan klargøres og herefter en lille bæretur på 100 meter til en sandstrand. Det fungerer fint. Der er oven i købet ferskvand ved parkeringspladsen, så man kan drikke lidt og få skyllet evt. sand & grus af tøjet efter landgang igen.

Vi sejlede over fjorden, hvor den er bredest og ind i vigen ved Boserup Skov. I vigen var der flere sejlbåde ude, men vi holdt os nær kysten på nordsiden af sejlrenden, så vi ikke var i vejen. Da vi nærmede os Ringøen kunne vi se, at stranden på Ringøen primært består af sten. Så i stedet for at gå i land, så sejlede vi rundt om øen i stedet for.

På vejen tilbage så vi en stor flok svaner på vandet, som Christian ville se nærmere på. Det ville de ikke acceptere, så de gik på vingerne med fuld musik. Underligt at de er så sky, for vi var da mere end 100 meter fra dem? Som vi sejlede ud fra Vigen ved Boserup, lagde vi os i den helt sydlige del af sejlrenden lige ude for sejlrendens markeringskoste. Der er jo et fredet område for havørnen i området, selvom den ikke yngler nu. Ingen grund til at sejle ind i det område, da det alligevel ikke er tilladt i store dele af sæsonen. Vi kunne iøvrigt se bunden, så der var ikke særligt dybt.

Halvvejs gennem sejlrendens forløb, truttede en sejlbåd i hornet da den nærmede sig bagfra. Fin gestus tænkte jeg. Så havde sejlbåden jo sikret sig, at vi havde set den og ikke pludselig ændrede retning mod nord, så vi kom på tværs af dens sejlretning. Den passerede og 50 meter mod nord – og lod os vide, at vi tilsyneladende ikke havde ret til at sejle i fjorden. Vi kunne ikke helt høre, hvad de råbte på grund af afstanden, men han mente åbenbart, at vi skulle holde os meget tættere på kysten og langt fra sejlrenden. Jeg er helt med på, at han stikker dybere og at sejlrenden er beregnet til større skibe. Jeg er også helt med på, at hans båd er dyrere og større end min kajak, men så holder forståelsen også op. Vi var klart på sydsiden af sejlrenden med vanddybde på maksimalt 2 meter jf. søkortet og derfor i et område, hvor han ikke kunne sejle. Samtidigt sejlede vi parallelt med stranden, ca. 25 meter fra denne, og udgjorde ikke en fare for pludselige kursændringer. Endelig havde han 1-2 kilometer vand mod nord helt op til Eskilsø, hvor der er dybt nok til sejlads i sejlbåde med køl. Gad vide om han selv kender reglerne for sejlads? Der var rigelig plads på havet og han behøvede ikke engang ændre kurs – vi var mindst 50 meter fra hinanden, da vi var tættest på hinanden og på parallel kurs. Han drejede mod Roskilde Havn længere fremme, og jeg foreslog Christian, at vi sejlede hurtigt til Veddelev og kørte ned til Roskilde Havn for at tale med manden. Det gjorde vi nu ikke….

I stedet sejlede vi roligt tilbage til Veddelev mens vi nød vores nye sprays. Det var nemligt lidt blæsende og koldt, så vi måtte have rojakke på. Og så varmer et spray jo godt…

Rute: Veddelev Havn og rundt om Ringøen.
Isætning: 55.680518, 12.072204 (Google)
Optagning: —”—
Distance roet: 6,42 km
Rotid:
Vejr: 15 grader. Vind 6 m/s fra N. Klart vejr med sol.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.