Rødvig – Stevns Klint

IMGP17305. maj 2013

Ole fra KajakHornsherred inviterede til en tur forbi Stevns i dag. Vejret var ganske fint med lidt SW vind og en vejrudsigt der lovede aftagende vind og solskin, så vi var 6 kajakker der mødte frem på stranden ved siden af Rødvig Havn. De øvrige mødtes først i Roskilde, men det ville være en omvej for mig, så jeg kørte direkte til havnen. Jeg fik en god p-plads lige ved indgangen til stranden og et øjeblik efter var næsten alle pladser optaget, da kajakroere fra både Møn og Struer havde fået samme ide om en dagstur fra Rødvig. Roerne fra Struer havde tilbragt weekenden på Sjælland med en tur i Københavns Havn lørdag og nu Stevns. De skulle nu ikke ro helt så langt som os, da de kun ville til Højerup Kirke. Vi ville ro til at være på højde med til Sigerslev, der er ca. 5 kilometer længere oppe langs klinten.

Kajakker i Rødvig

Normalt er vi hurtigt på vandet efter ankomst, men i dag var lidt anderledes. Først efter en halv time var alle på vandet, så jeg roede lidt rundt langs stranden. Det blæste mere, end jeg forventede, men heldigvis ville vi få medvind indtil klinten gav læ – og bølgerne kunne jo anvendes til lidt surf. Da vi var samlet, roede vi mod klinten. Det gik ganske raskt, og der var da enkelte der spekulerede på, om hjemturen mon ville gå lige så rask i modvind og modbølger. Men det måtte vi jo tage som det kom.

IMGP1721

Ved det rekreative område lige nord for Rødvig, var en gruppe dykkere ude for at se på bundforholdene. De var vist ved at være færdige med den undersøgelse, men som det ses på billedet, så var der et fint dykkerflag på en bøje. Vi roede hurtigt forbi og jeg glædede mig til et gensyn med de flotte kalkformationer ved Stevns. Jeg roede lidt sammen med Ole, der fortalte om bogprojekter, han havde i støbeskeen. Det lyder jo spændende, for kajakbøger kan man vel ikke få nok af? Derfor gik tiden hurtigt, og nærmest pludselig var vi fremme ved Højerup Kirke.

Højerup Kirke

Vi gik ikke ind på stranden, men fortsatte mod nord, så vi kunne få lidt kilometer i armene. Vi havde jo også haft medvind, så trætheden havde ikke rigtigt meldt sig endnu. Så vi kiggede på en del fiskere, der stod ved stranden. Særligt en lille gruppe, der tilsyneladende enten havde kravlet ned af de livsfarlige stiger, der er enkelte steder på klinten eller havde trasket adskillige kilometer langs klinten. Var de gået til deres fiskeplads, så var der en små 10 kilometer frem og tilbage – så vidt jeg kunne afgøre. Var stigerne blevet brugt, så burde de have deres hoveder undersøgt!

Stige på klinten

Her er et billede af en af stigerne. Oven i købet en af de mere sikre. Flere af de andre stiger endte blindt på grund af erosioner eller var i en så dårlig forfatning, at brug ville være livsfarligt.

Pause

Så var det endelig tid til pause. Vi forsøgte at finde et godt sted at gå i land ved strandingshuset, som en eller anden har bygget på en nedfalden del af klinten. Huset ser sjovt ud, da det er bygget af drivtømmer og brugte byggematerialer. Åbenbart benyttes det af en fisker til overnatning en gang imellem, men vinterens storme har fjernet en del af adgangen til området, så jeg er ikke sikker på, at man kan komme ned til huset fra landsiden. Der var dog ikke rigtigt nogle gode anløbssteder i området, så vi roede retur til bugten før, hvor vi havde spottet en mulighed. Der er jo ikke sandstrande langs klinten, så det er mest et valg mellem forskellige størrelser af rullesten i strandkanten. Men i land kom vi da. En havde kage med – en fin julekage med sukat og det hele – så pausen blev ganske fornøjelig.

Og retur

Nu manglede kun turen tilbage. I modvind, så vi søgte læ tæt under kysten- og det gik faktisk fint. Dels var der faktisk lidt læ, dels var vinden begyndt at løje lidt af. og jeg kunne lege lidt med at ro inden om sten tæt på kysten og i vandkanten. Vi havde kun modvind den første halvdel af tilbageturen, hvorefter vinden flovede en del af. Selv bølgerne blev mindre. For at fejre det, talte vi om at gå i land ved Højerup Kirke og købe en is oppe ved kirken, men det fravalgte vi igen og roede hjem i et stræk, dog med nogle pauser i læ af og til.

Skovsvin

Næsten tilbage ved det rekreative område nord for Rødvig, ca. ved Boelsdalvej, opdagede vi et rigtigt skovsvin. Han kom kørende med en trillebør med haveaffald og uden at tage notits af os, læssede han indholdet ud over klinten. Ikke første gang kunne man se. Vi undredes over den mærkelige adfærd, da man kan aflevere haveaffald gratis på kommunens genbrugsplads. Men det kan et vaskeægte skovsvin selvfølgelig ikke tage sig af…

Tilbage på havnen var Struerkajakkerne der stadig. De havde læsset deres kajakker og ville over på havnen for at spise en is. Isene på havnen er også udmærkede, men jeg foretrak at pakke sammen og køre hjem. En skøn dag i flot vejr. Jeg er efterhånden ved at få farve i hovedet, og det var nok den sidste rotur i tørdragt i dette forår. Næste gang bliver det i våddragt. Vandet var 6-8 grader, men der er jo lidt varmere i Roskilde Fjord og Isefjorden, hvor jeg oftest ror.

StevnsturRute: Rødvig – Stevns
Isætning:  55°15’12.94″N,  12°22’11.93″Ø (Google)
Optagning: —”—
Distance roet: 22,28 km
Vejr: 17 grader. Vind 7 m/s fra SW. Solskin.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.