Kajakfrigivelse i Holbæk Kajakklub

28. april 2015

Ikke at det skal være en hemmelighed, men jeg har i vinter meldt mig ind i Holbæk Kajakklub. Jeg har gået lidt stille med dørene, for jeg havde en ide om at følge deres ro-skole for begyndere – for at prøve det. Der var i sidste uge et fantastisk intro-møde for nye kajakroere i klubben, hvor vi blev introduceret til klubben og til en havkajak. Der var styr på tingene og 5-7 instruktører var til stede med formanden i spidsen. Og der var kage. Jeg tog en kanalsnegl, der bare var fantastisk. Men på intro-mødet  kunne jeg godt se, at det måske var lidt i overkanten for mig at starte helt forfra. Så jeg aftalte med en instruktør i klubben, at jeg kunne aflægge en duelighedsprøve i denne uge – og hvis jeg bestod, så var jeg frigivet i klubben. Fint – og jeg sparede de penge, som roskolen koster!

IMGP2412

Og den prøve var så i dag, hvor jeg havde en aftale med Dan, der ville se og vurdere mine færdigheder i kajak. Jeg kendte ikke Dan, men han kommer oprindelig fra Esbjerg Kajakklub og det viste sig, at vi begge kendte en person i den klub. Dan viste sig at være både en kapabel instruktør og en fin person at tale med. Han fortalte, at han ville se færdigheder, der svarede til EPP2 med vægt på redning. Så vi roede først en tur ind i de forskellige havneområder i Holbæk, og Dan bad mig fortælle, hvordan man opfører sig på vandet i forhold til havneløb, andre både og så videre.

IMGP2413

Inde i fritidsbådehavnen ved skibsværket skulle jeg vise manøvrering rundt om fortøjningspæle og ved siden af Jensens Bøfhus skulle jeg vise baglænsroning ind under en lille bro og senere telemarkssving. Undervejs gav Dan nogle gode råd, som jeg virkelig værdsatte.

Tilbage ved kajakklubben var det tid til redninger og jeg fik vist cowboy-redning, paddlefloat-redning og endda sideforflytning. Jeg forsøgte at vise en heel-hook redning, som jeg har trænet en del. Og af en eller anden grund virkede det ikke – så jeg måtte lave en traditionel redning med paddlefloatet. Jeg kom dog i tanke om, hvad jeg gjorde galt og viste heelhook senere. Fint, for det er en effektiv måde at redde sig på.

Vi trænede også makkeredning, hvor Dan havde et godt fif. Normalt dirigeres en nødstedt roer ud i spidsen af redderens kajak, mens denne tømmer den nødstedtes kajak og gør klar til redning. Dan ville hellere have mig bag ham, hvor han kunne se mig. Det er vist noget de bruger i Esbjerg, hvor vind og strøm er kraftigere, så en nødstedt rorer kan drive langt væk, mens redderen tømmer kajakken, hvis den nødstedte må slippe sit tag i redderens kajak.

På vejen ind, rullede Dan, så det ville jeg også. Det gik ikke så godt – men så kunne vi jo lige træne makkerredning igen. Inde ved klubbens bådebro jokede Dan med, at man kun kunne blive frigivet, hvis man kunne stå i kajakken. Og så rejste han sig op

 

IMGP2415

Jeg prøvede også – selvom jeg ikke har trænet det før. Og resultatet var forudsigeligt. Halvvejs oppe havde jeg det som Bambi på isen og så var jeg i vandet igen. En heel-hook redning og jeg var oppe i kajakken, men kunne nu mærke, at min tørdragt ikke var så tør endda. Det er godt nok min reserve-tørdragt – en billig en fra Lomo – men den er ikke brugt så meget, så det er altså for tidligt, hvis den er blevet utæt. Det må undersøges nærmere.

Heldigvis var vi nu også færdige og Dan havde dannet sin mening om mine evner på vandet. Jeg er nu frigivet i Holbæk Kajakklub.

Rute: Ved Holbæk 
Isætning: 55° 43.246’N  11° 43.460’Ø
Optagning: —”—
Distance roet:  4,4 km
Vejr: 9 grader. Vind 4 m/s fra W, aftagende. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.