Tryggevælde Å

IMGP20976. april 2014

Tåge, regn og vindstille. Ikke de bedste forudsætninger for at ro en dagstur. Men når det så er med mulighed for at ro et nyt og – for mig – ukendt sted, så kan alene det jo give varme. Så afsted med kajak og mig til Strøby Egede for at ro ind i Tryggevælde Å.

Vel er jeg ikke Cæsar, og disse bølger ikke Rubicon, men dog jeg siger: Jacta est alea. Fremme ved Strøby Egede mødtes jeg med fire andre fra Kajakflokken Malik for at sætte i vandet i Køge Bugt og finde mundingen at åen lidt oppe ad kysten.

IMGP2088

 Vejret var ikke det bedste, men efter lidt regn på vej til Strøby Egede, så klarede det lidt op inden isætningen. Og da det samtidigt var vindstille, så var der lagt op til en fin dag på henholdsvis hav og å.

IMGP2090

Der var ikke andre på havet, men det skule senere vise sig, at der ver en hel del fiskere inde i åen. Nogle fangede oven i købet små aborrer flere gange, mens vi roede forbi. Enkelte så sure ud, men andre accepterede, at vi også nød det bedre og bedre vejr. Ved mundingen at åen, skal man lige  passere en et stemmeværk, der kal sikre mod oversvømmelse inde i åen. Da det var lavvandet, var det heldigvis muligt at ro under stemmeværket.

IMGP2098 IMGP2111 IMGP2109 IMGP2099

Vi kom alle igennem – også på vejen ud igen, hvor vandet var steget kritiske 5-10 centimeter. Jeg skrabede i hvert fald på bunden af stemmeværket for at få snudeskaftet med under. Men det gik.

Inde i åen kom det gode vejr frem. Jeg har ikke roet i åen tidligere, men det er ikke sidste gang, at jeg gør det. Det er en fantastisk mulighed for at komme dybt ind i det Sjællandske landskab i kajak – og åen er fin sejlbar et langt stykke ind. Vi roede ca. 8 kilometer op ad åen og kunne sagtens havde fortsat – men vi skulle jo også tilbage igen.

Pausen blev holdt på en mark med meget svampede brinker, så der var lidt mudder på støvlerne og i kajakken. Men det kan jo vaskes af.

IMGP2101

Efter pausen roede vi tilbage i solskin og kunne slappe lidt af i medstrømmen, der dog ikke var så kraftig. Vi så blandt andet en næsten tam husmår. Den var ikke bange for os, så den må kende til mennesker. Desværre var den hele tiden bag nogle grene, men vi forsøgte da at tage nogle billeder.

IMGP2102Tilbage på stranden var det tid til at vaske kajakken lidt af og pakke sammen. En herlig tur i det sjællandske landskab. Og jeg kan meddele, at foråret er på vej!

IMGP2108

tryggevalde

Rute: Fra Strøby Egede og ind i Tryggevælde Å.
Isætning:  55° 39.076′N 12° 4.949′Ø
Optagning: —”—
Distance roet: 17,72 km
Vejr: 10 grader. Vind 4 m/s fra S. Først tåget, senere sol. 

9 thoughts on “Tryggevælde Å

 • 8. april 2014 kl. 18:20
  Permalink

  🙂 Jeg vender tilbage, når vandet er lidt varmere. Hvad med omkring pinsen?

  Besvar
  • 9. april 2014 kl. 05:01
   Permalink

   Det er sikkert ok. 🙂 Lad os aftale det, når vi kommer lidt tættere på …
   /Thomas

   Besvar
 • 8. april 2014 kl. 05:00
  Permalink

  Super, du kan fange mig på den mail, jeg har opgivet på indlæggene.

  Jeg har roet en del gange i Roskilde Fjord, og også rundt om Eskilsø, men kun i dagslys. En nattetur er jeg helt klart med på, så det vil jeg se frem til!

  Hilsner
  Thomas

  Besvar
 • 7. april 2014 kl. 04:52
  Permalink

  Hej, tak for en fin turbeskrivelse. Dette er en rute, jeg kender rigtig godt, da jeg er opvokset på egnen, og har roet den flere gange. Efter min bedste overbevisning, har I snydt jer selv for den flotteste del af turen ved at vende om ved Strøby. 🙂

  Ved Strøby så jeg i øvrigt en havørn, da jeg roede turen for en måneds tid siden.

  Når jeg ror turen, plejer jeg at sætte i ved en rasteplads på Tingvejen ved Hårlev, og så ro medstrøms mod Køge. Et rygte siger i øvrigt, at Stevns Kommune er på vej med isætningsramper i Tryggevælde Å til kano og kajak – bl.a. ved rastepladsen ved Tingvej.

  Når du kommer til slusen efter Prambroen, kan du så vælge at vende om og ro tilbage modstrøms eller fortsætte gennem slusen og ro til Søndre mole i Køge. Det sidste er dog lidt bakset og kræver, at du har en bil både ved start og slut.

  Turen fra Tingvej til Søndre mole er knap 14 km lang.

  Rohilsner
  Thomas

  Besvar
  • 7. april 2014 kl. 05:13
   Permalink

   Hej Thomas

   Tak for dine fine forslag til at gøre turen bedre. Jeg vender helt sikkert tilbage, men denne gang var tiden begrænset.

   Hilsen
   Thomas

   Besvar
   • 7. april 2014 kl. 14:04
    Permalink

    Selvtak, du siger bare til, hvis du vil have en ‘guide’ på turen. 🙂

    Hvis du vil ro på de kanter, kan jeg i øvrigt anbefale at sætte i ved Bøgeskov Havn: http://www.findvej.dk/55.36918,12.41337?zoom=18&maptype=3

    Ro sydpå og oplev Stevns klint (Selvom den er pænest og mest spændende, hvis du kommer sydfra) eller ro nordpå langs Bøgeskoven

    🙂 Thomas

    Besvar
    • 7. april 2014 kl. 15:19
     Permalink

     Bøgeskov til Rødvig kender jeg skam ganske fint. Jeg har dog oftest roet sydfra.

     En guided tur siger jeg ikke nej til! Det må vi aftale. Jeg kan jo gøre gengæld med en tur i Roskilde Fjord – hvad med en nattetur rundt om Eskilsø?

     Hilsen
     Thomas

     Besvar
  • 13. juli 2014 kl. 17:48
   Permalink

   Hej Thomas
   Vi er 2 kajakgale tøser, der har set på turen på Tryggevælde Å og omkring Stevns. Er det realistisk, når man kommer ud af åen at ro sydpå, overnatte på campingplads, og så ro videre næste dag til Rødvig havn ?
   Venlig hilsen
   Birte

   Besvar
   • 26. juli 2014 kl. 17:07
    Permalink

    Ja, da. Jeg er ikke helt klar over om der er en campingplads, men man kan overnatte på stranden flere steder. bl.a. Ved Bøgeskoven eller Rødvig, hvor der er en shelterplads tæt på klinten. Vejret skal helst blæse fra vest, så er en tru forbi klinten helt fantastisk.

    Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.