Kokatat Power Dry Liner heldragt

Når vandet er koldt, skal du klæde dig på til at kunne tage en tur i vandet og stadig holde varmen, mens du kravler tilbage i kajakken. Derfor er tre-lags påklædning vigtig: Inderst et svedtransporterende lag, så kroppen holdes tør under roturen. Her er uld fremragende, men der er også syntetiske alternativer. Andet lag er det isolerende lag og skal holde dig varm. Dette lag skal gerne have muligheden for at transportere sveden ud til yderkanten af laget, så der ikke opsuges vand i laget. For så vil der ikke være et isolerende lag mellem dig og vandet, hvis du er i “baljen”. Yderste lag skal være vandtæt og meget gerne have muligheden for at sved kan gennemtrænge materialet, altså være åndbart.

Denne artikel ser på Kokatat’s Power Dry Liner heldragt, der er skabt som det isolerende lag i din påklædning. Kokatat mener selv, at det inderste svedtransporterende lag eventuelt kan undværes, da dragten er svedtransporterende i sig selv.

Beskrivelse

Kokatat heldragten er fremstillet i Polartec, der kan strækkes i alle fire retninger. Materialet er syntetisk og indeholder 95% polyester og 5 % spandex med lugtbekæmpende egenskaber. Kokatat skriver, at 92% af materialet er af genbrugsmaterialer. Heldragten er fremstillet med flade sømme, så der ikke er noget der kradser. Og til 2012 er dragten fremstillet af Polartec Power Dry-stof, der har to sider. En blød inderside, der kan transportere sved væk samt en glat yderside, der kan sprede fugtighed og er hurtig til at tørre.

For at komme i dragten er der en lynlås på forsiden, der går ned til navlen. Og i buksedelen er der en gylp i udgaven til mænd, så nødtørften kan forrettes uden at tage dragten af.

I brug

Dragten er meget nem at tage på og har en fin pasform. Den er lidt udvidet omkring anklerne, så foden nemt kommer på plads. Der er ikke fodstropper i buksebenene, hvilket måske kan være et problem ved lidt stramme tørdragter. Så kan buksebenet eventuelt kravle op under roturen. Det blev dog ikke konstateret i to forskellige tørdragter, som heldragter er testet i. Halsåbningen er fin og lynlåsen er godt beskyttet, så den ikke gnaver i huden. Dragten går ikke op om halsen, hvilket er funt under tørdragten. Så er der ikke probemer med tørdragtens gummimanchet.

Har du en lynlås i tørdragten til at forrette nødtørft, så fungerer gylpen i heldragten ganske fint.

Dragten er prøvet i overskyet vejr med 2-3 graders varme samt i solskin, hvor temperaturen i solen kom op på 10-12 grader. Turene var henholdsvis på ca. 5 og ca. 24 kilometer i pænt tempo. Og dragten er tilpas varm og transporterer sveden bort fra kroppen, så kroppen holdes tør. På den lange tur var der pause efter ca. 7 kilometer, og da var kroppen tør. Men tørdragten var også af Goretex. Sidst på den lange tur var kroppen fortsat tør, men der var en del fugtighed i heldragtens yderstof, når tørdragten blev åbnet. Men heldigvis tørrer heldragten meget hurtigt, så på ekspeditioner eller længere ture, kan man evt. lyne op for tørdragten under en pause eller bedre: Tage dragten af og lade den tørre i vinden. Det kræver dog, at du har noget andet tøj med til pausen. På den korte tur, var der ingen fugt at føle i heldragten. Og tørdragten var nok af åndbart materiale, men bestemt ikke på højde med Goretex.

Hjemme igen vaskede jeg dragten ved de anbefalede 40 grader celcius med kun en lille smule vaskemiddel og intet skyllemiddel. Heldragten blev centrifugeret i vaskemaskinen og dragten hængt til tørre indendørs. Efter et par timer var den hel tør. Det er godt klaret.

Konklusion

Med Power Dry Liner har Kokatat skabt en rigtig god heldragt, der også er prissat i den dyre ende. Det man betaler for, er sy-kvalitet, der er høj og Polartec-stoffet, der er ret dyrt. Fordelen er en heldragt, der er varm og blød at have på og som kan transportere sved bort fra kroppen og fordele den i yderstoffet. Det er en klar fordel i en tørdragt, hvor der helst skal være så stor overflade som muligt, der indeholder den fugt, der skal fordampes. Så går det nemlig hurtigere. Og i havkajak med ben under cockpit-spray og med ro-vest på, er det vigtigt, at fugten kan transporeres ud til områder, hvor den kan fordampes. Ellers oplever man, at være våd – selv med en tørdragt, der er åndbar. Og det kan Kokatat Power Dry Liner.

Men ror du meget langt i højt solskin i det tidlige forår, så er dragten på en mere eller mindre umulig opgave. Du kan eventuelt undvære det inderste lag undertøj, men det hjælper kun lidt. Jeg har dog ikke oplevet andre beklædningssystemer, der kan transportere sved som denne heldragt. Og jeg har da prøvet at arbejde i ekstreme varmegrader (ørken) med moderne beklædningsudstyr. Det var der intet, der kunne klare.

Til efterår, vinter og tidlige forår, kan dragten anbefales. Men den koster lidt. Til gengæld kan den holde i mange år. Og er også OK, når man bare skal se en udendørs sportsaktivitet om vinteren.

Set i danske kajakbutikker til ca. 1300 dkr. I USA koster den ca. 680 dkr.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.