Rullekursus

Når man nu sejler i havkajak, er det næsten et “must” at kunne foretage en grønlænderrulning. Det ser jo imponerende ud og er med til at give et godt kendskab til kajakkens manøvreevner. Desuden er der lidt sikkerhed i, at du ikke behøver at stige ud af kajakken, men kan rulle med rundt, hvis uheldet er ude. Men er det så nemt og hvad er teknikken? Der findes mange forskellige måder at lave en grønlændervending på. Faktisk afholdes der årlige mesterskaber i rulning. Men der skal jo startes et sted, og den mest anvendte metode kaldes C-til-C rulning. Den form for rulning opstod i 1970’erne og tager højde for kroppens anatomi.

Pagajen holdes hele tiden i overfladen og med en bevægelse med overkroppen og et kip med hoften, bruges pagajen som vægtstang til at holde balancen med.

Hvad er så teknikken? Det er at holde øje med pagajens blad under bevægelsen (sweepet) og at rejse hovedet over vandet som det sidste. Deraf C-erne, da kroppen bøjes både under væltningen og det efterfølgende rul. For at hjælpe med rulningen, anvender de fleste et paddlefloat i begyndelsen. Efterhånden kan mere og mere luft lukkes ud, som teknikken mestres.

Tre ting skal mestres:

 1. Pagajen holdes i vandoverfladen under sweepet.
 2. Hoftekip ved at stemme imod kajakken med nederste ben.
 3. Kinden holdes på nederste skulder, så hovedet kommer sidst op af vandet.

Hvis du er interesseret i at kunne rulle med kajakken, så kan jeg kun opfordre dig til at melde dig til et kursus i en svømmehal. Her kan du under trygge forhold træne procedurerne, så de sidder på rygraden. Når du mestrer teknikken i rullet, kan du træne den under sejlads i havet.

God fornøjelse!

2 thoughts on “Rullekursus

 • 18. september 2014 kl. 19:49
  Permalink

  jeg vil høre hvad det koster, hvor og hvornår

  Besvar
  • 19. september 2014 kl. 07:54
   Permalink

   Hej Patrick

   Flere kajakklubber har gratis adgang til svømmehal et par gange gennem vinteren. Oftest uden betaling. Du kan også tage et kursus ved en udbyder. I svømmehal koster det ca. 12-1500 dkr for en eftermiddag. Andre udbydere tilbyder rullekurser på en strand i sommerhalvåret til 4-600 dkr. Du kommer selv til at finde ud af, hvornår sådanne kurser tilbydes, for det afhænger af hvad du vil, hvor du bor og om du er medlem af en klub.

   Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.