Marbæk til Værebro Å og retur

15. marts 2015

Vejret var måske ikke det bedste, da det var overskyet og blæste en del. Faktisk op til 15 m/s fra øst, men dog aftagende fra middag. Men så er det jo godt, at Roskilde Fjord kan give læ, næsten uanset hvor vinden kommer fra. Man kan jo bare vælge at ro langs den kyst, hvor vinden kommer fra. Således også i dag, hvor Kajak Malik havde inviteret til en kajaktur fra Marbæk Strand syd for Frederikssund og en tur op i Værebro Å.

IMGP2381

Vi var fire i alt og roede i sidevind ned til de store pyloner over fjorden. Det var meget lavvandet i dag, så vi måtte ro på 10 cm. vand midt i fjorden. Lidt syret oplevelse, men vi behøver jo heller ikke – altid – følge sejlrenden. Men i dag måtte vi altså ro lidt fra land for ikke at gå på grund. Syd for pylonerne roede vi så over mod Værebro Å. Nu i modvind. Vi sigtede efter den markerede sejlrende, der er meget smal. Inde i åen var der straks læ, men til gengæld modstrøm. Og den var kraftig på grund af lavvande i fjorden, så der skulle arbejdes noget.

IMGP2382

Også åen var lavvandet, så vi kunne dårligt ro ved siden af hinanden. Og der var en del væltede træer hen over åen. Vi jog også en skræk i livet på en ungsvane, der åbenbart ikke kunne flyve. Så den svømmede foran os, men blev træt og forsøgte så at baske med vingerne. Vi holdt os på afstand af den stakkels svane, og heldigvis svømmede den ind i en af de små havne langs åen. Så fik den da fred, mens vi roede videre.

Middagspausen blev holdt ved Værebro Kanoklub, hvor man er velkommen og der er et bord-bænkesæt. Dog noget grisset af fugleklatter. På grund af vandstanden var der dog langt op til landgangsbroen, så vi fik trænet både ud- og indstigning ved højbro. Det gik, selvom vi måske ikke høstede de store points for stil.

Mens vi spiste, roede Bryggens Kajakklub forbi med 12-14 kajakker i spredt orden. De havde sat i ved Jyllinge og havde været lidt længere oppe i Værebro Å. Vi hilste på, og smilede lidt af en kajakroer, der ikke viste hvor hun var og hvor hun kom fra. Hun roede bare med de andre. En enkelt standsede op og hilste på.

IMGP2383

Efter frokost kunne vi glæde os til hjemturen i medstrøm og medvind. Og det gik over stok og sten. GPS’en viste et gennemsnit på 5 km/t ind i åen, mens det uden besvær var 8 km/t på vej ud. Sikke en forskel, når man tænker på arbejdet ind og afslapningen ud af åen.

IMGP2384 IMGP2385 IMGP2386

Tilbage i fjorden var strømmen selvfølgelig væk, men så var der jo medvinden. Og med 10 m/s blæste den os tilbage til udgangspunktet. Her pakkede vi kajakkerne på bilerne, mens vi kunne nyde vinterbaderne, der åbenbart mødes på Marbæk Strand klokken 1500 hver søndag. De så nu ikke rigtigt ud at at nyde det kolde vand. Måske vil de helst have is på fjorden…

Rute: Skallehavn til Værebro Å og retur
Isætning: 55.753588,11.84884 (Google)
Optagning: —”—
Distance roet: 16,30 km
Vejr: 7 grader. Vind 10 m/s fra Ø. Overskyet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.