Længde på pagaj

Når du er nybegynder, er der især et spørgsmål, der melder sig. Hvor lang skal min pagaj være? Og det er i praksis ret nemt at besvare: Ro med forskellige længder og find den længde, der passer dig. Men det er måske ikke altid muligt at teste flere pagajer uden køb og faktisk kan man sagtens have behov for pagajer i forskellige længder alt efter hvad, man vil opnå på roturen. For ikke kun længden er afgørende. Det er også din rostil, kajakbredde og hvad du vil opnå på roturen. Skal roturen være lang og mediterende, kort og styrkegivende, leg i bølger eller lidt af det alt sammen? Pagajer kan generelt købes i længder fra ca. 2 meter og op til 2,4 meter i spring af 10 centimeter.

Denne artikel forsøger at give nogle rettesnorer om valg af pagaj i forhold til længde. Herudover skal du selvfølgelig også vælge type af pagaj og materiale. Det kommer jo nok i en senere artikel.

Idealet: Ideelt set skal pagajen være så lang, at bladet under roningen er helt nede i vandet uden at du læner dig til en af siderne.

Heraf følger, at din rostil har stor betydning for, hvor lang din pagaj skal være. Er pagajen for lang, så skal du bruge mere kraft til at drive kajakken frem, fordi bevægelsen i vandet er længere. Så du skal ikke vælge en pagaj, der er (alt) for lang. Faktisk er der en tendens blandt kajakroere til at vælge en lidt kortere pagaj – har jeg fået oplyst i en amerikansk kajakbutik, der har specialiseret sig i at sælge pagajer. Men en tendens vil jeg nu ikke vælge ud fra. Er du lidt i tvivl eller fanget mellem to størrelser, så vælg den længere pagaj. Så slipper du i det mindste for at slå knoerne mod kajakken for at få den rigtige rostil.

En gammel tommerfingerregel: Du skal stå med flade fødder på gulvet og række dine arme over hovedet. Så skal du netop kunne bøje fingrenes yderste led på pegefingerne ind over pagajen, når pagajen har det ene blad ved dine fødder og det andet ved dine hænder.

Tommelfingerreglen er udviklet til eskimo-brug og er nogenlunde OK at benytte. Men eskimoer har statistisk lidt kortere arme og ben end europæere, så reglen er bedst til lidt kortere mennesker under 175 centimeter. Desuden tager reglen ikke højde for, at det mest interessante er siddehøjde og armlængde, idet benene jo er gemt af vejen i kajakken.

Nyere tommelfingerregel: Din pagaj skal være mellem 210 og 240 centimeter lang. Vælg i den kortere ende hvis du er kvinde, mindre af størrelse eller vil ro med en pagaj, der slipper vandet let i slutningen af pagajbevægelsen. Vil du have bedst træk i begyndelsen af pagajbevægelsen eller er høj, skal du vælge i den længere retning.

Og så er der alle undtagelserne: En stormpagaj må godt være kortere, så den ikke fanges af vinden. Nogle vælger stormpagajer på 180 centimeters længde. Men også din kajaks bredde har noget at sige. Hvis den er under ca. 65 centimeter bred, så gå efter ovenstående regler. Er den bredere, så skal du vælge en lidt længere pagaj for at kunne nå vandet i den korrekte vinkel. Også selvom du er lidt lille. Ellers vil du konstant knalde pagajen mod kajakken.

Endelig: En længere pagaj kan få din pagaj til at dreje sig for hvert tag. Det er fordi pagajens blad er længere fra kajakken og derfor påvirker kajakkens retning mere. Pagajen skal følge tæt på kajakkens side – kaldet høj pagajføring- for at kraften i pagajen er lineær. En længere pagaj kan få bladet til at være længere fra kajakken – kaldet lav pagajføring – og beskrive en halvbue under bevægelsen. Det kan få dig til at zig-zagge. Så er du nybegynder, så kan en kortere pagaj hjælpe dig til at styre kajakken bedre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.