Kokatat Maximus Prime kajakvest
Hvis man er på jagt efter en kajakvest, hvor man tager den på fra siden, så er der mange muligheder. Skal den sidde godt på kroppen og følge roerens bevægelse, så er der fortsat flere muligheder, men skal vesten også have lidt ekstra opdrift til en almindelig bygget dansker, så begynder der at være et begrænset antal veste på markedet.
Kokatat har til 2013 fremstillet Maximus Prime kajakvesten med råd fra Eric og Dane Jackson, der fremstiller kajakker gennem firmaet Jackson Kayaks. Det er mest white river kajakker og forskellige åbne kajakker, herunder fiskekajakker, de fremstiller. De har dog en enkelt havkajak på programmet, kaldet Journey. Så vesten er i udgangspunktet designet til hårdt brug i flodkajakker.
Men har Kokatat fremstillet en kajakvest, der er brugbar i havkajak og som retfærdiggør den lidt høje pris? Det vil denne artikel se nærmere på.
Beskrivelse
Vesten er lavet af Condura 500, der er et stærkt nylonmateriale. Mange rygsække er lavet af dette stof, der er meget slidstærkt. Vesten er beregnet til at tages på fra siden og lukkes med tre remme i begge sider, der kan justeres. Hertil er der en livrem med en metalring i ryggen til brug ved bugsering. Remmen har et udløserhåndtag i venstre side, der er tydeligt markeret med en rød kugle. Alle justeringer på vesten er ført frem, så de er på forsiden af vesten. Også justering af skulderstropperne.
Vesten har opdriftmateriale som en instruktørvest, dvs. lidt mere Gaia-opdriftsskum end normalt. Det mærkes på vestens vægt, der er lidt større end andre veste. Til gengæld er der så mere opdrift, når man er i vandet. Kokatat har med vilje gjort vesten lidt tykkere end normalt, så brystkassen beskyttes mod slag, når der surfes – især i floder.
Vesten har en mindre lomme på forsiden, hvor der er et øje indbygget til at sikre indholdet. Desuden er der en gennemgående lomme på indersiden af vesten beregnet til et mindre tov til tøjring af kajakken, en cowtail eller en nødraket. Der er også en åbning i vesten i højre side til en kniv, der kan gøres fast i et firkantet beslag, er er dækket af vestens skulderstrop.
I brug
Vesten tages på fra siden og selv om jeg egentligt foretrækker at tage en vest på forfra og have en lynlås i front, så må jeg indrømme, at Kokatat har lavet en vest, der er nem at tage på og som er nemmere at indstille end “forfra-veste”. Samtidigt sidder vesten godt på kroppen og alle remme er ført frem på forsiden, også de remme, der tilpasser skulderstropperne. Man trækker bare i remmene både i siden og i front indtil vesten passer. Det er meget overbevisende.
For at teste vesten, har jeg leget med lidt selvredning og rul. Det plejer at vise, om vesten også sidder fint på kroppen, når opdriften hiver opad i vesten, mens min vægt trækker nedad. Og vesten sidder faktisk som støbt på kroppen samtidigt med, at den lave profil i vesten giver fri bevægelighed, også med hovedet nedad i vandet.
Over vandet, som vesten forhåbentlig vil befinde sig mest, er den bedste målestok for komfort, at vesten ikke bemærkes under roning. Kokatat har lavet vesten med hvad de kalder “Dynamic Suspension System”, hvilket betyder, at opdriftmaterialet på forsiden kan følge kroppens bevægelser, da det er todelt. Og det virker. Vesten er nærmest umærkelig, da der er fuld bevægelighed i både arme og krop under roning. Til gengæld er den lidt varm, da opdriftsmaterialet isolerer godt. Jeg har brugt en svedtransporterende t-shirt (en Nike Dry Fit), og det afhjælper problemet noget.
Bugseringssystemet i vesten er designet til brug ved flodkajakker, men kan sagtens bruges i havkajak. Bruger du en cowtail, så er der en lomme bygget ind i vestens forside – på indersiden, hvor tovet kan opbevares. Det er faktisk en god ide, da remmen så ikke er i vejen eller kan hænge fast i kajakken og alligevel hurtigt kan findes frem. Pas dog på med at have remmen forberedt ved at sætte den fast i vestens metalring – så hænger den bare fast i et eller andet. Det sikreste er nok at anvende Kokatats system, men det er ekstraudstyr og ikke testet her.
Kokatat har været lidt sparsom med lommer på vesten. Forlommen er ikke så stor selvom den er lavet, så den kan give sig lidt. Jeg kunne ikke rigtigt få plads til mit lommekamera, så det er vist mere til en fløjte (der ikke følger med) og andre smådele. Der er heller ikke plads til et drikkesystem. Men jeg er nu heller ikke interesseret i at have alt for meget grej på min vest. Der skal bare være plads til det vigtigste sikkerhedsudstyr: Fløjte, kniv, lys, kompas, bugseringstov og en raket. Resten kan jeg have i kajakkens rum.
Konklusion
Vesten fungerer rigtigt godt og der er heller ikke tvivl om, at Kokatat har set på designet, der fremstår friskt og gennemført. Men det vigtigste er, at vesten føles som en naturlig del af kroppen og derfor glemmes under roning.
Der er ikke de store opbevaringsmuligheder på vesten. Er du til meget udstyr i lommer, så er det ikke vesten for dig. Men er du til en vest, der er nem at tage på og som følger dine bevægelser uden at hæmme dem, så vil du være meget tilfreds med Kokatats Maximus Prime kajakvest. Men vestens kvalitet koster.
Pris
Anbefalet pris i USA er ca. 1200 dkr. I Danmark er vesten set til omkring 2000 dkr.